Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Φληναφήματα από τον Δημήτρη Πλιάφα

Εδώ και λίγες μέρες, η διαφήμιση στην tv γνωστού πολυκαταστήματος παιχνιδιών, μας θυμίζει πόσες μέρες μας απομένουν για τα Χριστούγεννα. Βέβαια, ο γιος μου ο Γιάννης, το “προχώρησε” περισσότερο, λέγοντάς μου πόσες μέρες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ μέχρι τα Χριστούγεννα, αφαιρούμενων των αργιών!

Ανεξάρτητα τι λέει ο Γιάννης μου, ανεξάρτητα τι μας λέει η συγκεκριμένη διαφήμιση, οι γιορτές πλησιάζουν, και ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσουμε ό,τι και όσα νοιώθουμε.

Σίγουρα, όλο και κάποια δωράκια θα χρειασθεί να αγοράσουμε για να τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας. Σκεφτήκατε όμως φίλοι μου αν αντί να τα αγοράσουμε, προσπαθούσαμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας;

Φίλους που να τρώνε πρωινό σίγουρα έχουμε. Ας τους φτιάξουμε κάποια μαρμελάδα με φρούτα εποχής.

Για κάποιους άλλους που αγαπούν τις αλμυρές γεύσεις, ας τους ετοιμάσουμε μια ιδιαίτερη σάλτσα. Ή, γιατί όχι, κάποια ντιπάκια, τοποθετώντας τα σε όμορφα βαζάκια, για να συνοδεύουν το κρασί ή το ούζο τους.

Κουλουράκια αλμυρά ή γλυκά, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ακόμη και κάποιες βασιλόπιτες, είναι ένα πολύ ωραίο δώρο. Ένα όμορφο κουτάκι, μια προσεγμένη ετικέτα, η προσωπική μας κάρτα με ευχές, γραμμένες (βγαλμένες) από την καρδιά μας, είναι έκφραση αγάπης και ευγνωμοσύνης σε όσους αποτελούν (ΠΛΕΟΝ) κομμάτι της ζωής μας, φροντίζοντας με τον τρόπο τους να την κάνουν ωραιότερη.

Πλέον, η ομορφιά ΟΛΟΥ του κόσμου, ΕΙΝΑΙ στα βλέμματα αγάπης που ρίχνουμε στα πράγματα και στους ανθρώπους γύρω μας.

ΕΙΝΑΙ στη διάθεσή μας να δείξουμε, να εκφράσουμε την αγάπη μας φτιάχνοντας ένα φαγητό, (όχι απαραίτητα κάτι το πολύ ιδιαίτερο), ΕΙΝΑΙ στην έμφαση που θα δώσουμε ΚΑΙ φέτος στο γιορτινό τραπέζι, ΕΙΝΑΙ σ’ αυτά που θα φτιάξουμε για να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, πιστεύοντας πως έτσι θα τα ευχαριστήσουμε.

ΕΙΝΑΙ κομμάτια που συνθέτουν τελικά τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ παράδεισο! (“Pieces of heaven”, όπως λέει και το τραγούδι). Βέβαια, σε κάποιο σημείο, το συγκεκριμένο τραγούδι λέει πως κομμάτια του παράδεισου βρίσκονται γύρω μας. Πού; Για παράδειγμα στο γέλιο ενός μικρού παιδιού, στον ήχο της βροχής στα κεραμίδια, μεσημέρι Κυριακής με όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι, πρωινό με το δικό μας άνθρωπο, (τσαλακωμένα σεντόνια, δύο χαμόγελα, ΚΑΛΗΜΕΡΑ!), ακόμη και σε κείνη την υπέροχη μυρωδιά του πρωινού καφέ που πλημμυρίζει όλο το σπίτι ξεσηκώνοντας τις αισθήσεις μας.

Θα απαιτηθεί λοιπόν η προσοχή μας για να τα δούμε, για να τα προσέξουμε, για να τα….. ανακαλύψουμε αν θέλετε, αυτά τα ΚΟΜΜΑΤΙΑ που συνθέτουν τελικά τον δικό μας ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.

Γιατί υπάρχουν φορές, (πολλές φορές), που απλά τα….. προσπερνάμε!

pdselect@gmail.com

www.pliafas.gr

 

To Top