Σε lockdown από το Σάββατο η χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου
Σε καθολικό lockdown μπαίνει η χώρα από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες έως και τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να καταφέρει η χώρα να επανέλθει σε μιας μορφής «κανονικότητα» κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Αν δεν λαμβάναμε τα μέτρα τώρα, τότε θα είχαμε σύντομα πάνω από 1.000 συμπολίτες μας στα νοσοκομεία και μέσα σε 3-4 ημέρες θα γέμιζαν 50 μονάδες εντατικής θεραπείας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι από επιδημιολογικής πλευράς πρέπει να προετοιμαστούμε για τις επόμενες δέκα δύσκολες ημέρες.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι οι επιστήμονες κάνουν τις εισηγήσεις, ωστόσο η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις, περιθώριο για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα δεν υπάρχει, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ειδική μνεία έκανε στα fake news και σε θεωρίες που όπως είπε «κυκλοφορούν στον υπόκοσμο του διαδικτύου», λέγοντας ότι υπάρχουν οι ψεκασμένοι που διαδίδουν ψευδείς θεωρίες, αλλά και εκείνοι που προβληματίζονται, κατά πόσο δουλεύουν τα μέτρα και σε αυτούς κυρίως πρέπει να απαντήσουμε πειστικά και με επιχειρήματα για την δεύτερη αυτή καθολική καραντίνα.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκληρό από τον μονότονο ήχο των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ, όταν οι ασθενείς δίνουν την μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τους επιστήμονες, να ενημερωνόμαστε από τους ειδικούς, όχι από τον περίγυρό μας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Ποια σχολεία μένουν ανοικτά, τι ισχύει για μετακινήσεις
Ενα lockdown το οποίο θα μοιάζει με εκείνο του Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ίδιο με όσα συνέβησαν πριν από οκτώ μήνες. Στην πράξη:
-Επανέρχονται τα υποχρεωτικά SMS στο 13033 για μετακινήσεις που θα αφορούν συγκεκριμένους λόγους.
-Ανοικτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, φαρμακεία, δομές υγείας, καθώς επίσης νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής.
-Γυμνάσια και τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
-Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις.
Τα νέα μέτρα στήριξης – Οικονομία
Καθιερώνονται νέα, πιο γενναία μέτρα ανέργους και εργαζόμενους σε αναστολή. Τέτοια είναι:
-Αποζημίωση 800 ευρώ όσων εργαζομένων μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας την οποία θα λάβουν μέσα στον Νοέμβριο.
-Αύξηση της μηνιαίας ενίσχυσης από τα 534 ευρώ στα 800 ευρώ.
-Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή περίπου 130.000 άτομα ενώ επεκτείνεται κατά δύο μήνες το επίδομα ανεργίας σε όσες περιπτώσεις έχουμε λήξη αυτού του επιδόματος ανεργίας μέχρι και τον Δεκέμβριο. Τα μέτρα αυτά προστίθενται στις εξαγγελίες του Σαββάτου οπότε ο τελικός λογαριασμός αναμένεται ότι θα ξεπεράσει αισθητά τα 4 δις. ευρώ επιβαρύνοντας αντίστοιχα το έλλειμμα αλλά και το χρέος. Ακόμη και στο «καλάθι» των μέτρων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, θα υπάρξουν διευρύνσεις και βελτιώσεις. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις 15:00 από τον υπουργό Οικονομικών.
Μέριμνα για τις εποχικές εργασίες, όπως για την συγκομιδή της ελιάς. Το μέτρο, όπως και όλα όσα αφορούν την οικονομία θα διευκρινιστούν από τον υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
«Πατάμε γκάζι στις ευθείες και φρένο στις στροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται πως «θα υπάρξει πόνος στην οικονομία, αλλά υπάρχουν πυρομαχικά».
«Νέα κανονικότητα με κανόνες»
«Αν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα και το κάναμε όταν θα είχαμε φτάσει στα όρια μας, θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο ΕΣΥ που θα ήταν πλέον αργά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το κάνουμε, προκειμένου να μην ζήσουμε εικόνες Ιταλίας.
Εκτενή μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στην μετά το 2ο lockdown περίοδο αλλά και στις αντοχές της οικονομίας. «Το ερώτημα είναι πώς θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Θέλουμε να επιστρέψουμε τον Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών, αλλά η επιστροφή αυτή, θα είναι μια «νέα κανονικότητα με κανόνες», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για μια περίοδο, όπου πραγματοποιείται το 40% του ετήσιου τζίρου των καταστημλατων. Εστειλε το μήνυμα ότι η οικονομία έχει πυρομαχικά, ότι η χώρα έχει δανειστεί 16 δισ. με πολύ χαμηλά επιτόκια που επιτρέπουν την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν χρεασθεί θα κινητοποιηθούν και άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Γιατί «τώρα» η απόφαση
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για ποιον λόγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε καθολικό lockdown, ελάχιστα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, απάντησε ότι την τελευταία εβδομάδα «υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, η αναπαραγωγή του ιού ήταν ταχύτατη», εξηγώντας ότι η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.
Ερωτηθείς για τις αντοχές του συστήματος Υγείας, ανέφερε ότι αυτό έχει ενισχυθεί, ότι υπάρχουν όλα τα εφόδια για να αμυνθεί σε αυτή τη νέα, πιο έντονη επίθεση της πανδημίας, αρκεί να ληφθούν προκαταβολικά και προτού να είναι αργά οι απαραίτητες αποφάσεις. «Δεν έχω περιθώριο να περιμένω έναν μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Μέσα στο 2021 ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν βλέπω λόγο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις
Σε ερώτηση αν η πανδημία θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «είμαστε σε πόλεμο, ο στρατός μας είναι αυτός, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο αυτή η περιπέτεια θα μπορούσε να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις».