Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Για το τώρα ζούμε. Δεν ζούμε για την δεύτερη πολιτική παρουσία

“Σε μια χώρα που έχει κουραστεί, που έχει πάρα πολλές πληγές και σε μια χώρα που πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα στο μέλλον δεν είναι δυνατόν δυνάμεις που θέλουν να θεωρούνται προοδευτικές και αριστερές να τα αναβάλλουν όλα για μια καλύτερη στιγμή. Εγώ λοιπόν είμαι με τον Γλέζο”. Αυτό είπε χωρίς φόβο αλλά με πάθος ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega και στον Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα όταν ρωτήθηκε για τη σημασία της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε τολμηρά για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας καλύτερος ένας δικαιότερος εκλογικός νόμος ενώ άσκησε και έντονη κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τις συνεχείς αναβολές των σημαντικών αποφάσεων. “Για το τώρα ζούμε. Δεν ζούμε για την δεύτερη πολιτική παρουσία” είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. “Μπορούμε να αλλάξουμε τώρα τον εκλογικό νόμο και εαν φοβούνται … υπάρχει έτοιμος ο εκλογικός νόμος, υπάρχει έτοιμος δύο φορές, και από τον Μιλτιάδη Παπαιωάννου και από τον Ραγκούση. Είναι η μεταφορά, ας το πω απλουστευτικά, του γερμανικού συστήματος”.

“‘Εχει συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχουν συμφωνήσει οι συνταγματολόγοι, έχουν συμφωνήσει όλοι και ο νόμος δεν αλλάζει. Το Ποτάμι αυτόν τον νόμο στηρίζει. Κάποιοι λένε δεν προλαβαίνουμε και εμείς λέμε ότι τουλάχιστον το θέμα του χωρισμού των μεγάλων περιφερειών που είναι θέμα δημοκρατίας για να μην βγαίνουν οι πλούσιοι και οι γνωστοί μόνο άλλα να βγαίνουν και μικρότεροι ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση των περιφερειών πρέπει να γίνει τώρα.
Και βεβαία πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το μπόνους … υπάρχουν διάφορες απόψεις, πως εαν το καταργήσουμε θα έχουμε ακυβερνησία, υπάρχει πρόταση όμως που κάνουν άνθρωποι σοβαροί και την κάνει και το Ποτάμι. Το μπόνους των 50 εδρών να είναι αναλογικό για το πρώτο κόμμα, με βάση το πόσο παίρνει. Δηλαδή, αν πάρει 25% να πάρει 25 έδρες, εαν πάρει 45% να πάρει 45 έδρες”.

Στην ερώτηση για το αν το Ποτάμι έχει άποψη για το ποιοι θα είναι στα υπουργεία, πως θα ανασυγκροτηθεί η χώρα, ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δίστασε να πει με καθαρό τρόπο ονόματα:

