Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΕΟΠΕ και υποψήφιο για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) Γιώργο Μελισσουργό.
Για μια ακόμη φορά είστε υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΠΕ και, μάλιστα, σε ένα κλίμα μεγαλύτερου ανταγωνισμού, αφού υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι και όχι δυο.
Οι εκλογές του 2012 ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία, επειδή δεν τηρήθηκε καμία δεοντολογία. Βρέθηκαν στο Βόλο να ψηφίζουν, ως εκπρόσωποι σωματείων, φοιτητές και κοπέλες από όλη την Ελλάδα, έχοντας ένα χαρτάκι με ονόματα και σταυρούς στα χέρια τους. Χαρακτηριστικά και μόνο να σας αναφέρω οτι οι τρεις εκπρόσωποι του Μαρκόπουλου, ψήφισαν με 3 διαφορετικά σωματεία. Αυτό τραυμάτισε ανεπανόρθωτα το άθλημα. Έγινε ελάχιστη συζήτηση για την ουσία του αθλήματος και τον τρόπο διοίκησης και απλά έγινε μια επίδειξη εξουσίας όχλου από την τότε διοίκηση.
Οι συνθήκες τώρα είναι διαφορετικές. Μετά τη διάσπαση της προηγούμενης διοίκησης, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, που όμως δεν απαλλάσσουν των ευθυνών καμία από τις δύο πλευρές, εύχομαι τώρα να γίνει μεγαλύτερη συζήτηση για το βόλεϊ και οι συνθήκες της εκλογικής διαδικασίας ελπίζω οτι θα είναι βελτιωμένες.
Οι θέσεις μας ουσιαστικά έχουν δικαιωθεί. Το 2012, με το ποσοστό του 35% που μας τίμησε με την ψήφο του, υπό τέτοιο καθεστώς μεθόδευσης, θα έπρεπε να είχαμε εκλέξει 7 μέλη στο ΔΣ, πράγμα που θα είχε αναγκάσει την διοίκηση να λειτουργήσει με τελείως διαφορετικό τρόπο, για το καλό του αθλήματος. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το παρόν εκλογικό σύστημα από άλλες εποχές πρέπει να αλλάξει άμεσα.
Συνεπώς, δεν ηττηθήκαμε σε επίπεδο προτάσεων, αντιθέτως δικαιωθήκαμε πανηγυρικά. Γι’ αυτό δεν εγκαταλείψαμε τον αγώνα, αν και ήταν συχνά μοναχικός, λόγω του φόβου και της αδιαφορίας που είχε επιφέρει ολόκληρη η απερχόμενη διοίκηση.
Όλο αυτό το διάστημα πήραμε πολλά μηνύματα αγωνίας από σωματεία και γι’ αυτό είμαστε «παρόντες».
Ποιές είναι οι προτάσεις σας για την ανάπτυξη του αθλήματος;
Προτεραιότητά μας είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο σε κίνητρα και επιβραβεύσεις των σωματείων που αποτελούν τη δεξαμενή παικτών για τις Εθνικές ομάδες. Βασικό εργαλείο η επαναφορά των κατηργημένων πρωταθλημάτων παμπαίδων, παγκορασίδων και ο επανασχεδιασμός όλων των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων. Για τον λόγο αυτό έχουμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε ένα Αναπτυξιακό ταμείο, προερχόμενο από τα παράβολα μεταγραφών και ανανεώσεων.
Ποιό είναι το πλάνο σας για το βόλεϊ ανδρών;
Υπάρχει γενική διαπίστωση ότι η αναλογία ομάδων ανδρών και γυναικών είναι 1 προς 10 για τις γυναίκες. Το βόλεϊ γυναικών έχει ευχάριστη μαζικότητα και είναι το υπ ‘αριθμόν ένα άθλημα για τις γυναίκες και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καλύτερο πρωτάθλημα στο εσωτερικό και διεθνείς επιτυχίες στο εξωτερικό. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι, στα μάτια του κόσμου, το βόλεϊ ανδρών είναι η βιτρίνα του αθλήματος κι αυτό που έφερε διεθνείς επιτυχίες επιτυχίες στην σάλα. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν, όπως και στο παρελθόν, αθλητές ινδάλματα-πρότυπα για τους νέους, που θα τους τραβήξουν να ασχοληθούν σοβαρά με το άθλημά μας. Πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα πλάνο σωτηρίας του βόλεϊ ανδρών και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλήματος να εφαρμόσουμε άμεσες λύσεις.
Kαι η φιλοσοφία σας για τις Εθνικές ομάδες;
Πρώτος στόχος είναι ένας εθνικός σχεδιασμός για να επιστρέψει το ελληνικό βόλεϊ στα μεγάλα σαλόνια. Θέλουμε οι ομοσπονδιακοί προπονητές να είναι πλήρους απασχόλησης και τα κλιμάκια να έχουν σταθερό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια δε για να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, του ΣΕΦ και της Μίκρας, που απώλεσε η τωρινή διοίκηση.
