Είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας και έχουν διεισδύσει στη ζωή από λίγο έως πάρα πολύ διαμορφώνοντας συχνά την κοινωνικότητά μας. Πολλές φορές θέλουμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής μας, τη γέννηση του παιδιού μας. Υποσυνείδητα είναι ένας τρόπος να αποδείξουμε στους φίλους μας πόσο ικανοί είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε ενώ αποζητούμε την ικανοποίηση από την αποδοχή των φίλων μας, likes, shares, comments. Από τη στιγμή όμως που αναρτάται κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν αγαθές προθέσεις.
Οι κίνδυνοι όταν αναρτούμε φωτογραφίες παιδιών
– Δημιουργεί ψηφιακά ίχνη από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε θελήσει να «κατασκευάσει» μια ιστορία να μπορεί. Φανταστείτε κάποιον που πλησιάζει το 11χρονο παιδί σας και του λέει: «Τι κάνεις, είμαι φίλος των γονιών σου, είχα έρθει και στο μαιευτήριο τότε» ή «ήμουν στα γενέθλια σου πριν από 6 χρόνια με την μεγάλη σοκολατένια τούρτα».
-Μια φωτογραφία εκθέτει το παιδί οπτικά στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά βούληση και για διάφορους σκοπούς.
– Μια φωτογραφία από το σχολείο, με φίλους, από τη γειτονιά αποκαλύπτει πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες μας δίνοντας στοιχεία στον οποιονδήποτε, π.χ. σε ένα εκβιαστή, απαγωγέα ή παιδόφιλο.
– Η έκθεση φωτογραφιών παιδιών στο Facebook ευνοεί τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί να γίνει θύμα cyberbullying. Μπορεί κάποιος να κλέψει την ταυτότητά μας ή του παιδιού μας και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ.
Τα μέτρα προστασίας
-Το facebook απαγορεύει τη δημιουργία προφίλ σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Άρα εάν έχει προφίλ τότε έχει δηλώσει ψεύτικη ημερομηνία.
-Μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας. Εάν θέλετε, να το πράξετε με σκέψη και προσοχή.
– Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε, όνομα μαιευτηρίου, πόλη, όνομα παιδιού, ηλικία κ.ο.κ.
-Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Οι πραγματικοί σας φίλοι ξέρουν ήδη και τα ονόματα τους και όλες τις πληροφορίες για αυτά.
Τί προτρέπει τους γονείς η Αστυνομία
Στο διαδίκτυο προσέχουμε τι ανεβάζουμε γιατί οι παιδόφιλοι καραδοκούν τονίζει στο ant1iwo o εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση για τις αναρτήσεις φωτογραφιών με παιδιά στο facebook.
Στην ανακοίνωση προχωρήσαμε, αφού παρατηρήσαμε ότι στο πλαίσιο ελέγχου του διαδικτύου, οι παιδόφιλοι δυσκολεύονται να βρουν φωτογραφίες, χρησιμοποιούν φωτογραφίες ενός παιδιού που είναι π.χ στο μπάνιο.
Λόγω του ότι προσέξαμε ότι οι Κύπριοι βάζουν διάφορες φωτογραφίες, εξήγησε ο κ. Αγγελίδης, κρίναμε σκόπιμο να τους προτρέψουμε να προσέξουν. Μια οικογενειακή φωτογραφία σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, δεν χρειάζεται όμως, υπέδειξε, να βάζουμε παιδιά που είναι στην πισίνα ή στη θάλασσα ή γυμνά γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους.
Με βάση τις εμπειρίες μας, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, και την παρακολούθηση του διαδικτύου οι παιδόφιλοι καραδοκούν στο να χρησιμοποιήσουν κάποιες φωτογραφίες και να τις αλλοιώνουν.
Στο διαδίκτυο πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, προσέχουμε ό,τι βάζουμε ειδικά στα θέματα παιδιών, διότι με το να έχουμε φωτογραφίες δίνουμε τροφή σε επιτήδειους χωρίς να υπολογίζουμε τους κίνδυνους.
Αυτό που τονίζουμε και προτρέπουμε, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης, είναι ο κόσμος πριν να αναρτήσει μια φωτογραφία ιδιαίτερα παιδιών, θα πρέπει να σκέφτεται αν χρειάζεται να μπει αυτή η φωτογραφία ή όχι και ας μην ξεχνούμε, τόνισε ότι οι επιτήδειοι έχουν και ψεύτικα προφίλ το οποίο είναι ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα.
Χθες.
Σήμα κινδύνου στους γονείς που ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Facebook εκπέμπει η Αστυνομία, προειδοποιώντας ότι οι παιδόφιλοι μπορεί να έχουν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις και φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες.
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, με ανακοίνωσή του , προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα τους χρήστες πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης, να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες υποθέσεις που διερεύνησε το αρμόδιο γραφείο, διαπιστώθηκε ότι οι παιδόφιλοι είχαν στα αρχεία τους εκτός από παιδιά που είναι σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις, φωτογραφίες παιδιών που είτε είναι ντυμένα και ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, είτε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους (π.χ. στην παραλία, στο μπάνιο κ.λπ.), ή φωτογραφίες παιδιών με μαγιό ή ελαφριά ενδυμασία. Αυτό διαπιστώνεται και σύμφωνα με την παρακολούθηση του διαδικτύου γενικότερα από το γραφείο μας, δηλαδή παρατηρείται ότι οι Κύπριοι χρήστες των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν πάρα πολλές φωτογραφίες παιδιών.
Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζει ότι η ανάρτηση φωτογραφιών, μένει σχεδόν για πάντα και ο κάθε ένας μπορεί να δει, να αντιγράψει και να φυλάξει τις φωτογραφίες αυτές στα αρχεία του ενώ ανάρτηση αυτών των φωτογραφιών στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει τυχόν αλλοίωση φωτογραφιών και άλλους κίνδυνους γενικότερα, προειδοποιεί η Αστυνομία.
Γίνεται παράκληση, προστίθεται στην ανακοινωση όπως ο κάθε ένας να είναι προσεκτικός στην ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι «ανήλικος» σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία για το διαδίκτυο θεωρούνται τα άτομα που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.»
Πηγή: http://www.ant1iwo.com/