Με μια πολύ σημαντική είδηση έκλεισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος το σημερινό του χαιρετισμό στα εγκαίνια της 30ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτ. Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος «Ο δρόμος για το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου άνοιξε, καθώς η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Ευταξά κατέθεσε σήμερα την επίσημη πρόταση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δυο μήνες τώρα, στο ΥΠ.Α.Α.Τ., με τη βοήθεια της ΑΝΚΟ που δούλεψε με κόπο και επιμέλεια ωριμάζουμε το έργο και πολύ σύντομα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Πρόκειται για έργο 79 εκ. ευρώ με το οποίο θα αρδευτούν 38.000 στρέμματα από την Λίμνη Πολυφύτου και το φράγμα του Ιλαρίωνα».
Όλος ο χαιρετισμός του κ. Κουκουλόπουλου έχει ως εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕ για την απόφασή τους να εγκαινιάσω σήμερα την 30η Έκθεση, εδώ στα Κοίλα. Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της πραγματικής οικονομίας του τόπου μας . Κυρίως, όμως θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση του ΕΒΕ για την απόφασή της να τιμήσει τους Προέδρους που μόχθησαν για τη δημιουργία και την εξέλιξη της Έκθεσης. Η ζωή έλεγε ένας ιστορικός δεν μπορεί να βιώνεται ως ένα αδιάκοπο παρόν. Το ΕΒΕ δείχνει ότι αυτό το ξέρει καλά.
Εξάλλου, ό,τι αντέχει στον χρόνο αξίζει την προσοχή μας και η Έκθεση κρατάει καλά 30 χρόνια.
Η φετινή Έκθεση είναι κυριολεκτικά κομβική. Συμπίπτει με την έξοδο της πατρίδας μας από τα μνημόνια μετά από πέντε χρόνια πρωτοφανών θυσιών του λαού μας.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το μεγάλο δίδαγμα της κρίσης και η εθνική προτεραιότητα σήμερα.
Χρειαζόμαστε νέους δρόμους και ταυτόχρονα πειστικές απαντήσεις στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που είναι η ανεργία. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε σχέδιο.
Ανταποδίδοντας την τιμή στη Διοίκηση του ΕΒΕ θέλω να πω κάποιες σκέψεις για το δικό μας σχέδιο , εδώ στην Π.Ε. Κοζάνης και στη Δυτική Μακεδονία.
Θα σταθώ επιγραμματικά σε τρείς άξονες, αυτούς
♦Των βασικών πυλώνων ανάπτυξης,
♦Της πραγματικής οικονομίας και
♦Της νέας οικονομίας.
Α. Οι βασικοί μας πυλώνες ανάπτυξης (Ενέργεια- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)
Στην ενέργεια το ζωτικό συμφέρον της περιοχής είναι η ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον.
Τι σημαίνει αυτό;
Επενδύσεις σε μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και υψηλού βαθμού απόδοσης,
Ηπιότερη και άρα μακροχρόνια εξόρυξη του λιγνίτη,
Μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής.
Πού βρισκόμαστε σήμερα;
1.Αρχές του 2015 ξεκινάει, επιτέλους, η κατασκευή της Πτολεμαΐδας V που θα δώσει δουλειά σε 3.000 ανέργους και σε δεκάδες επιχειρήσεις για τέσσερα-πέντε χρόνια. Συναντήθηκα ήδη με την κοινοπραξία και ζήτησα επίσημη-ανοιχτή συνάντηση με ντόπιες επιχειρήσεις γιατί εδώ υπάρχουν τα καλύτερα χέρια για τέτοιες κατασκευές.
2.Στο Νόμο για τη μικρή ΔΕΗ με τροπολογία που κατέθεσα και έγινε δεκτή, το τίμημα που θα προκύψει απ’ την πώληση θα διατεθεί κατά προτεραιότητα για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας στη θέση του ΑΗΣ Καρδιάς που σε επτά με δέκα χρόνια θα σβήσει. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V ν’ ακολουθήσει η κατασκευή της Καρδιάς V.
3.Το ίδιο πρέπει να πράξουμε για τις τρεις μετεγκαταστάσεις που είναι Νόμος του Κράτους και πρέπει να επιταχύνουμε του ρυθμούς.
4.Ολοκληρώνοντας για τη ΔΕΗ αξίζει ν’ αναφέρω ότι:
♦Στο Νόμο για τη μικρή ΔΕΗ έχει προβλεφθεί η κατασκευή της Μελίτης ΙΙ από τον επενδυτή και
♦Η ίδια η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη στην αναβάθμιση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παρατείνοντας το χρόνο λειτουργίας του για πολλά χρόνια.
5.Άφησα τελευταίο το Φυσικό Αέριο όπου έχω ζητήσει από τον Υπουργό ΠΕΚΑ συνάδελφό μου Γιάννη Μανιάτη να υπάρξει αναμονή παροχής στο ύψος του Περδίκκα γιατί δεν προβλέπεται.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Παρά τις καταγγελίες και την κινδυνολογία το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ υπάρχουν και μάλιστα αναβαθμισμένα. Αυτό που εκκρεμεί 13 μήνες τώρα είναι η ανέγερση των εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής στην Κοζάνη.
