Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να βρεθεί λύση για την Μαρινόπουλος καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της θα συμπαρασύρει όχι μόνο τους 13.000 εργαζομένους της αλλά και πάνω από 1.500 μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αν δεν πληρωθούν αυτά που τους οφείλει η αλυσίδα θα καταρρεύσουν και αυτές με τη σειρά τους.
Πρόκειται για ένα domino effect που επιχειρείται να αποτραπεί, για τον λόγο αυτό άλλωστε πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο οικονομικών και νομικών υπηρεσιών όχι μόνο εντός της εταιρείας αλλά κυρίως εκτός αυτής, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στον γόρδιο δεσμό.
Η εξίσωση δύσκολη, για τον λόγο αυτό όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, ακόμη και η υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης για προστασία από τους πιστωτές της. Στέλεχος το οποίο εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο Capital.gr ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα και σίγουρα πριν την Παρασκευή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και τι πρόκειται να γίνει με την αλυσίδα.
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι, η αλυσίδα Σκλαβενίτης να αναλάβει τον ρόλο του «λευκού ιππότη» για την Μαρινόπουλος. Κάτι τέτοιο πάντως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Σκλαβενίτη. Αντιθέτως στελέχη της ανέφεραν στο Capital.gr ότι αναμένουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal που είχε ανακοινωθεί αρχές του έτους το οποίο προέβλεπε ότι τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος θα εισφερθούν σε νέα εταιρεία στην οποία μέτοχοι θα ήταν η Σκλαβενίτης και η Μαρινόπουλος. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό έπρεπε εντός του μήνα να ξεκινήσει να τρέχει η συγκεκριμένη συνεργασία.
Για τα εμπόδια που αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο deal είχε αναφερθεί το «Κεφάλαιο” με σχετικό της δημοσίευμα στις 11 Ιουνίου. Σε εκείνο το δημοσίευμα υπήρχαν δηλώσεις στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού που σημείωναν πως η Ανεξάρτητη Αρχή ανέμενε πρόσθετες πληροφορίες από τα εμπλεκόμενα μέρη. Σύμφωνα με τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, οι δύο αλυσίδες πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη συμφωνία μετόχων, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία, ήτοι να δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή. Αυτό το «φως” θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η κοινή εταιρεία, να εισφερθούν τα 33 καταστήματα, να αλλάξουν ταμπέλα και να προχωρήσει το συγκεκριμένο deal. Μέχρι στιγμής, πάντως, συμφωνία μετόχων δεν έχει κατατεθεί.
Για κάποια στελέχη της αγοράς πάντως η άσκηση διάσωσης της Μαρινόπουλος εμφανίζεται εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο Capital.gr. Σύμφωνα με τους ίδιους χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που η Μαρινόπουλος δεν φάνηκε συνεπής απέναντι στους προμηθευτές της με τις τελευταίες συμφωνίες που υπέγραψε με αυτές προκειμένου να γεμίσει τα ράφια της”.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η πτώση της κατανάλωσης ούτε το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν έχουν επιστρέψει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και εμπιστοσύνη, προκειμένου οι προμηθευτές να βάλουν πλάτη όπως τους ζητά ο Μαρινόπουλος.
Το τι τελικά θα γίνει θα κριθεί εντός της εβδομάδας με τις τράπεζες να έχουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.