Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια σε βάρος της χώρας και των πολιτών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σερφάρει με την ανευθυνότητα και παράγει μόνο αλαζονεία».

«Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην παίξει κανένας παιχνίδια με τη χώρα και τους πολίτες της». Αυτή την ξεκάθαρη θέση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας  στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.
Ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι: «πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς συμφωνίες και συναλλαγές. Με μικρή τεχνική παράταση του προγράμματος για να είναι η χώρα ασφαλής.
Εάν εκλέξουμε Πρόεδρο είναι δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι διευρυμένη την επόμενη μέρα και θα μπορεί να εγγυηθεί για τη χώρα». Στην έναρξη της ομιλίας του είχε αναφερθεί στο συνεχές αίτημα για προσφυγή στην κάλπη λέγοντας πως «ζητάει επίμονα ο ΣΥΡΙΖΑ δια όλων των συνιστωσών και πτερύγων εκλογές. Λέτε δεν αντέχει ο λαός Κατά δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες σπεύδουν να ρυθμίσουν χρέη και υποχρεώσεις. Δεν θα έπρεπε να δώσουμε ελάχιστο χρόνο να τρέξει αυτή η διαδικασία αν σεβόμαστε πραγματικά τις θυσίες του λαού και διαπιστώνουμε ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του;
Επίσης λέτε για τις δημοσκοπήσεις. Σας θυμίζω ότι ο χορός των δημοσκοπήσεων άνοιξε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου με δυο δημοσκοπήσεις. Η μια υπογράφεται από εταιρία διαχρονικά αναξιόπιστη, η οποία θυμίζω το 2009 ενώ όλες οι εταιρίες έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά ή πολύ μπροστά μας έλεγε ότι θα ξενυχτήσουμε έως το πρωί γιατί είναι ντέρμπι. Η άλλη υπογράφεται από πανεπιστήμιο που 10 μέρες πριν τις εκλογές έδινε ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ που δεν έχουν καμία σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης. Τέτοια υπευθυνότητα…
Σε αυτό το κύμα νομίζετε ότι σερφάρετε και παράγετε όλη αυτήν την αλαζονεία».
Ο Αν. Υπουργός ξεκαθαρίζοντας γιατί η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές τόνισε πως «Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν ούτε εκλογές χρειάζεται η χώρα γιατί, δυστυχώς, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Η εθνική στρατηγική είναι μια και είναι αυτή που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ εν μέσω της κρίσης μαζί με την Ε.Ε. για αυτό δε φοβόμαστε τις εκλογές.
Όλοι ξέρουν ότι η χώρα στάθηκε όρθια γιατί άντεξε το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Κουκουλόπουλος στηλιτεύοντας τη στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ και το λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο», υπογράμμισε ακόμα ότι «Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις έχουν ηττηθεί στρατηγικά και το ξέρουν. Για αυτό προσπαθούν να πείσουν με «χειροφιλήματα» ότι έχουν αλλάξει.
Έξι εβδομάδες πέρασαν από το stress test των τραπεζών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε θέση.
Όταν ψηφίζαμε το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών το 2012 μας έλεγαν δωσίλογους. Τώρα συμφωνούν σιωπώντας.
Αυτό δεν λέγεται ρεαλισμός αλλά χυδαία υποκρισία».