Αυτές ήταν οι βάσεις των επιτυχιών του παρελθόντος. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να δουλέψουμε για το κοινό καλό, αφήνοντας στην άκρη τις οποιεσδήποτε μικρότητες και σκοπιμότητες του πρόσφατου παρελθόντος.
Οι προτάσεις για τα πρωταθλήματα;
Η Α1 γυναικών έχει δυνατότητες μεγάλης προβολής και πρέπει να οργανωθεί σε επαγγελματικά πρότυπα, για δημιουργία λίγκας, σε συνεργασία με τα κλαμπ που συμμετέχουν. Και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα πρέπει να δοθεί ο λόγος στα σωματεία, αφού αυτά επιβαρύνονται οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελαφρυνθούν τα βάρη που επωμίζονται τα σωματεία, μέσω καλής λειτουργίας του τμήματος μάρκετινγκ, αλλά και του εξορθολογισμού του κόστους μετακίνησης. Θα συζητήσουμε δε με τις Ενώσεις για την αναγκαιότητα ή μη του μερικού επαναπροσδιορισμού κάποιων γεωγραφικών ορίων τους, προς μείωση των εξόδων τους.
Ποιές είναι οι προτάσεις σας για το οικονομικό;
Προϋπόθεση για οποιαδήποτε βελτίωση είναι η πλήρης διαφάνεια, η δυνατότητα ελέγχου όλων των αποφάσεων της διοίκησης από τα σωματεία, μέσω της ανάρτησης τους στη «Διαύγεια» και στο «ανοιχτό» λογιστήριο, καθώς και η εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων που κυριαρχούν.
Ο περιορισμός των ταξιδιών των μελών του ΔΣ, αλλά και η χρήση της τεχνολογίας για να κάνουμε τηλεδιασκέψεις, προκειμένου να περιορισθούν τα λειτουργικά έξοδα, είναι αδιαπραγμάτευτα.
Πρέπει εξάλλου να προχωρήσουμε σε κεντρικές συμφωνίες για τον αθλητικό εξοπλισμό, τις μετακινήσεις και του υλικού, για να περιορίσουμε τα έξοδα των σωματείων.
Η οποιαδήποτε λαϊκή παροχολογία τέτοιες εποχές δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, οι θετικές ενέργειες εξεύρεσης νέων πόρων, συγχρόνως με την μείωση του κόστους λειτουργίας, αποτελούν τον χρυσό κανόνα.
Και επειδή δεν πρέπει να λέμε μόνο λόγια, αλλά να τα αποδεικνύουμε με πράξεις, δεσμεύομαι προσωπικά οτι καμία μετακίνησή μου, διαμονή μου, διατροφή μου δεν πρόκειται να επιβαρύνει την Ομοσπονδία, στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων μου, ως προέδρου, αν τυχόν τιμήσουν την Κίνηση Volley 2012 τα σωματεία.
Οι σκέψεις σας για το μπιτς βόλει;
Το μπιτς βόλεϊ έχει υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήταν το άθλημα-ναυαρχίδα, με συνεχή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και φέτος για πρώτη φορά, μετά απο 20 χρόνια, δεν πήγαμε στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη. Προκαλεί θλίψη η καθίζησή του, σε βαθμό εξαφάνισης, τόσο στις εθνικές ομάδες, όσο και στις διοργανώσεις.
Χρειαζόμαστε ολικό επανασχεδιασμό, αλλαγή λειτουργικού μοντέλου, με στόχο να ξαναγυρίσει στις εθνικές επιτυχίες. Είναι ένα άθλημα που βασίζεται στην τεχνογνωσία και δυστυχώς η προηγούμενη διοίκηση προχώρησε προς την αντίθετη κατεύθυνση με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.
Ο νέος εθνικός σχεδιασμός θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα δημιουργήσουμε αθλητές με προοπτικές και ταυτόχρονα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οι διοργανώσεις δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας. Θα πρέπει να φέρουν και έσοδα και σε αυτό το πνεύμα πρέπει να δημιουργήσουν τα σωματεία, τμήματα μπιτς βόλεϊ, όχι όμως με τον τσαπατσούλικο τρόπο που το επιχείρησε η προηγούμενη διοίκηση. Με μοντέρνο τρόπο σκέψης, όπως απαιτούν οι σημερινές συνθήκες του αθλητισμού.
Οι Διοργανώσεις, λοιπόν, είναι ένας εντελώς ξεχωριστός τομέας (και θα πρέπει να είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενος) από τον αθλητικό τομέα των Εθνικών ομάδων.
