Ο προσυνεδριακός διάλογος, έπειτα από τις εισηγήσεις των μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής, θα διεξαχθεί γύρω από τέσσερις θεματικούς κύκλους:
Το πολιτικό περιεχόμενο της δράσης μας
Την οικονομική αυτοτέλεια του Κινήματός μας
Την οργανωτική δομή
Τροποποιήσεις στο καταστατικό
Ο προσυνεδριακός διάλογος ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στην περιφερειακή συνάντηση της Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχε και ο Επικεφαλής, βουλευτής πλέον της Α’ Θεσσαλονίκης.
Οι περιφερειακές συναντήσεις – ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες – θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Σ’ αυτές θα παρευρίσκεται ο Επικεφαλής (στο μέτρο που θα το επιτρέπουν τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα) καθώς και στελέχη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).
Η διαδικασία που προτείνεται για τις περιφερειακές συναντήσεις είναι η εξής:
Συνολική διάρκεια της συνάντησης δυόμιση ώρες
Η διαδικασία ξεκινά με σύντομες τοποθετήσεις των απερχόμενων περιφερειακών και τοπικών συντονιστών και των τοπικών βουλευτών (εφόσον υπάρχουν). Διάρκεια 10 λεπτά.
Ο Επικεφαλής ή τα στελέχη της ΚΟΕΣ απαντούν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Διάρκεια 20 λεπτά.
Τοποθετήσεις εθελοντών και τοπικών στελεχών. Διάρκεια 90 λεπτά.
Τοποθέτηση Επικεφαλής ή στελεχών ΚΟΕΣ. Διάρκεια 20 λεπτά.
Σε κάθε περιφερειακή συνάντηση θα πρέπει να καταγράφονται με ευθύνη των περιφερειακών συντονιστών οι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλλουν οι εθελοντές και τα στελέχη. Οι προτάσεις θα αποστέλλονται στο email του Συνεδρίου sinedrio@topotami.gr και θα αναρτώνται στο site και στην πλατφόρμα του Ποταμιού για εσωτερική διαβούλευση.
Για πρακτικούς λόγους προτείνεται οι προτάσεις να είναι κωδικοποιημένες, να έχουν, δηλαδή, τίτλο σε συνάφεια με τους 4 θεματικούς κύκλους και να μην ξεπερνούν τις 100 λέξεις ανά πρόταση.
Οι περιφερειακές συναντήσεις θα ανακοινώνονται στα περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά δεν θα είναι ανοιχτές στις κάμερες. Θα είναι, ωστόσο, ανοιχτές σε νέα μέλη, καθώς όλοι επισημαίνουν την ανάγκη του ανοίγματος του Κινήματός μας στην κοινωνία.
Αντιστοίχως, οι τοπικές ομάδες που θα συνεδριάσουν θα πρέπει να τηρούν πρακτικά και να αποστέλλουν συγκεκριμένες προτάσεις στο email του Συνεδρίου sinedrio@topotami.gr για να αναρτώνται στο site και στην πλατφόρμα του Ποταμιού για εσωτερική διαβούλευση.
Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), έπειτα από εισήγηση του Επικεφαλής και αποδοχή από την Πανελλήνια Επιτροπή, συγκροτείται από τα εξής στελέχη:
Δέκα μέλη της απερχόμενης Πανελλήνιας Επιτροπής (κατά σειρά εκλογής, εξαιρουμένων όσων θα μετέχουν με άλλες ιδιότητες στην ΚΟΕΣ):
Ράνια Λιανού, Ζωή Αποστολοπούλου, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Γιώργος Νικολετάκης, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Φωτεινή Λεομπίλλα, Άννα Λυδάκη, Αναστασία Τοπαλίδου, Παύλος Ελευθεριάδης, Άννα Ευφραιμίδου.
Έντεκα μέλη της απερχόμενης Συντονιστικής Επιτροπής:
Παντελής Αβραμίδης, Μαρία Αστερίου, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Σπύρος Καχριμάνης, Δημήτρης Κοντοπίδης, Άρης Σφακιανάκης, Αλέξανδρος Τσίπρας, Όλγα Δούρου, Σταύρος Πατινιωτάκης, Γιάννης Σερβές, Χριστίνα Φαρδή.
Τους Βουλευτές, που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου και 20 Σεπτεμβρίου:
Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Σταυρούλα Αντωνάκου, Νίκος Ορφανός, Ιάσων Φωτήλας , Κυριάκος Χαρακίδης, Σπύρος Δανέλλης, Χριστίνα Ταχιάου, Κατερίνα Μάρκου, Κώστας Μπαργιώτας, Αλέκος Χατζηδημητρίου, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Γιώργος Μαυρωτάς, Ιλχάν Αχμέτ.
