Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική στην Ελλάδα

Γιάννης Κοσκοσάς: Πρέπει να δείξουμε ως πολίτες πως είμαστε ανώτεροι από τους πολιτικούς που οδηγούν σε κοινωνικο-οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα

Ένας νέος, μορφωμένος και δυναμικός άνθρωπος της Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος θα δώσει τη μάχη για μία θέση στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτή θα προκύψει από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, μιλά αποκλειστικά στο www.ditiki.gr και τη Στέλλα Καρανάνου.

Ο Γιάννης Κοσκοσάς έχει πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες, μεταπτυχιακό στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού στην Πληροφορική-Τραπεζική. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο – Πολυτεχνείο Δυτικής Μακεδονίας, στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και ως επισκέπτης Λέκτορας στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στον χώρο των Οικονομικών και Πληροφορικής.

Είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ. για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών.

 

Κύριε Κοσκοσά, τί ήταν αυτό που σας παρακίνησε να κατέλθετε υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το κίνημα των ΑΝ.ΕΛ.;

Είμαι ένας από τους χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, αγανακτισμένους πολίτες αυτής της χώρας, όπου ως νέος άνθρωπος ήθελα να συμμετάσχω στην πολιτική προκειμένου να συνεισφέρω κάτι διαφορετικό από ό,τι το παλιό πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Η αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο είναι απαραίτητη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχουν την καλύτερη πολιτική πρόταση, με νέους και λαμπρούς επιστήμονες και απεριόριστες δυνατότητες ώστε, πράγματι, να συνεισφέρουν σε αυτόν τον τόπο.

Είναι τέχνη η πολιτική, κύριε Κοσκοσά;

Η πολιτική πρέπει πάνω από όλα να είναι κοινωνική όσο και οικονομική, αλλά ποτέ στρατευμένη προς το ιδιωτικό συμφέρον. Δεν λειτουργεί με σλόγκαν. Είναι προειδοποίηση, αναζήτηση μιας διαφορετικής αλήθειας που δεν είναι απόλυτη αλλά ατελής, σύνθετη και πολύπλευρη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πολιτική πρέπει να είναι υπέρ του συμφέροντος των λαών και όχι των Τραπεζών στους οποίους οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό ελεγχόμενης και στάσιμης ανάπτυξης που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία ως σύνολο.

Μεγάλο ποσοστό των πολιτών της χώρας μας πιστεύει ότι η συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές είναι χάσιμο χρόνου. Τί θα λέγατε, λοιπόν, σ’ αυτούς τους πολίτες ώστε να τους πείσετε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Καταλαβαίνω την αγανάκτηση των πολιτών σήμερα, με όλα αυτά που διαδραματίζονται στην «πολιτική σκηνή» της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Είμαι ένας από αυτούς. Ωστόσο, η αποχή από τις Ευρωεκλογές δίνει την ευκαιρία στους «πολιτικά καθοδηγούμενους» να επιλέξουν και να ψηφίσουν τις δικές τους δυνάμεις που, ως συνήθως, είναι ενάντια στο κοινωνικό σύνολο. Η σημερινή πολιτική κατάσταση και τα αρνητικά της επακόλουθα που όλοι βιώνουμε, είτε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, είναι αποτέλεσμα αυτής της τακτικής. Πρέπει, λοιπόν, να συμμετάσχουμε όλοι μας με την ψήφο μας σε αυτές τις Ευρωεκλογές προκειμένου να δείξουμε την δυσαρέσκειά μας ενάντια στο πολιτικό σύστημα που έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Για αυτό εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ λέμε ΟΧΙ στην αποχή από αυτές τις Ευρωεκλογές. Πρέπει να δείξουμε ως πολίτες πως είμαστε ανώτεροι από τους πολιτικούς που οδηγούν σε κοινωνικο-οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα.

Γιατί ένας πολίτης να επιλέξει το κίνημα των ΑΝ.ΕΛ. να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωκοινοβούλιο;

Εμείς λέμε ΟΧΙ στην Ευρώπη των Τραπεζών, ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν είναι παρά μια ολιγαρχία των ισχυρών κρατών που υποθηκεύουν την εθνική κυριαρχία των επί σχεδίου αποδυναμωμένων κρατών στο Τραπεζικό σύστημα. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν έχουμε υποθηκεύσει τις αποφάσεις μας σε τραπεζίτες και χορηγούς. Και μετά τις 25 Μαΐου θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας και να διεκδικήσουμε των ανεξαρτησία και τα δίκαιά μας ως ισότιμα μέλη και όχι ως επαίτες.

Σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές θα πρέπει ο καθένας να δώσει τη δική του μάχη για τη σταυροδοσία. Σας αγχώνει αυτή η θεσμική αλλαγή της απευθείας εκλογής με σταυρό προτίμησης, αντί της λίστας;

Αντιθέτως, αυτή η θεσμική αλλαγή δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν την αντίστοιχη αναγνωρισιμότητα να διεκδικήσουν την ψήφο του Ελληνικού λαού και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές. Ελπίζω σε αυτές τις Ευρωεκλογές ο κόσμος να αποφασίσει να στηρίξει νέους ανθρώπους με προσόντα οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Οι ακαδημαϊκές σας σπουδές σχετίζονται με τα οικονομικά. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας πείτε ποιες θα είναι οι δράσεις σας για την οικονομία της χώρας μας και το χρέος της, εφόσον, βέβαια, η θέληση των Ελλήνων σάς στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ λέμε ΝΑΙ στον λογιστικό έλεγχο δημοσίου χρέους και διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Στα καθ’ ημάς, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το συσσωρευμένο από το 1980 και εντεύθεν εξωτερικό χρέος, δεν είναι στο σύνολό του καθαρό. Έχουν φτάσει στ’ αυτιά μου, μπορεί και στα δικά σας, φήμες για μίζες και παράνομους πλουτισμούς, για εξοπλισμούς που δεν παρελήφθησαν ή παρελήφθησαν ελαττωματικοί και διάφορα άλλα ανήκουστα. Κατά συνέπεια, εμείς λέμε πως τα τοκοχρεολύσια που φτάνουν περίπου τα €17 ευρώ είναι πάρα πολλά και δεν βοηθούν την χώρα στην πορεία που θέλει να έχει για ανάπτυξη. Επομένως, κατόπιν του λογιστικού ελέγχου, είτε σταματάμε να πληρώνουμε το υπέρογκο ποσό των €17 δις, είτε επιδιώκουμε ένα σοβαρό «κούρεμα» του συγκεκριμένου ποσού προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο ποσό για ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, κάποιες από τις προτάσεις μας είναι μείωση φόρου στο 0% για πετρέλαιο στους αγρότες, 0% φόρο σε προϊόντα βασικής διατροφής, σταθερό φορολογικό σύστημα για 10 χρόνια, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές του Απριλίου 2010 και αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες. Έτσι, θα δώσουμε μια ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες.

Κύριε Κοσκοσά, τί πήγε στραβά με τη χώρα μας και με όλες τις χώρες του Νότου, βέβαια, και επήλθε αυτή η δρακόντεια λιτότητα; Πιστεύετε ότι έχουν γίνει λανθασμένοι χειρισμοί από την Ευρώπη στην Ελλάδα;

Η αλήθεια είναι πως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν ανάπτυξη περίπου 70%, όταν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν το υπόλοιπο ποσοστό ανάπτυξης. Πρέπει, λοιπόν, οι φίλοι μας Βορειο-Ευρωπαίοι να καταλάβουν πως πρέπει να δώσουν κίνητρα στις χώρες του Νότου, μεταξύ άλλων και της Ελλάδας, μέσω χαμηλότοκων δανείων προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για ανάπτυξη, διαφορετικά θα υπάρξει κίνδυνος διάσπασης μεταξύ Βορρά και Νότου. Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ λέμε ΝΑΙ στην ενωμένη Ευρώπη των εθνών-κρατών και όχι στην ομοσπονδιακή Ευρώπη των ολιγαρχιών και των ολιγοπωλίων.

Το κίνημα των ΑΝ.ΕΛ. τάσσεται υπέρ της Ευρώπης των λαών και όχι της Ευρώπης της Μέρκελ. Πιστεύετε ότι μπορεί η Ευρώπη να επανακτήσει τον κοινωνικό της προσανατολισμό;

Πιστεύω πως όλοι μαζί μπορούμε σε αυτές τις Ευρωεκλογές να δώσουμε, μέσω της κάλπης, ένα μήνυμα στην κα Μέρκελ πως οι χώρες του Νότου δεν αποδέχονται τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες εξοντώνουν οικονομικά τους πολίτες και οδηγούν τις χώρες του Νότου σε οικονομικά αδιέξοδα. Λέμε ΝΑΙ στον επαναπροσδιορισμό της Ευρώπης των λαών και ΟΧΙ στην Ευρώπη των Τραπεζών. Μόνο μέσω της συμμετοχής μας σε αυτές τις Ευρωεκλογές μπορούμε δώσουμε αυτό το μήνυμα και να θέσουμε εκ νέου τις βάσεις προς ένα νέο κοινωνικό προσανατολισμό στην Ευρώπη.

 

To Top