Ποιές οι προτάσεις για το καταστατικό και τον τρόπο διοίκησης της ΕΟΠΕ;
Το καταστατικό χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Φωνάζουμε τόσα χρόνια και κάποτε πρέπει να τις υλοποιήσουμε. Τη θέσπιση της απλής αναλογικής, η κατάργηση της λίστας των αναπληρωματικών στις εκλογές, το μέγιστο όριο των δυο συνεχόμενων θητειών του προέδρου, η αλλαγή του προσβλητικού για το βόλεϊ καθεστώτος των εξουσιοδοτήσεων και η μείωση των μελών του ΔΣ από 21 σε 15 για να περιορισθούν τα λειτουργικά έξοδα.
Όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης, είμαστε ενάντια σε κάθε απαγόρευση, τιμωρίες και αυταρχισμούς που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του αθλήματος, Μια σωστή διοίκηση πρέπει να βασίζεται σε κίνητρα και επιβραβεύσεις.
Σημαντικό. επίσης. είναι να υπάρχει αξιοπιστία στις οικονομικές συναλλαγές, τόσο με τους συνεργάτες της, όσο και με τις τοπικές ενώσεις και επιτροπές. Δεν είναι κάτι διαφορετικό η κάθε Ένωση από την ΕΟΠΕ. Ό,τι ισχύει για τους μεν, ισχύει και για τους δε.
Η φιλοσοφία μας στη διοίκηση απέχει από τον αυταρχισμό και βασίζεται σε βαθειά δημοκρατικές αξίες και στην ενεργό συμμετοχή όλων που εμπλέκονται στον χώρο. Πιστεύουμε οτι μία διοίκηση εκλέγεται με μοναδικό σκοπό να εκπροσωπήσει ως ίσος τη μέγιστη πλειοψηφία και να ακούσει προσεκτικά και να λύσει με τον δικαιότερο και καλύτερο δυνατόν τρόπο τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν ή που θα παρουσιαστούν στην πορεία. Η διοίκηση δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα και οφείλει να ενημερώνεται σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες όλων των ενδιαφερομένων.
Θεωρούμε οτι η επιτυχία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό, από την σωστή επιλογή συνεργατών, που ο καθένας συνεργάτης είναι καλύτερος στον τομέα του, από αυτόν που συντονίζει όλο το εγχείρημα. Έχουμε αποδείξει δε στην μακρά επαγγελματική, αθλητική και σωματειακή μας πορεία, οτι έχουμε την γνώση, την θέληση και την ικανότητα για σύνθεση-συνεργασία και διατήρηση χαμηλών τόνων συνδυασμένων με ομαδικό πνεύμα, που τόσο χρειάζεται αυτόν το καιρό το Ελληνικό βόλεϊ.
Στο πλάνο μας είναι η διεξαγωγή των μεγάλων διοργανώσεων στην Περιφέρεια και η τέλεση μίνι γενικών συνελεύσεων στις έδρες των ενώσεων, για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Κατά περίσταση, βέβαια, θα διοργανώνουμε και αγώνες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με οδηγό τους δυο επιτυχημένους τελικούς κυπέλλου ανδρών και το σπουδαίο τουρνουά Golden Cup μπιτς βόλεϊ του Συντάγματος.
Δεν μας λείπουν οι ιδέες και ο ενθουσιασμός για σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα του αθλήματος και να το εκτοξεύσουν, καθώς επίσης και οι διεθνείς επαφές για την παρακολούθηση των δοκιμασμένων μοντέλων που εφαρμόζονται σε πολλές επιτυχημένες στον τομέα του βόλεϊ χώρες, ώστε να μπορέσουμε, όπου είναι δυνατόν, να τα προσαρμόσουμε και υλοποιήσουμε και στην Ελλάδα.
Βέβαια, είναι στο χέρι των σωματείων να κάνουν τις επιλογές τους και να αποφασίσουν με τη ψήφο τους για την πορεία του βόλεϊ. Γι’ αυτό απευθύνω για μία ακόμα φορά, έκκληση προς όλους που ματώνουν για τα σωματεία τους και την αγάπη μας για το βόλεϊ, να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στην Εκλογική Γενική Συνέλευση της 4/9/16, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς προαποφασισμένη ψήφο, για να ακούσουν, να γνωρίσουν και να αποφασίσουν σε ποιούς θα εμπιστευθούν το μέλλον του αθλήματός μας. Μέσα στα τόσα έξοδα που επιβαρυνόμαστε στα σωματεία μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ερχόμενοι κάθε 4 τουλάχιστον χρόνια, στην έδρα της Ομοσπονδίας, για να εκτελέσουμε το ύψιστο καθήκον μας για το καλό του βόλεϊ και κατ’ επέκταση και το δικό μας καλό.
Εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ότι το άθλημά μας αξίζει καλύτερης τύχης.
Για το www.ditiki.gr
Αίγλη Καρανάνου