Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Η διαπραγμάτευση γίνεται για εσωτερική κατανάλωση

«Έστω και αργά ο κ. Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η απραξία και η ακινησία στοιχίζει πολύ στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πραγματικά διαπραγματευόμαστε. Έχω όμως ένα φόβο ότι όλη αυτή η ιστορία του “διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι” είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μη δοθεί δηλαδή χρόνος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να αντιδράσει σε μια σκληρή συμφωνία» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, όπου βρέθηκε καλεσμένος των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΙ, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα των δύο δημοσιογράφων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

Για τη διαπραγμάτευση και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Έστω και αργά ο κ. Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Και δεν το λένε μόνο οι οικονομικοί αναλυτές, το λέει ο κόσμος. Όλοι λένε «κάνετε κάτι να τελειώσει η συμφωνία». Η απραξία και η ακινησία στοιχίζει πολύ στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι πραγματικά συμβαίνει, κι εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα παρ’ ότι το έχω επανειλημμένως ζητήσει. Σημασία έχει να έχεις ενημέρωση για την ουσία της διαπραγμάτευσης και όχι για τις γενικές σου προθέσεις. Έχω όμως ένα φόβο ότι όλη αυτή η ιστορία «διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι» είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μη δοθεί δηλαδή χρόνος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να αντιδράσει σε μια σκληρή συμφωνία. Η δύσκολη συμφωνία είναι δεδομένη, θα την είχαμε έτσι κι αλλιώς και δεν είναι θέμα του Τσίπρα. Όμως έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση αυτή θα έπαιρνε μια πολύ καλύτερη συμφωνία τον Μάρτιο αφού στην πολιτική όπως άλλωστε και στην Ιατρική ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο. Το τι φάρμακο θα δώσεις σήμερα σε έναν ασθενή μπορεί να είναι σωτήριο ενώ αν του το δώσεις σε δέκα μέρα μπορεί να έχουν υπάρξει βλάβες που δε διορθώνονται. Η αίσθησή μου- κι αυτά δείχνουν τα στοιχεία του τουρισμού, είναι ότι υπάρχουν βλάβες που δε διορθώνονται. Υπάρχουν ακυρώσεις αυτή τη στιγμή τουριστικών πακέτων και ειδικά στις μικρές μονάδες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα νησιά.

Για τα σενάρια συνεργασιών
Ο κάθε αποτυχημένος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει μια προσπάθεια να ενώσει τον χώρο. Εμάς δεν μας αφορά η συζήτηση για τη νεκρανάσταση των παλαιών μηχανισμών. Εμείς κάνουμε μια πορεία η οποία είναι διακριτή, όχι όμως μοναχική. Είμαστε η προοδευτική λογική στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ούτε δεξιός, ούτε ακροαριστερός παραπόταμος.

Για τις επενδύσεις

Ποιος δεν θέλει -πέρα από κάποιες ακραίες συνιστώσες και κάποιους ακροδεξιούς- να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα; Έχουμε πει -και τους έχουμε ανοίξει τα μάτια- ότι υπάρχει η δυνατότητα να έχει στη κατοχή του το Δημόσιο σε όλες τις παραχωρήσεις το 20-30%. Εάν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι που οι συνιστώσες θα έχουν πάει διακοπές ο κύριος Τσίπρας αποφασίσει να δώσει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια στην Cosco, όλα τα μεγάλα έργα τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, τι θα πείτε; Γιατί χάσαμε τους 6 μήνες αυτούς; Οι συμφωνίες δε θα αλλάξουν. Ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ, να είναι έτοιμο όταν ξεμπλοκάρουμε με τις συνιστώσες να δώσουμε αυτά τα έργα. Η άποψη μας είναι σαφής. Η οικονομία μας πεθαίνει και αυτό θα είναι μια ανυπολόγιστη βλάβη. Δεν πρέπει να είναι οι μισθοί και οι συντάξεις το μόνο μέλημα μιας κυβέρνησης.

Για τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας

Η απογοήτευση των συμμάχων μας δεν οφείλεται στο ότι δεν βάζουμε τον ΦΠΑ στο 11% ή 13%. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία στην Ευρώπη εξαιτίας της απουσίας των μεταρρυθμίσεων. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει για Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θέλει παράλληλα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάζει περισσότερο προς το κόμμα του και λιγότερο προς την κοινωνία, είναι δικό του πρόβλημα. Η οπτική ενός Πρωθυπουργού πρέπει να είναι κυρίως προς την κοινωνία. Όταν έρχεσαι από μια Συνάντηση Κορυφής, δεν μπορείς να κάθεσαι δύο ημέρες σ’ ένα γραφείο με τους συμβούλους, για να δεις πως θα μιλήσεις στις συνιστώσες. Ο κόσμος δεν ψήφισε τις συνιστώσες. Ο κόσμος ψήφισε την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

