Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Απόψεις

Πρεσβυωπία & πολυεστιακά γυαλιά – της Χριστίνας Μυρωνίδου, Οπτικού – Οπτομέτρη

      Η εντυπωσιακή δυνατότητα των ματιών μας να εστιάζουν από χιλιόμετρα μακριά σε μερικά μόνο εκατοστά του μέτρου και αντίστροφα με τόσο μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, δυστυχώς όμως δεν διαρκεί για πάντα. Ο κρυσταλλοειδής φακός των ματιών μας, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, (βλ. Εικόνα 1), (το χρωματιστό τμήμα του ματιού) είναι υπεύθυνος για την προσαρμογή και εστίαση, μια διαδικασία, κατά την οποία μεταβάλλοντας το σχήμα του εστιάζει στα κοντινά αντικείμενα.

      anatomia

      Πρεσβυωπία καλείται η σταδιακή απώλεια της ικανότητας των ματιών να εστιάζουν σε κοντινά αντικείμενα και οφείλεται στη φυσιολογική σκλήρυνση του κρυσταλλοειδή φακού λόγω ηλικίας, ο οποίος χάνοντας προοδευτικά την ελαστικότητά του, δεν μπορεί να μεταβάλλει το ίδιο εύκολα το σχήμα του, με αποτέλεσμα την απώλεια της προσαρμογής.

      Ήδη από την παιδική ηλικία, η ικανότητα προσαρμογής αρχίζει ποσοτικά και φθίνει και στην ηλικία περίπου των 45 ετών, ένα άτομο που δεν φορούσε γυαλιά ούτε για μακριά, ούτε για κοντά, αρχίζει σταδιακά να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της πρεσβυωπίας.

      Συμπτώματα πρεσβυωπίας:

      – Δυσκολία ή αδυναμία να δει κανείς κοντά, κυρίως στην ανάγνωση και σε άλλες κοντινές εργασίες που απαιτούν ευκρινή όραση π.χ. ράψιμο, laptop. Η δυσκολία είναι εντονότερη κατά τις βραδινές ώρες, όταν δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός και όταν δεν είναι επαρκής ο τεχνητός φωτισμός, καθώς επίσης όταν κανείς είναι ήδη κουρασμένος από πολύωρη κοντινή εργασία, οπότε έχουν εξαντληθεί οι εφεδρείες προσαρμογής των ματιών.

      – Η κοντινότερη απόσταση που μπορούμε να εστιάσουμε ευκρινώς, απομακρύνεται και τα άτομα με τα πρώτα συμπτώματα πρεσβυωπίας αρχίζουν αντίστοιχα να απομακρύνουν το βιβλίο από τα μάτια τους προκειμένου να το διαβάσουν.

      – Λόγω της προσπάθειας που καταβάλλουμε να δούμε τα ψιλά γράμματα, τα μάτια δεν ανοιγοκλείνουν με φυσιολογικό ρυθμό ώστε να εφυγρανθεί επαρκώς με δάκρυα η επιφάνεια τους, με αποτέλεσμα κούραση, αίσθημα βάρους, ερυθρότητα και ξηροφθαλμία.

       

      Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος για την αντιστάθμιση της πρεσβυωπίας είναι η χρήση «πρεσβυωπικών» οφθαλμικών φακών οράσεως, τα γνωστά σε όλους κοντινά γυαλιά. Η μέθοδος αυτή είναι σίγουρα η πιο οικονομική, αλλά και η πιο άβολη, καθώς ο διοπτροφόρος θα πρέπει να αλλάζει συνεχώς τα μακρινά και τα κοντινά γυαλιά του, ανάλογα με την απόσταση εργασίας, και από το αν θέλει να δει μακριά ή κοντά.

      Αν όμως η πρεσβυωπία προχωρήσει, και πλέον είναι αναγκαίο και ένα τρίτο ζευγάρι γυαλιά για ενδιάμεσες αποστάσεις (50-60 cm), η χρηστικότητα… εξαφανίζεται. Τη λύση στο πρόβλημα ήρθαν να δώσουν τα τελευταία χρόνια, τα εξαιρετικά δημοφιλή για τη λειτουργικότητά τους πολυεστιακά γυαλιά. Οι πολυεστιακοί φακοί ή φακοί βαθμωτής διαθλαστικής ισχύος (progressive lenses ή progressive addition lenses), περιέχουν την ισχύ και για την μακρινή και για την κοντινή όραση και στα ενδιάμεσα κανάλια, η ισχύς βαθμιδωτά αυξάνεται, έτσι ώστε ο χρήστης να βλέπει ευκρινώς και στις ενδιάμεσες αποστάσεις.

      progressive-660x326

      Σήμερα, τα πολυεστιακά γυαλιά βρίσκονται σε σημαντικό επίπεδο ωριμότητας, και υπάρχουν παραλλαγές με μεγάλο ή μικρό μήκος καναλιού, με διαφορετικό ρυθμό μετάβασης από την μακρινή στην κοντινή, ανάλογα με τις συνήθειες του διοπτροφόρου, ενώ κυκλοφορούν και ειδικά πολυεστιακά μόνο για μεσαίες και κοντινές αποστάσεις, ή για εσωτερικούς χώρους.

      Το αυξημένο κόστος των εν λόγω φακών έγκειται στη σχεδίαση και την κατασκευή τους, όπου απαιτείται χρόνος και ακρίβεια. Η μετάβαση από τη μακρινή στην κοντινή όραση γίνεται με πολυωνυμικές επιφάνειες, οι οποίες σχεδιάζονται σε εξειδικευμένο λογισμικό. Ο ποιοτικός έλεγχος τέτοιων φακών απαιτεί τεχνολογία CMM (Coordinate Measuring Machine), ώστε ο φακός να ελέγχεται σε κάθε σημείο για την ακρίβεια της κατασκευής.

      Μάλιστα, οι πολυεστιακοί φακοί τελευταίας γενιάς είναι κατασκευασμένοι με τεχνολογία μετώπου κύματος (wavefront technology) με σκοπό την ελάττωση των περιφερικών παραμορφώσεων (που είναι αισθητές σε πολυεστιακούς φακούς παλαιότερης γενιάς) και τη βελτίωση του ωφέλιμου οπτικού πεδίου του χρήστη.

      Το αποτέλεσμα είναι ο χρήστης να προσαρμόζεται άμεσα και εύκολα στη χρήση των πολυεστιακών γυαλιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την υψηλή προτίμηση του κοινού στους συγκεκριμένους φακούς.

       

      Χριστίνα Μυρωνίδου
      Οπτικός – Οπτομέτρης

      mironidou.chris@gmail.com
      Fb page: Οπτικά Όρασις

      Χριστίνα Μυρωνίδου

      To Top