Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Οικονομία

Παναγιώτης Παντελής: Οι εγκύκλιοι πρέπει να εκδοθούν ΧΤΕΣ!!!

Σε συνεργασία με την Ηλία Χατζηγεωργίου Φοροτεχνικός – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Οι καταστάσεις που ζούμε εξακολουθούν να είναι πρωτόγνωρες σε όλα τα επίπεδα για όλους μας. Όπως λέγεται συνεχώς από όλους τους αρμοδίους, σε αυτές τις ημέρες πρέπει να προέχει η υγεία μας, αλλά στην πράξη πολλές φορές κάτι τέτοιο είναι λιγάκι δύσκολο να γίνει, αφού η πολιτεία δεν βάζει το χέρι της.

Για να πάμε και στα του δικού μας κλάδου, των λογιστών- φοροτεχνικών η κατάσταση είναι πολύ εύκολα αποδεκτό από όλους ότι δεν έχει προηγούμενο, για λόγους που αν απαριθμήσουμε φτιάχνουμε τόμο εγκυκλοπαίδειας και όχι απλά ένα άρθρο.

Η καθημερινότητα μας μπορεί να μετρηθεί αν στο τέλος της ημέρας απλά αθροίσει κάποιος τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα, τα e- mail, τα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που έχει δεχτεί. Και όλα αυτά έχοντας πάντα στο μυαλό του ο καθένας την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία μοιραία του επηρεάζει τους τρόπους δράσης.

Στο άρθρο της προηγούμενης Παρασκευής εκθέσαμε τους λόγους για τους οποίους αποδεικνύεται ότι η πολιτεία δεν σέβεται και δεν υπολογίζει το κλάδο που έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο μετά από τον ιατρικό. Τον κλάδο που στηρίζει τα δημόσια έσοδα, αφού αποτελεί τον ενδιάμεσο στη σχέση του δημοσίου με τις επιχειρήσεις. Τον κλάδο που καλείται να φέρει εις πέρας πράγματα τα οποία νομοθετούνται εν μία νυκτί, εφαρμογές οι οποίες ανοίγουν χωρίς καμία απολύτως οδηγία από τους αρμοδίους ή που λειτουργούν με οδηγίες που δίνονται μέσα από συνεντεύξεις και δελτία τύπου που πολλές φορές απέχουν από αυτά που αναγράφονται στις όποιες επίσημες οδηγίες.

Ο σεβασμός σαφέστατα και δεν εξαγοράζεται με την προσθήκη του ΚΑΔ των λογιστών στην λίστα αυτών που θεωρούνται πληγείσες επιχειρήσεις. Δεν είναι το πρόβλημα τα 800 ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν έχουμε καταλάβει αν τα δικαιούνται και οι ίδιες οι ατομικές επιχειρήσεις ή μόνο το προσωπικό αυτών που θα τεθεί σε αναστολή εργασίας. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρήθηκε μια μικρή δικαίωση, αλλά ο σεβασμός φαίνεται από αλλού.

Για παράδειγμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε που φαίνεται ο σεβασμός όταν δεν ανακοινώθηκε καμία απολύτως παράταση για τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών συναλλαγών μηνός Φεβρουαρίου που έληξε χθες. Οι συνάδελφοι μέσα στον όλο χαμό έπρεπε να συλλέξουν τα ουκ ολίγα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, που οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικότατα τότε, για να στείλουν τους εν λόγω πίνακες. Τα πρόστιμα του εκπροθέσμου φυσικά περιμένουν υπομονετικά, αφού θα επιβληθούν μόλις οι πίνακες σταλθούν.

Επιπλέον οι ΜΥΦ μπορεί να πήραν παράταση, όμως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του Μαρτίου που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο μας άρθρο (υποβολή ΦΠΑ, κατάθεση ΑΠΔ, ΦΜΥ, χαρτόσημο, κ.λπ.).

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις υποθέσεις που είναι σε έλεγχο και έχουν λάβει σημείωμα διαπιστώσεων, αφού δεν αναφέρεται πουθενά παράταση των 20 ημερών που είναι δεσμευτικές ώστε να απαντήσει ο ελεγχόμενος. Οι υποθέσεις που κοινοποιήθηκαν πριν την καραντίνα του δημοσίου είναι ουκ ολίγες, όμως πως μπορεί κάποιος να συλλέξει τα κατάλληλα στοιχεία με την απαγόρευση κυκλοφορίας σε ισχύ; Για το μόνο που υπήρξε μέριμνα είναι για την περίοδο που πρέπει να γίνει ενδικοφανής προσφυγή όταν έχει λάβει οριστικές πράξεις προσδιορισμού φόρου, όπου δίνεται παράταση δύο μηνών με σχετικό ΦΕΚ.