Τους Ευρωβουλευτές του Κινήματος: Γιώργος Γραμματικάκης, Μίλτος Κύρκος.
Δέκα Συντονιστές και εκπροσώπους από τις πολυπληθέστερες τοπικές ομάδες στις περιφέρειες (που δεν μετέχουν με άλλο τρόπο στην ΚΟΕΣ):
Γιάννης Βουτσάς, Μαργαρίτα Σταματοπούλου, Βασίλης Μουζακιάρης, Νόρα Νάτσινα, Πέτρος Μπούγιας, Δημήτρης Βαρελάς, Άρης Σαββίδης, Κυριάκος Καραγιώργης, Πέτρος Κριτσώνης, Χαράλαμπος Ιορδανίδης.
Επτά εκπροσώπους των Τομέων Πολιτικής:
Θανάσης Σκόκος, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιώτα Ξυλάκη, Γιάννης Αλεξάκης, Μαρία Παπαϊωάννου, Δημήτρης Κατσιφαράκης, Παναγιώτης Καλατζής.
Επτά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου:
Αχιλλέας Γραβάνης, Πόπη Διαμαντάκου, Κωστής Μπιτζάνης, Δημήτρης Καδιανάκης, Γιάννης Μεϊμαρογλου, Γιάννης Παπανικολάου, Νιόβη Παυλίδου.
Η ΚΟΕΣ θα συμπληρωθεί με στελέχη κομμάτων και κινήσεων που θα αποφασίσουν να μετέχουν στο Συνέδριό μας, καθώς και στελέχη της κεντρικής ή της περιφερειακής οργάνωσης του Κινήματος. Προς το παρόν έχουν προστεθεί οι Δημήτρης Τσιόδρας, Νίκος Μηλαπίδης, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Έλσα Απέργη, Σωτήρης Κουπίδης, Στάθης Γρηγοριάδης, Χρήστος Ξηρομερίτης.
Σε κάθε περίπτωση τα μέλη που θα προστεθούν, μετά από σχετική απόφαση του Επικεφαλής, δεν θα μπορούν να είναι περισσότερα από το 20% των μελών που την συγκροτούν.
Τα μέλη της ΚΟΕΣ θα μοιραστούν στους 4 κύκλους συζητήσεων (πολιτική – οικονομικά – οργανωτικό – καταστατικό) ενώ θα εκλέξουν μια ολιγομελή γραμματεία για την άμεση διεκπεραίωση των θεμάτων που ανακύπτουν.
Τα στελέχη, που, κατ’ αρχήν έχουν ορισθεί να συντονίσουν τον διάλογο στους τέσσερις κύκλους είναι :
Πολιτική: Θανάσης Σκόκος – Γεράσιμος Γεωργάτος – Γιάννης Μεϊμάρογλου – Δημήτρης Βαρελάς – Άρης Σαββίδης
Οικονομικά: Παντελής Αβραμίδης –Χριστίνα Φαρδή – Αλέξης Τσίπρας – Χρήστος Ξηρομερίτης – Κυριάκος Καραγιώργης
Οργανωτικό: Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου – Πέτρος Κρυτσώνης – Σωτήρης Κουπίδης – Στάθης Γρηγοριάδης – Παναγιώτης Καρκατσούλης
Καταστατικό: Δημήτρης Κοντοπίδης – Μαρία Αστερίου – Έλσα Απέργη – Άννα Λυδάκη – Μίλτος Κύρκος
Η σκέψη είναι η ανάδειξη των συνέδρων να γίνει σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή στις 22 Νοεμβρίου 2015 και οι εγγραφές νέων μελών να μπορούν να γίνουν μέχρι την Κυριακή 8 Νοεμβρίου (εγγραφή νέου μέλους 5 ευρώ).
Το μέτρο για την εκλογή ενός συνέδρου θα είναι ένα προς πέντε (θυμίζουμε ότι και στο προηγούμενο συνέδριο το μέτρο ήταν ένα προς πέντε), ώστε να παραμείνει η αυξημένη δυνατότητα εκπροσώπησης των εθελοντών.
Όλες οι ψηφοφορίες στο συνέδριο θα είναι ηλεκτρονικές μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, την οποία θα προμηθευτούν οι σύνεδροι έναντι 5 ευρώ.
Οι αποφάσεις για όλα τα ανωτέρω θα οριστικοποιηθούν από την ΚΟΕΣ, έπειτα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και στις περιφερειακές συναντήσεις.