Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Ύστερα από 6 χρόνια περικοπών δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η οικονομία μας θα πάει μπροστά

«Η Ελλάδα καθυστερεί και πάντα αποφασίζει στο παρά πέντε και αυτό είναι εις βάρος της» τόνισε σε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» από τη συχνότητα του 9.84 ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κοινή απορία που συνάντησα στις Βρυξέλλες είναι γιατί ο κ. Τσίπρας καθυστερεί τόσο πολύ να παίρνει τις αποφάσεις και γιατί πάει πάντα στο παρά ένα. Ο ίδιος εκτιμά, κατά την προσωπική μου ανάλυση, ότι είναι καλύτερο για τον ελληνικό κοινό. Αυτό όμως δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα καθώς υπήρχαν ζητήματα που δεν είχαν τεθεί πριν 3 μήνες και τέθηκαν τώρα λόγο της καθυστέρησης αυτής».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Νόνης Καραγιάννη, αναφέρθηκε στις συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ λέγοντας ότι το μέτρο αυτό λειτουργεί ανασταλτικά αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Το σημαντικό είναι να κόψουμε σπατάλες για να μπορέσουμε να μειώσουμε κάποια στιγμή τους φόρους. Διαφορετικά, δεν θα μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα έλεγε ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι δαπάνες στην υγεία και την παιδεία, αλλά, το Ποτάμι έχει υποδείξει μια σειρά από οργανισμούς, που είναι εντελώς άχρηστοι».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσο μεγάλο το κράτος με υπεράριθμους ανθρώπους, από συμβούλους μέχρι γενικούς γραμματείς η οποίοι συνεχώς προστίθενται από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επιλεγμένους κυρίως με κομματικά κριτήρια λέγοντας:
«Δεν μπορεί να κόβεις το ΕΚΑΣ, να λες πως δεν έχεις σεντόνια για τα νοσοκομεία και να προσθέτεις στην κορυφή των υπουργείων καινούριους ανθρώπους, κατά κανόνα επιλεγμένους με κομματικά κριτήρια».

Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση για τα στελέχη της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Βούτσης ή ο κ. Καμμένος, που τη μία μέρα ψήφισαν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και την επομένη τη χαρακτήριζαν αντισυνταγματική είπε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε στην πολιτική ανθρώπους που δε θα υποκρίνονται, δε θα ψηφίζουν τη μια μέρα και την άλλη μέρα θα πηγαίνουν στα νησιά και θα λένε ότι αυτό που ψήφισα είναι αντισυνταγματικό. Aυτό σπρώχνει τον κόσμο σε κατάθλιψη».

Αναφερόμενος στη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γκι Φέρχοφσταντ, με τίτλο «Η αλήθεια σχετικά με την Ελλάδα», είπε ότι έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και αρνητικών δεικτών και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν κάποια πράγματα στο Μνημόνιο, που ερμηνεύονται εντελώς λάθος από την ελληνική πλευρά και οδηγούν σε περαιτέρω φορολόγηση και στην διαιώνιση κάποιων ελληνικών προβλημάτων. Αντίστοιχα οι θεσμοί κοιτούν μόνο νούμερα και προσαρμογές και έτσι έχουμε μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και αρνητικών δεικτών. Ύστερα από 6 χρόνια περικοπών και θυσιών δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η οικονομία μας θα πάει μπροστά».

Μιλώντας για τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια είπε: «Τι έχει κερδίσει το ελληνικό κράτος από αυτές τις αυξήσεις του ΦΠΑ; Τίποτα. Κάθε αύξηση ΦΠΑ επιφέρει λιγότερα χρήματα στα ταμεία. Αυξάνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι σημασία έχει να βεβαιώνεις φόρους, αν δεν εισπράττεις;». Παράλληλα τόνισε ότι η απουσία των επενδύσεων είναι ένα κομβικό σημείο της στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά για την αντίθεση του Ποταμιού για το υπέρ- ταμείο ανέφερε ότι η διαφωνία έγκειται στο ότι η δέσμευση των 99 χρόνων είναι πρωτοφανής και προσέθεσε ότι: «­Θα έπρεπε οι άνθρωποι που θα επιλεγούν για να στελεχώσουν την ηγεσία του ταμείου να έχουν σχέση με την πραγματική Ελλάδα. Το πως θα αξιοποιηθεί μια μεγάλη παραλιακή έκταση δεν μπορεί να το αποφασίζει κάποιος ο οποίος δε ζει στη χώρα, γιατί η μορφή ανάπτυξης θα είναι καθοριστική για την υπόλοιπη κοινωνία».

Αναλυτικά όσα είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης

«Η μεγάλη συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες είναι ότι η κυβέρνηση δίνει υπερβολικό βάρος στους φόρους ενώ δεν μειώνει τις σπατάλες. Αυτό που προσπαθήσαμε και χθες να πούμε και με την κοινή μας συνέντευξη με τον κύριο Φέρχοφσταντ».

«Όταν οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται την προηγούμενη μέρα της συμφωνίας, αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύουν τη συμφωνία και αυτό δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Το πιο σημαντικό στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι η αίσθηση εμπιστοσύνης».

«Για να βρεθούν δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, θα πρέπει να εξαλειφθούν πολύ συγκεκριμένες δαπάνες. Θα πρέπει να μειωθεί το κόστος του πολιτικού χρήματος, να μειωθεί το πολιτικό χρήμα στην Ελλάδα. Στην κορυφή του κράτους, υπάρχει μια νομενκλατούρα η οποία αμείβεται. Η αμοιβή της είναι πολύ δυσανάλογη με την προσφορά της, αλλά είναι δυσανάλογη με την υπόλοιπη Ευρώπη. Προστίθενται στην ηγεσία των υπουργείων 54 άτομα. 54 μισθοί, 54 γραμματείς, 54 οδηγοί, 54 αυτοκίνητα. Για ποιο λόγο θα πρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά; Και η προσφορά τους είναι μηδαμινή και υπάρχει μια δυσαναλογία σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Ο Φέρχοφστατ είναι θιασώτης της άποψης, ότι η Ευρώπη ασθενεί. Δεν αμφισβητεί την ανάγκη της Ευρώπης, μάλιστα προτείνει την περαιτέρω ενδυνάμωση της αλλά από την άλλη λέει τα προγράμματα ασθενούν, τα μνημόνια ασθενούν, σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση που είναι και δική μας εκτίμηση».

«Αν η χώρα μπει σε μια λογική αμφισβήτησης των υπογραφών της έχει τελειώσει. Πρέπει όμως η κυβέρνηση μέσα από συμμαχίες στο εσωτερικό να καταλήξει σε κάποιες θέσεις και μετά να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους μας για να προχωρήσει σε νέες συμφωνίες και όχι αμφισβήτηση των παλιών, οι οποίες θα βοηθήσουν να έρθει η ανάπτυξη».

«Έχουμε πρόβλημα πολιτικής συνεννόησης. Έχουμε πρόβλημα γιατί δε βλέπουν όλοι τη μεγάλη εικόνα που είναι η χώρα μας αλλά βλέπουν τη μικρή εικόνα που είναι το κόμμα τους. Γι’ αυτό το New Deal που προτείνουμε προϋποθέτει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θα ωθήσει και τις ηγεσίες σε μια τέτοια πολιτική συμφωνία. Δηλαδή δε βοηθάει σε τίποτα να το συζητήσουμε σήμερα στη Βουλή γιατί ξέρουμε ότι ο καθένας θα οχυρωθεί πίσω από το κόμμα του».

To Top