Και μίας και λέμε για ελέγχους αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορεί το άρθρο 3 της ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαρτίου να αναφέρει ότι: Σε εκκρεμείς, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Σε αντίθεση όμως αρκετές ελεγκτικές υπηρεσίες εξακολουθούν να ζητούν έγγραφα για την διενέργεια του ελέγχου, παρά τα λεγόμενα του εν λόγω άρθρου στην ΠΝΠ και έτσι δεν επιστρέφουν τα χρήματα. Σε αυτό εξακολουθεί να ισχύει πρόταση που έχουμε εκθέσει, όπου όταν το ποσό της επιστροφής είναι άνω των 30.000 ευρώ, να επιστρέφεται το όριο των 30.000 ευρώ ώστε να βοηθηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Για να πάμε τώρα και στα της πλατφόρμας του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που εκεί γίνεται ο κακός χαμός. Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε; Ας αρχίσουμε από τους ΚΑΔ. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την όλη διαδικασία είναι άπειρα και μέχρι στιγμής άλυτα στην πλειοψηφία τους. Το νέο δεδομένο είναι ότι εκτός από τον κύριο ΚΑΔ, με τις εγκυκλίους Α.1061Α.1062Α.1063, στα κριτήρια προστίθεται και ο ΚΑΔ που αναφέρεται στο Ε3 του φορολογικού έτους 2018, ως ΚΑΔ με τα υψηλότερα ακαθάριστα έσοδα. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Μπορεί να το συρρικνώσει αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα το λύσει. Μπορεί να υπάρξει περίπτωση που το υποκατάστημα άνοιξε το 2019, μπορεί το 2019 τα οικονομικά δεδομένα να ήταν διαφορετικά από αυτά του 2018, μπορεί τα ακαθάριστα έσοδα του κεντρικού που είναι εκτός να είναι περισσότερα από αυτά του κλειστού επαγγέλματος, μπορεί… μπορεί… μπορεί. Μπορούμε να εκθέσουμε ένα σωρό ακόμα «μπορεί», αλλά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι θα βρεθούν να μένουν εκτός των μέτρων επιχειρήσεις και καταστήματα, αλλά και οι εργαζόμενοι αυτών, που έχουν κλείσει βάση κρατικής εντολής.

Από την άλλη τα ερωτήματα; Άπειρα και αναπάντητα μαζί. Είπαμε ότι προηγούμενο δεν υπάρχει, αλλά δεν μπορείς να αφήνεις να λειτουργεί μία τόσο σημαντική εφαρμογή στον αυτόματο πιλότο χωρίς να δίνεις σχετικές οδηγίες στους εμπλεκόμενους φορείς. Για παράδειγμα κάποιος που λήγει η σύμβαση του στις 10/4 μπαίνει ή όχι στην αναστολή εργασίας; Κάποιος που είναι σε πρόγραμμα ΟΑΕΔ; Αυτός που έχει αναρρωτική άδεια που λήγει στις 5/4; Πολλά από τα καθημερινά ερωτήματα τα έχει ήδη εκθέσει ο εξειδικευμένος σύμβουλος εργασιακών θεμάτων κος Βασίλης Πρασσάς στο πολύ εύστοχο άρθρο του με τίτλο «Δημιουργική ασάφεια για δεκάδες εργασιακές ρυθμίσεις! Αγωνία για χιλιάδες εργοδότες και εργαζόμενους!».

Νομίζουμε ότι η πρόταση που έχουμε κάνει σαν Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Ας μην γελιόμαστε με την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, ακόμα και οι ανοιχτές επιχειρήσεις δεν έχουν πελάτες.

Υ.Γ.: Μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωσε την αναστολή των επιταγών που αφορούν πληττόμενες επιχειρήσεις, όχι μόνο στους ήδη υπάρχοντες ΚΑΔ, αλλά και σε αυτούς που θα ενταχθούν μελλοντικά. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όσες επιταγές προσκομισθούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους εντός 3 ημερών στις τράπεζες ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Οι λήπτες των επιταγών θα έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (μόνο με το ΑΦΜ) και θα λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές.

Καλό ΣΚ και υγεία σε όλους μας…

 

To Top