“Εμείς έχουμε πει πως πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να βγει από αυτή τη Βουλή. Εμείς κάναμε κάποιες ενδεικτικές προτάσεις. Είπαμε από τον Μπουτάρη, θέλοντας να δείξουμε το στίγμα του καινούργιου πολιτικού προσωπικού, ένα νέο τρόπο του πολιτεύεστε και φτάσαμε στον συνταγματολόγο που είναι κοινής αποδοχής ως έγκυρος συνταγματολόγος τον κ. Αλεβιζάτο.
Είπαμε, δώσαμε το στίγμα μας. Πάμε να κάνουμε πάλι λάθος, πάμε να βγάλουμε πάλι έναν μικρο πρόεδρο , έναν κοντό πρόεδρο, γιατί αυτό ουσιαστικά λένε , άλλοι λένε….
Αν ο πρόεδρος βγει από την επόμενη βουλή θα βγει με 120. Θα βγει ένας πρόεδρος με 120;
Θα είναι ένας πρόεδρος των Ελλήνων με 120 με 125; να βγει από αυτή τη βουλή με 180. να υπάρξει πολιτική συμφωνία.. Νομίζω θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά τα κόμματα. Υπάρχει μια αστάθεια στη περιοχή , δεν είναι καλό να κινδυνολογούμε αλλά σίγουρα δεν είναι ένα σταθερό περιβάλλον.
Υπάρχει μια αστάθεια, με τη Τουρκία, η ανησυχία με τους εθνικισμούς που ξυπνάνε στα Βόρεια σύνορα μας και ξαφνικά λέει κάποιος, θα πορευτεί αυτή η χώρα για κάποιο διάστημα και χωρίς πρόεδρο και χωρίς κυβέρνηση. Γιατί αυτό ουσιαστικά γίνεται όταν πέφτει η κυβέρνηση όταν δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο. Έτσι δεν είναι ; Μέχρι την εκλογή του πρόεδρου λοιπόν η χώρα δεν θα έχει ούτε πρόεδρο της δημοκρατίας ούτε κυβέρνηση . Δεν είμαστε Ελβετία . Ας σοβαρευτούμε. Ας βγάλουμε πρόεδρο από αυτή τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία , έναν πρόεδρο”

Όταν ρωτήθηκε για την επαφή που έχει το Ποτάμι με τον κόσμο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως κάθε εβδομάδα βρίσκεται σε μία γειτονιά , σε μία διαφορετική πόλη και συνομιλεί με τον κόσμο.

“O κόσμος ενδιαφέρεται για τα σημαντικά πράγματα της ζωής του. Ρωτάνε για τις αυξήσεις στα προϊόντα. Έγινε υποτίθεται μια μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να υπάρξει έλεγχος στις τιμές, να ελεγχθεί το γάλα, το κρέας… Στους 44 τελευταίους μήνες, 31 βασικά προϊόντα έχουν αύξηση. Δηλαδή μειώνονται οι μισθοί, έχουμε αρνητικό πληθωρισμό και παρ’ όλα αυτά το γάλα τσιμπάει κάποιες δεκάρες… αυτό δείχνει μια αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις τιμές και δείχνει ότι το να απελευθερώσεις απλώς τις αγορές που λένε κάποιοι φιλελεύθεροι, και όλα θα ρυθμιστούν μόνα τους δεν είναι η λύση’’.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποσαφήνισε και το θέμα που του τίθεται αδιάκοπα αν το Ποτάμι είναι μόνο ο ίδιος .
“Ανακοινώσαμε προχθές 51 πρόσωπα. Ή ας το πούμε έτσι πολιτικούς υπεύθυνους πέρα από τα όργανα που έχουμε.
To Ποτάμι ως στελέχη δεν καλούνται στα τηλεοπτικά πάνελ. Όχι γιατί υπάρχει κάποια συνωμοσία εναντίον του, επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, επειδή δεν είναι το κόμμα που έλαβε μέρος το 12, με βάση τη λογική του ΕΣΡ και αυτή που έχει επικρατήσει το Ποτάμι καλείται εάν καλείται αφού κληθούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είναι δημόσια αυτά τα στοιχεία. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν ότι εμείς είχαμε 4 προτάσεις από όλη την ελληνική τηλεόραση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 68 και η Νέα Δημοκρατία 75. άρα υπάρχουν τα στελέχη μας, απλώς δεν τα βλέπει ο κόσμος γιατί δεν καλούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Πιστεύω ότι όταν πάμε σε μια προεκλογική ατμόσφαιρα θα δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη μας που εκφράζουν συγκεκριμένο λόγο στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες να βγουν και να τα δει κι ο κόσμος. Κάποιους έστω από αυτούς”

Δείτε το βίντεο και την απομαγνητοφώνηση στο link:
http://topotami.gr/o-stavros/gia-tora-zoume-den-zoume-gia-tin-defteri-politiki-parousia/

To Top