Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Η Δυτική σας προτείνει… «Τούρτα με Στιγμιαίο καφέ και καραμέλα»

Υλικά:
400 γραμ. σαβαγιάρ
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
4 αβγά
2 βανίλιες σκόνη
1 βιτάμ
2 κουταλιές σούπας Στιγμιαίο Καφέ
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια (χοντροκομμένα στο multi)

Για την καραμέλα:
1 φλιτζάνι του καφέ νερό
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:
Στρώνουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα ή σε πυρέξ ή σε βάση για τούρτα μια στρώση σαβαγιάρ τα οποία έχουμε βουτήξει σε γάλα φρέσκο (που να έχει μέσα αν θέλετε και λίγο κονιάκ ή λικέρ, του πάει πολύ).
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να γίνει αφράτο, ρίχνουμε τις βανίλιες, το στιγμιαίο καφέ (που το έχουμε λιώσει με ελάχιστο χλιαρό νερό- ΠΡΟΣΟΧΗ πολύ λίγο νερό), τα καρύδια και στο τέλος την μαρέγκα και ανακατεύουμε σιγά – σιγά. (Μπορεί να σας φανεί ότι η ζύμη νερουλιάζει μόλις ρίξετε την μαρέγκα αλλά θα πήξει στο ψυγείο).
Στη συνέχεια τοποθετούμε την μισή περίπου ζύμη πάνω στην 1η στρώση σαβαγιάρ. Μετά βάζουμε 2η στρώση σαβαγιάρ και από πάνω την υπόλοιπη ζύμη.
Προσθέτουμε από πάνω αν θέλουμε έξτρα καρύδια (ανάλογα με το πώς το θέλουμε) και ετοιμάζουμε την καραμέλα ως εξής: Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι μικρό, την ανακατεύουμε και περιμένουμε μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα και να αρχίσει το μείγμα να παίρνει την μυρωδιά της καραμέλας. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την καραμέλα σε μια ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις κρυώσει, σπάμε την καραμέλα σε κομματάκια και στολίζουμε την τούρτα.

Σημείωση: αν δεν θέλετε να φτιάξετε την καραμέλα μπορείτε να στολίσετε με τρούφα (αν και η καραμέλα του πάει πολύ).

To Top