Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ανακοίνωση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης ενόψει εορτών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης ενόψει της εορταστικής περιόδου ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής:
Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της διάθεσης από πολίτες και κτηνοτρόφους ζωικών προϊόντων, κυρίως κρέατος αλλά και γαλακτοκομικών μη τυποποιημένων-αγνώστου προέλευσης προς απ’ ευθείας πώληση στους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά το κρέας, προέρχεται από ζώα που συνήθως διατηρούνται παράνομα και σφάζονται σε αυτοσχέδια σφαγεία που δημιουργούνται εντός του στάβλου στον οποίον εκτρέφονται, χωρίς να τηρούνται ούτε στο ελάχιστο στοιχειώδεις απαιτήσεις υγιεινής αλλά και εκτροφής τους. Συγκεκριμένα δεν διεξάγεται κανένας Κτηνιατρικός έλεγχος της υγείας τους όσο τα ζώα αυτά εκτρέφονται, ενώ επιπλέον τα σφάγια που πωλούνται στους καταναλωτές κατά αυτόν τον τρόπο δεν ελέγχονται υγειονομικά από την Κτηνιατρική Υπηρεσία..

Ιδιαίτερα για τα σφάγια χοίρων, ελλοχεύει ο κίνδυνος της Τριχινέλλωσης, που είναι σοβαρή παρασίτωση και μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση μη εργαστηριακά ελεγμένων κρεάτων.

Όσο και αν η «πατροπαράδοτη» σφαγή οικόσιτων ζώων στον στάβλο που εκτρέφονται, δίνει μία ψευδαίσθηση πώλησης «αγνών και παραδοσιακών» προϊόντων, στην πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών αφού πρόκειται για κρέατα απολύτως υποβαθμισμένα ποιοτικώς, που παράγονται σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες και με τη χρήση μολυσμένου εξοπλισμού, επιβαρυμένα με ακαθαρσίες, σκόνη και μεγάλο μικροβιακό φορτίο, ενώ και η συντήρηση και διακίνησή τους δε γίνεται υπό ψύξη πράγμα που τα επιβαρύνει μικροβιακά ακόμη περισσότερο.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, στα μέτρα των δυνατοτήτων του, θα διεξάγει αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου αυτού και την προστασία των καταναλωτών.

Σε ότι αφορά τα γαλακτοκομικά, υπενθυμίζεται ο σοβαρότατος κίνδυνος που υπάρχει για μόλυνση από Μελιταίο πυρετό αλλά και από άλλες σοβαρές ζωοανθρωπονόσους όπως η Λιστερίωση, αν δεν τηρούνται σχολαστικά οι συνθήκες υγιεινής παραγωγής τους.

Πέραν των ζητημάτων Δημόσιας Υγείας, σημειώνεται πως η διάθεση τέτοιων προϊόντων αποτελεί παραεμπόριο που παραβιάζει πλήθος αγορανομικών-φορολογικών διατάξεων, επιβαρύνοντας τελικά ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Γι’ αυτό καλούμε τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τροφίμων ζωικής προέλευσης τόσο κατά την εορταστική περίοδο όσο και γενικότερα και να τα προμηθεύονται μόνο από νόμιμα σημεία διάθεσης, δίνοντας προσοχή στις σφραγίδες καταλληλότητάς τους.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

To Top