Κατά τ’ άλλα θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά την πρότασή μου να λειτουργήσουν ξενόγλωσσα τμήματα τόσο στο ΤΕΙ όσο και στο Πανεπιστήμιο.
Τα χρόνια είναι δύσκολα και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Τα ιδρύματά μας πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας.
Β. Πραγματική Οικονομία
Πριν μιλήσουμε για νέους δρόμους καλό είναι να φροντίσουμε γι’ αυτά που έχουμε.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες στην κρίση χρειάζονται το οξυγόνο της ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα που η λύση του συνδέεται με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που θα επιτρέψει την πιστωτική επέκταση.
Αυτό θα γίνει σύντομα αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε.
Μπορούμε με εργαλείο τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης να ενισχύσουμε τις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων έτσι ώστε όλες οι τοπικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό.
Το προτείνω τρία χρόνια τώρα, δεν διαφωνεί κανείς, αλλά κίνηση καμία.
Από κει και πέρα είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε τρεις κλάδους με σημαντική συγκέντρωση επιχειρήσεων.
Αναφέρομαι στο μέταλλο, τη γούνα και το μάρμαρο.
Γ. Νέα Οικονομία
Στον όρο νέα οικονομία εμπεριέχονται πολλά και κυρίως καινοτόμα.
Θα εστιάσω την προσοχή σας στον πιο σημαντικό κλάδο της νέας, για μας, οικονομίας που είναι ο τομέας της Αγροτικής Ανάπτυξης και διατροφής.
Όχι λόγω αρμοδιότητας, αλλά γιατί ο τομέας αυτός σηματοδοτεί τη μεγάλη στροφή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας.
Για λόγους λίγο πολύ γνωστούς τη γη μας την έχουμε σχεδόν εγκαταλείψει γι’ αυτό και η συνεισφορά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο τοπικό ΑΕΠ είναι μικρότερη εδώ απ’ όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Αυτό από μόνο του δείχνει και το μέγεθος της δυνατότητάς μας.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Στη νέα ΚΑΠ που θα εφαρμόζεται από την 01.01.2015, ο τόπος μας είναι ευνοημένος.
Τόσο γιατί χρηματοδοτείται πολύ καλύτερα στις άμεσες ενισχύσεις όσο και γιατί η βιοποικιλότητα μας από τα αρωματικά μέχρι τα ψυχανθή και τους δενδρώδες έχει προνομιακή αντιμετώπιση.
Για όλα αυτά θα συζητήσουμε αναλυτικά την Κυριακή το πρωί 11:00 η ώρα στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ μας όπου και σας καλώ να συμμετάσχετε. Ευχαριστώ την Διοίκηση του ΕΒΕ που συμπεριέλαβε την εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ στο επίσημο πρόγραμμα της Έκθεσης .
Τόσο η ενημερωτική εκδήλωση της Κυριακής, όσο και η προβολή αγροτικών πρωτοβουλιών στην Έκθεση γίνονται για να σηματοδοτήσουμε τη μεγάλη στροφή στο μοντέλο ανάπτυξης του τόπου μας.
Θέλω κλείνοντας να κάνω δύο σημαντικές αναφορές που σχετίζονται άμεσα με τον προηγούμενο τομέα.
1ον: Στον τόπο μας έχουμε μια μεγάλη εκκρεμότητα με τα χιλιάδες στρέμματα που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ και αποτελούν σήμερα στοιχεία του χαρτοφυλακίου της. Αυτή η γη ανήκει στους πολίτες του τόπου μας.
Ανήκει στον άνεργο, τον ακτήμονα, στο μικροκαλλιεργητή, ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και εκεί πρέπει να περιληφθεί γιατί δεν είναι δημόσια περιουσία.
Ακριβώς γι’ αυτό , για ν’ ανοίξει αυτός ο δρόμος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητάει επίσημα από τη ΔΕΗ την παραχώρηση συγκεκριμένων εκτάσεων για να δοθούν με τα δικαιώματά τους σε ομάδες παραγωγών.
Με γνώμονα εξάλλου αυτή την καθαρή θέση η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πάλεψε και κατάφερε 60.000 στρέμματα στο Αμύνταιο να παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ και να μην περιέλθουν στον επενδυτή όπως προέβλεπε πριν την ψήφισή του το Νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.
2ον: Ολοκληρώνω με μια καλή είδηση. Ο δρόμος για το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου άνοιξε, καθώς η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Ευταξά κατέθεσε σήμερα την επίσημη πρόταση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ.
Δυο μήνες τώρα, στο ΥΠ.Α.Α.Τ., με την βοήθεια της ΑΝΚΟ που δούλεψε με κόπο και επιμέλεια ωριμάζουμε το έργο και πολύ σύντομα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Πρόκειται για έργο 79 εκ. ευρώ με το οποίο θα αρδευτούν 38.000 στρέμματα από την Λίμνη Πολυφύτου και το φράγμα του Ιλαρίωνα.
Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τη Γενική Γραμματέα όσο και τα στελέχη της ΑΝΚΟ, όσο και σας για την υπομονή σας».