Για τη συμφωνία

Δεν κατηγορούμαστε από την κυβέρνηση ότι είμαστε τρόικα εσωτερικού. Ο συνομιλητής μου είναι ο Πρωθυπουργός και έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ότι το Ποτάμι έχει θετική συνεισφορά διότι βοηθάει τη χώρα να πάει μπροστά. Εμείς είμαστε απόλυτοι. Η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή, θα ψηφιστεί από εμάς, γιατί ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο. Εμείς δεν έχουμε απωθημένα. Τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε χωρίς παζάρια για την επόμενη ημέρα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα Υπουργεία και οι λιμουζίνες. Η χώρα πεθαίνει οικονομικά και πρέπει να δώσουμε οξυγόνο στον ασθενή και μετά να λύσουμε τα προβλήματα. Στη χώρα υπάρχει τρόικα. Αλλά είναι η τρόικα της δραχμής. Είναι ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο τμήμα των ΑΝΕΛ και οι ακροδεξιοί, φασίστες. Αυτοί είναι το λόμπι της δραχμής. Εμείς λοιπόν ψηφίζουμε τη συμφωνία αλλά από εκεί και πέρα μας χωρίζει χάος από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί στο εξωτερικό και τη διαπραγμάτευση να έχουν μια δικαιολογία ότι είναι αχαρτογράφητα τα νερά, όμως δεν υπάρχει άλλοθι γι’ αυτά που κάνουν στο εσωτερικό, στην Υγεία και την Παιδεία. Τα νοσοκομεία της χώρας είναι διαλυμένα, ενώ η διαδικασία επιλογής νέων διοικήσεων, βρίσκεται στα χέρια των συνιστωσών. Καλούνται οι Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι διοικητές των νοσοκομείων. Σε αυτά τα θέματα είμαστε σε απόλυτη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευθεί ως Πρωθυπουργός μιας μεγάλη πλειοψηφίας της χώρας ή ως αρχηγός των συνιστωσών. Η λύση είναι απλή: να σχηματίσει μια κυβέρνηση της προοδευτικής παράταξης, μια κυβέρνηση λογικής, και με ανθρώπους που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και με ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλους χώρους. Να επιλέξει προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο. Λογικούς ανθρώπους, προσωπικότητες. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο Υπουργός Εργασίας και να λέει ότι «δεχόμαστε ιδιωτική πρωτοβουλία, μόνο στα περίπτερα». Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος. Αυτές οι μικρές συμμορίες που συνασπίζονται στο πλευρό των Πρωθυπουργών και θεωρούν ότι μπορούν να καθορίζουν τα πράγματα. Το έκανε το ΠΑΣΟΚ, το έκανε η ΝΔ, το κάνει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η κυρία Κωνσταντοπούλου να ασχοληθεί με το προσωπικό της πρόβλημα που είναι μεγάλο. Εκείνη χαριεντίζεται με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Τις φωνές του κ. Τσίπρα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις έχουμε ακούσει. Η πρόεδρος της Βουλής δεν έχει εκλεγεί για να αντικαθιστά τον Πρωθυπουργό, οπότε ας ασχοληθεί με τα προβλήματα του κοινοβουλίου λοιπόν. Το είχα τονίσει εξαρχής στον Πρωθυπουργό ότι είναι λάθος να προτείνει την κ. Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής.

Για τον ΦΠΑ
Όταν προετοιμάζεσαι για να γίνεις κυβέρνηση είσαι υποχρεωμένος να έχεις μια αποκρυσταλλωμένη θέση τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση στου ΣΥΡΙΖΑ όμως εδώ και τέσσερις μήνες αυτοσχεδιάζει. Νομίζετε ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνηση για τη φορολογία; Εμείς -που είμαστε μόλις έναν χρόνο κίνημα- έχουμε επεξεργασμένη λύση για τον ΦΠΑ: έχουμε προτείνει -και προεκλογικά και τώρα- όσες επιχειρήσεις έχουν κάτω από 30.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, οι οποίες συνεισφέρουν στον ΦΠΑ 4%, δηλαδή τίποτα- να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ. Υπάρχει μια υστέρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία ακολουθεί τις προτάσεις του Ποταμιού, με έξι μήνες καθυστέρηση. Η χώρα θέλει δύο συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό θα βοηθήσει και στον φορολογικό έλεγχο καθώς θα απλουστεύσει τα πράγματα. Θέλει έναν μικρό ΦΠΑ της τάξης του 8-9% κι έναν μεγάλο που δεν θα ξεπερνάει το 20%. Ας κάνει λοιπόν και η κυβέρνηση μια συγκεκριμένη πρόταση πέρα από τις διαρροές με non paper, τις οποίες την επόμενη ημέρα παίρνει πίσω. Στο Ποτάμι αναζητούμε συνέχεια της λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα γιατί αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων.

Για την προεκλογική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ
Είπαμε προεκλογικά ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δώσει τον μισθό των 750 ευρώ και θα πρέπει να πάμε σε σταδιακή αύξηση 50 ευρώ το δίμηνο. Το θέμα δεν είναι να κάνεις εξαγγελίες για να κερδίζεις ψήφους. Εμείς λοιπόν έχουμε προτάσεις για την κυβέρνηση, και καλά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ -που έχει ανθρώπους λογικούς- να παραμερίσει τους ιδεοληπτικούς, τους γραφικούς και τους παράλογους. Δεν βλέπω ότι αυτή κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις ελπίδες του κόσμου. Σε όλα τα πεδία της εσωτερικής πολιτικής, ο κόσμος δυσανασχετεί. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας και μετά τις πολιτικές μας διαφορές. Η χώρα δεν μπορεί να πάει πουθενά χωρίς συνεννόηση. Οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι συντηρητικές. Ο κ. Μπαλτάς στην Παιδεία για παράδειγμα είναι σκοταδιστής. Δεν τα λέει αυτά η σύγχρονη αριστερά. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη συμμαχία, πρέπει να χτιστεί στην κοινωνία και ότι πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές.

28 Μαΐου 2015

To Top