Υλικά (για 6 άτομα):
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
3 φλιτζ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. αλεύρι
Για τη σκορδαλιά:
6 σκελίδες σκόρδο
3 πατάτες βρασμένες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι δυνατό
Εκτέλεση:
Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον βάζετε για 10 – 12 ώρες στο νερό, να ξαλμυρίσει. Στο διάστημα αυτό αλλάζετε το νερό τουλάχιστον 5-6 φορές.
Τον ξεπλένετε κι αφού τον καθαρίσετε από τα χοντρά κόκαλα, τον τηγανίζετε σε αρκετό ελαιόλαδο. Προηγουμένως τον βουτάτε σε κουρκούτι, το οποίο φτιάχνετε ως εξής: ανακατεύετε το αλεύρι με το νερό και το μπέικιν, μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός.
Σερβίρετε το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά, την οποία φτιάχνετε ως εξής: Καθαρίζετε και κοπανίζετε στο γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο. Βάζετε στο μπλέντερ τις πατάτες και τις λιώνετε. Προσθέτετε διαδοχικά και εναλλάξ τα σκόρδα, το λάδι και το ξίδι. Δουλεύετε μέχρι να αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή.