Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης επεσήμανε εκ νέου ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του νομού Ηλείας «ΟΡΤ fm» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Φάκο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αποκαλύψει τι ακριβώς διεκδικούμε και υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε διαιώνιση αυτής της κατάστασης θα είναι καταστροφική για την Οικονομία».
Εξέφρασε παράλληλα φόβους για ότι «πολλοί φλερτάρουν με το ενδεχόμενο των εκλογών κάτι που είναι καταστροφικό», όπως είπε. «Εκλογές τον Ιούλιο δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα ποτέ. Καταστρέφουμε την τουριστική περίοδο», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «καλό θα ήταν αυτή η Βουλή να βρει λύσεις και αμέσως μετά το καλοκαίρι να δούμε αν αυτές οι λύσεις προχωρούν. Εάν δεν προχωρούν τότε βεβαίως να πάμε σε εκλογές».
Αναλυτικότερα, o επικεφαλής του Ποταμιού είπε:
Για τις επαφές του στο Παρίσι:
Υπήρξε μια σειρά από συναντήσεις στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε λίγο την εξεύρεση λύσης και να συνεννοηθούμε. Νομίζω ότι αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι πως η Ελλάδα έχει συμμάχους. Παρ’ όλα τα λάθη που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τη χώρα μας. Αρκεί, να τελειώνει αυτό το μαρτύριο της σταγόνας με τη συμφωνία. Δηλαδή, να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η σύναψη συμφωνίας και αμέσως μετά να δούμε τις λεπτομέρειες και το πώς η χώρα μπορεί να βοηθηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία και από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Για την επικείμενη συμφωνία:
Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία πολύ καλή συμφωνία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση τότε, αντί να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία δεδομένου ότι όλοι ήταν διατεθειμένοι να συνεργαστούν όπως έλεγαν, καθώς είχαν βαρεθεί τους παλιούς ηγέτες και την προηγούμενη διακυβέρνηση, ήθελε να παίξει το παιχνίδι με τα λεξικά. Να αλλάξουμε τις έννοιες, να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, να μην έρχονται οι ελεγκτές στα υπουργεία αλλά στα ξενοδοχεία. Περάσαμε κάποιους μήνες απραξίας. Τώρα όμως είμαστε στο πάρα πέντε. Θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, ότι οποιαδήποτε διαιώνιση αυτής της κατάστασης θα είναι καταστροφική για την Οικονομία. Έχουν πατώσει τα πάντα.
Στην Οικονομία υπάρχει το στάδιο της αβεβαιότητας το οποίο είναι συνώνυμο με το στάδιο της καταστροφής. Δηλαδή, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, μετά ό,τι απόφαση και να έχουμε πάρει δεν θα μπορούμε να διορθώσουμε τίποτα. Άρα πρέπει το νωρίτερο δυνατό -θα το πούμε και στη Βουλή σήμερα- η κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που πραγματικά διεκδικεί. Γιατί εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει τι ζητάμε. Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση λέει πως οι ξένοι είναι απαιτητικοί και ζητούν αρκετά πράγματα. Ωραία, να τα απορρίψουμε, αλλά πρέπει να μας πει τι ζητάμε. Η χώρα τί ζητάει. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Η κυβέρνηση να μη φοβηθεί να πει στον ελληνικό λαό το τι ζήτησε γιατί σίγουρα μερικά από αυτά θα είναι επώδυνα. Εμείς δεν θα είμαστε εκεί για να αντιπολιτευθούμε, θα είμαστε εκεί για να τους στηρίξουμε αν τα μέτρα είναι αναγκαία. Αλλά να μας πουν πρώτα ποιά είναι αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε κάθε μέρα να πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα λέγοντας απλώς πως οι ξένοι ζητούν υπερβολικά πράγματα. Μια διαπραγμάτευση πρέπει πρώτα απ’ όλα να περιλαμβάνει τις δικές σου θέσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Είχα πει στη Βουλή ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι μεγάλο και μας αγκαλιάζει όλους. Υποτίθεται ότι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είχα προτείνει λοιπόν στον κ. Τσίπρα να είναι προτεραιότητα ένα νομοσχέδιο γι’ αυτή την υπόθεση. Να μην προηγείται η ΕΡΤ, να μην προηγούνται άλλα επιμέρους θέματα και να προηγηθεί η σύγκρουση με τη φθορά και τη διαπλοκή. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί τέτοια αναβλητικότητα; Ο κακός εαυτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναβλητικότητα και βέβαια ο πολύ κακός εαυτός του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάποιοι άνθρωποι που εκ του ασφαλούς -καθώς δεν δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα- λένε ότι δεν πειράζει να πάμε και στην καταστροφή, δεν πειράζει να πάμε και σε ένα νέο νόμισμα, ο ελληνικός λαός θα βρει τη λύση. Όχι!
Για την ανάγκη παραμονής της χώρας στο Ευρώ:
Ο ελληνικός λαός θα βρει τη λύση μέσα στο Ευρώ. Αυτό θέλουμε και αυτό θα πρέπει να παλέψουμε. Λύσεις εκτός Ευρώ από εμάς δεν γίνονται αποδεκτές γιατί αυτές, όπως έχω πει, είναι λύσεις Μικρασιατικής καταστροφής. Είναι λύσεις για να ζήσουν καλά μόνο τα κομματικά στελέχη που εκείνη την εποχή θα κυβερνούν και μία νομενκλατούρα πλουσίων ανθρώπων που θα έχει τα λεφτά του στο εξωτερικό και θα μπορεί να μας αγοράζει όλους. Ο απλός λαός από τη μέση και κάτω θα είναι σε μία κατάσταση πείνας.
Για τον Αλ. Τσίπρα:
Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τα λάθη του παρελθόντος και εν πολλοίς έχει δίκιο γιατί στερήθηκε πολλά χρόνια πολλά πράγματα και δεν έχει δει κανένα αποτέλεσμα. Άρα έχει διαγράψει το παρελθόν. Από τη στιγμή που έχει δώσει μία ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, αυτή η ευκαιρία είναι λογικό να επεκτείνεται και χρονικά. Όπως βλέπετε όμως στους επιμέρους δείκτες, η άποψη του κόσμου για την κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία, στη Μετανάστευση, στο Δημόσιο, είναι αρνητική. Ο κόσμος θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα λάθος. Το μόνο που στηρίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος, είναι η διαπραγμάτευση. Περιμένει δηλαδή να δει από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να μας κρατήσει στο Ευρώ. Αυτό πρέπει να το διαβάσει καλά ο κ. Τσίπρας. Από τη στιγμή που τα μηνύματα για την κυβέρνησή του είναι αρνητικά και αυτός έχει το «οκ» για να προχωρήσει σε μία συμφωνία, να μην πετάξει αυτή την ευκαιρία που του δίνει ο ελληνικός λαός.
Για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες:
Θα περιμένω να ακούσω τον Πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ αλλά έχω την αίσθηση ότι πολλοί φλερτάρουν με το ενδεχόμενο των εκλογών κάτι που είναι καταστροφικό. Εκλογές τον Ιούλιο δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα ποτέ. Καταστρέφουμε την τουριστική περίοδο. Οι τουρίστες δεν θα έρθουν για να ζήσουν την ελληνική διαμάχη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Εμείς ξέρουμε ότι αυτό που προέχει είναι το εισόδημα των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Και είναι πολλοί αυτοί. Δεν μιλάμε μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά για όλους. Όλη η οικονομία εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση και γι’ αυτόν τον λόγο εμείς πιστεύουμε πως θα είναι καταστροφή. Πιστεύουμε λοιπόν, πως καλό θα ήταν αυτή η Βουλή να βρει λύσεις και αμέσως μετά το καλοκαίρι να δούμε αν αυτές οι λύσεις προχωρούν. Εάν δεν προχωρούν τότε βεβαίως να πάμε σε εκλογές.
Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης:
Υπάρχει μια παλιά συμπεριφορά την οποία έχει ακολουθήσει όλο το παλιό πολιτικό σύστημα και τώρα την ακολουθεί και ο κ. Τσίπρας. Τι μας έλεγε κάποτε ο Παπανδρέου θυμάστε; Τι μας έλεγε κάποτε η Νέα Δημοκρατία; «Μπορούμε μόνοι μας». Η Ελλάδα μπορούσε στις αρχές τις κρίσης να κάνει μια μεγάλη πολιτική συμφωνία, όπως έκανε η Πορτογαλία και οι χώρες που είχαν αντίστοιχα μνημόνια και να πει «αυτή τη στιγμή καίγεται το σπίτι μας, να δούμε πώς θα το σώσουμε και μετά ας μαλώσουμε για όλα τα υπόλοιπα». Αυτό λοιπόν ο κ. Τσίπρας δεν το κάνει όπως δεν το έκανε βέβαια και ο κ. Σαμαράς, όπως δεν το έκαναν και οι προηγούμενοι. Έπρεπε να υπάρχει ένας εθνικός κατάλογος προτεραιοτήτων. Όχι προτεραιοτήτων των εσωκομματικών μηχανισμών, αλλά προτεραιοτήτων που τίθενται από την πραγματικότητα της Οικονομίας. Ποιες είναι αυτές; Η ανεργία, η εθνική ασφάλεια κ.ά. Υπάρχουν πέντε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν και πρέπει να γίνουν πέντε αντίστοιχες κινήσεις. Οι ξένοι δεν διανοούνται πως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ενωμένοι. Η μεγαλύτερη έκπληξη των συνομιλητών μου στην Γαλλία ήταν ότι δεν έχουμε ενημέρωση για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούν να το διανοηθούν. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Όταν μια χώρα είναι σε εθνικό κίνδυνο θα πρέπει να υπάρχει συστράτευση των εθνικών δυνάμεων μέσα από μία συνεννόηση η οποία θα δείξει και ποιοι έχουμε λόγο να συνεργαστούμε. Δεν επιχειρήθηκε εθνική συνεννόηση και αυτό είναι λάθος. Θα σας το πω λίγο διαφορετικά και ας είναι και λίγο προκλητικό. Ακόμη κι αν το Ποτάμι έπαιρνε αύριο 30%, δεν θα μπορούσε μόνο του να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Αυτό μπορείτε να το δείτε και αν παρατηρήσετε τα προβλήματα σε κάθε περιοχή. Αν δεν υπάρχει συστράτευση της συντριπτικής πλειονότητας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε έναν διαφορετικό δρόμο.
5 Ιουνίου 2015