Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Διαχείριση δημοσίου χρήματος

Μετά από 5 ολόκληρα χρόνια μνημονίων και ατέλειωτες μειώσεις εισοδήματος για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με παράλληλη φοροληστεία για τη «σωτηρία της πατρίδας» (και του χρεωκοπημένου πολιτικού προσωπικού της), έρχεται ακόμη μια νέα επιδρομή στα ισχνά εισοδήματα των Ελλήνων, ενώ οι εκλογές πλέον έχουν δρομολογηθεί χωρίς να γνωρίζει κανένας τις συνέπειές τους. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν οι κυβερνώντες και τα κάθε είδους παπαγαλάκια τους, επικαλέστηκαν διάφορες απίθανες δικαιολογίες για να μας πείσουν ότι η οικονομία μας είναι υπερτιμημένη και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι φαύλοι και υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι ούτε μία φορά δεν έγιναν οι ελάχιστες περικοπές σπαταλών και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ούτε καν στοιχειώδης έλεγχος διαχείρισής του από υπουργούς, περιφερειάρχες, δημάρχους, διοικητές οργανισμών, πρυτανικές αρχές Πανεπιστημίων – ΤΕΙ κλπ.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας: Έστω ότι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει στις εγκαταστάσεις του Ιερό Ναό (άραγε πώς, αν εξαιρέσουμε τις Θεολογικές σχολές), ο οποίος όμως είναι αναγιογράφητος και οι πρυτανικές αρχές επιθυμούν διακαώς να τον λαμπρύνουν με περικαλλείς, βυζαντινής τεχνοτροπίας αγιογραφίες. Το ερώτημα που γεννάται σε εποχές οικονομικής στενότητας είναι αν το δημόσιο λογιστικό μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο. Η απάντηση είναι αρνητική τώρα και πάντα, γιατί πολύ απλά δεν προβλέπονται τέτοιες δημόσιες δαπάνες! Πώς ξεπερνιέται λοιπόν η «αγκύλωση»; Έστω τώρα ότι η τοπική Μητρόπολη διαθέτει ένα ευαγές ίδρυμα π.χ. ορφανοτροφείο, το οποίο έχει ανάγκες θέρμανσης, ιδιαίτερα αν ο χειμώνας είναι βαρύς. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα λοιπόν τροφοδοτεί με πετρέλαιο το ορφανοτροφείο (σε βάρος των φοιτητών του και του δημόσιου λογιστικού) και η Μητρόπολη αναλαμβάνει να ξεπληρώσει τη δαπάνη της αγιογράφησης. Ξέχωροι λογαριασμοί που δε διασταυρώνονται πουθενά και που έρχονται να αλληλοσυμπληρώσουν υπαρκτές και ανύπαρκτες ανάγκες!

Κάθε απλός πολίτης θα ρωτήσει με αφέλεια «πώς δικαιολογούνται λογιστικά οι αγιογραφίες που είναι υπαρκτές στον Ιερό Ναό» (όχι όμως αναγκαίες) και η απάντηση απλή: «Με δωρεές πιστών» (σε εποχές που αναζητούνται τα προς το ζην, υπάρχουν πιστοί που κάνουν δωρεές. Εδώ γελάμε!).

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος και πάντα πιστός!

Ερώτηση: Αν η υπόθεση εργασίας δεν είναι υπόθεση εργασίας, οι δωρεές των πιστών δηλώνονται στην εφορία και πληρώνεται ο αναλογούν φόρος δωρεάς 10%;

To Top