Ολόκληρη η ομιλία του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Βουλή έχει ως εξής:
«Πριν δύο μέρες, την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία της πορείας του ΑΕΠ στα κράτη μέλη της Ε.Ε. (γ’ τρίμηνο 2014) με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες θέσεις.
Το τέλος της ύφεσης μετά από 7 ολόκληρα χρόνια είναι εξαιρετική είδηση και  δίνει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη του 2015.
Κι όμως εδώ και πέντε μέρες στη Βουλή οι αναφορές σε αυτό το σημαντικό γεγονός είναι ελάχιστες.
Ανάλογη τύχη είχαν στη συζήτηση μας και το πρωτογενές πλεόνασμα, που αυτή τη φορά δεν αμφισβητείται, όπως και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών που τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται θεαματικά.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι τα τρία θεμελιώδη μεγέθη κάθε κρατικού προϋπολογισμού και η αγνόηση τους φανερώνει αμηχανία, κοντόφθαλμη λογική και κομματικό υποκειμενισμό μακριά από τις ανάγκες της χώρας.
Μας αδικεί όμως αυτή η συζήτηση, κι ως εδώ καλά, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να αδικεί τον εαυτό του.
Κανένας όμως δεν έχει δικαίωμα να αδικεί συνειδητά τον ελληνικό λαό.
Και τον αδικούμε κατάφωρα όταν λείπει το θάρρος και η λεβεντιά να πούμε ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο.
Τον αδικούμε μάλιστα διπλά γιατί αυτή η στάση αδυνατίζει τη θέση της χώρας σε μια ιστορική διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.
Αν εμείς δεν αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας, γιατί να τις αναγνωρίζουν οι άλλοι;
Βέβαια, από μια άποψη, αυτή η πολιτική στάση ήταν αναμενόμενη. Το σημερινό πολιτικό σύστημα και ο συσχετισμός δυνάμεων όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές διαμορφώθηκαν από δυο κατασταλτικά γεγονότα.
Το πρώτο είναι η τραγική κατάσταση στην οποία παραδόθηκε η χώρα τον Οκτώβρη του 2009 από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Το δεύτερο είναι η εξίσου τραγική απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης το Μάη του 2010 να προχωρήσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας την ευθύνη τόσο για το πρόβλημα όσο και για τη λύση του.
Αυτές οι επιλογές είχαν δύο αποτελέσματα. Από τη μια έχουμε το θλιβερό αντιμνημονιακό μέτωπο με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ που είδε τα ποσοστά του να γιγαντώνονται με την ψευδή υπόσχεση της επιστροφής στο παρελθόν.
Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, όμως, έχουν ηττηθεί στρατηγικά και το ξέρουν. Για αυτό προσπαθούν να πείσουν με «χειροφιλήματα» ότι έχουν αλλάξει.
Έξι εβδομάδες πέρασαν από το stress test των τραπεζών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε θέση.
Όταν ψηφίζαμε το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών το 2012 μας έλεγαν δωσίλογους. Τώρα συμφωνούν σιωπώντας.
Αυτό δεν λέγεται ρεαλισμός αλλά χυδαία υποκρισία.
Από την άλλη μεριά έχουμε τους άφθαρτους και ξεκούραστους που μιλούν ακατάληπτα για το καινούργιο το οποίο όμως δεν μπορούν να ονομάσουν.
Είναι όλοι αυτοί που το Νοέμβρη του ‘ 12 όταν έπρεπε να πάρουμε μέτρα 14 δις ευρώ μας πρότειναν ισοδύναμα που μετά βίας έφθαναν τα 2 εκατ. ευρώ.
Σήμερα προσπαθούν να πλασαριστούν σε ρόλο διαμεσολαβητή γιατί αυτό ξέρουν καλά.
Δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν στην πρόταση τους με το ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για ημερομηνία εκλογών. Για τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται κουβέντα!
Τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο προφανώς θα την αναλάβουν οι εκπρόσωποι του παλιού και του φθαρμένου.
Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς συμφωνίες και συναλλαγές. Με μικρή τεχνική παράταση του προγράμματος για να είναι η χώρα ασφαλής.
Εάν εκλέξουμε Πρόεδρο είναι δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι διευρυμένη την επόμενη μέρα και θα μπορεί να εγγυηθεί για τη χώρα.
Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε πάμε σε εκλογές με καθαρές θέσεις για να κρίνουν οι πολίτες.
Καλό είναι να θυμόμαστε όμως ότι οι διπλές εκλογές του 2012 είχαν για τη χώρα και τους πολίτες τεράστιο κόστος κοντά 20 δις ευρώ ήταν το βαρύ τίμημα και ενδεικτικά αναφέρω δύο σημεία που τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.
-Τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν μεγάλο πλήγμα όχι από το PSI αλλά από την ανυπακοή στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση στην οποία πρωτοστάτησε ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καμμένο.
-Η καθυστέρηση της εφαρμογής του 2ου μνημονίου, λόγω των εκλογών, δημιούργησε προβλήματα στη βιωσιμότητα του χρέους, και έτσι το Νοέμβρη του 2012 αναγκαστήκαμε να διαθέσουμε 11 δις ευρώ στο μέτωπο του χρέους, χάνοντας το ¨μαξιλάρι» για το όποιο τυχόν χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016.
Ακριβώς αυτό είναι το επιχείρημα της τρόικας σήμερα μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα.
Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν ούτε εκλογές χρειάζεται η χώρα γιατί, δυστυχώς, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Η εθνική στρατηγική είναι μια και είναι αυτή που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ εν μέσω της κρίσης μαζί με την Ε.Ε. για αυτό δε φοβόμαστε τις εκλογές.
Όλοι ξέρουν ότι η χώρα στάθηκε όρθια γιατί άντεξε το ΠΑΣΟΚ.
Καλό είναι να ξέρουν επίσης όλοι ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην παίξει κανένας παιχνίδια με τη χώρα και τους πολίτες της.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας και την αποστολή μας.
Έτσι τιμούμε την παρακαταθήκη του γεννήτορα και ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου που όρισε ότι το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα».

To Top