Υλικά
• 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα
• 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες (περίπου ½ κιλό) ψιλοκομμένες
• 10 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 κουτ. σούπας μαϊντανό (μακεδονήσι) ψιλοκομμένο
• 2 – 3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ρίγανη
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, (τα φυλάμε στην άκρη για ζωμό λαχανικών), τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
Τα τοποθετούμε σ᾿ ένα μπολ, ή κατ᾿ ευθείαν σ᾿ ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170°C, ή σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα, στους 200°C, περίπου για 1 ώρα, μέχρι να πιει τα ζουμιά του και να μείνει με το λάδι του.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε δυο – τρεις φορές, για να βρέχονται τα μανιτάρια με τη σάλτσα τους.
Τρώγονται καλύτερα ζεστά, ή συνοδεύουν θαυμάσια τα ψητά κρέατα ή τα κυνήγια.