Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Και άλλο ξήλωμα Διοικητή!

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τη «λήξη της θητείας» του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής για την «αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του. Είχε προηγηθεί μια πολυμερής κινητοποίηση του συλλόγου των εργαζόμενων, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη με αίτημα την απομάκρυνση του Διοικητή του ΨΝΑ τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα χρονίζοντα προβλήματα του νοσοκομείου. Σε αυτό το ιδιότυπο bulling συντάχθηκε με το σύλλογο εργαζομένων και ο Διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ, ο οποίος επίσης ζήτησε, μέσω του τύπου την αποπομπή του υφισταμένου του. Στο σίριαλ της συστηματικής εξώθησης σε παραίτηση των Διοικητών των Νοσοκομείων, αυτό είναι αναμφίβολα το κορυφαίο επεισόδιο.

Γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής απορρύθμισης του συστήματος υγείας, της καταστρατήγησης κάθε έννοιας νομιμότητας στο όνομα των κομματικών σκοπιμοτήτων. Αν ο Διοικητής του ΨΝΑ έχει ευθύνες, δεν μπορεί παρά αυτές να αποδοθούν. Αν όχι, η απόλυση του για «λόγους εργασιακής ειρήνης» ανοίγει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο δρόμο στη δημόσια διοίκηση. Από την άλλη, ο Διοικητής της 2ης Υ.ΠΕ οφείλει να αξιολογεί υπηρεσιακώς και αρμοδίως τους υφισταμένους του και όχι να συντάσσεται με τους -κατά δήλωση του- παλαιοσυνδικαλιστές και τις πρακτικές τους.

Είναι γνωστό πως η κατάσταση στα νοσοκομεία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση τόσο από άποψη προσωπικού όσο και από άποψη πόρων και υλικών. Το ΨΝΑ και οι ψυχιατρικές δομές είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένες από συσσωρευμένες παραλείψεις, αστοχίες και σπατάλες που οδήγησαν μοιραία στην καθυστέρηση της απο-ασυλοποίησης και της εφαρμογής της ψυχιατρικής μεταρρύθμιση.

Σε αυτό το πραγματικά ζοφερό πλαίσιο, ο πόλεμος της καρέκλας που έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα το Υπουργείο, συνεπικουρούμενο από κομματικούς συνδικαλιστές, δεν βοήθα τα νοσοκομεία. Με δεδομένη την αδυναμία των ΝΕ του Σύριζα να επιλέξουν εγκαίρως τους κατάλληλους αντικαταστάτες ανάμεσα στους πολιτευτές και τους κομματικούς φίλους, μεγάλα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα για εβδομάδες με βαρύτατες συνέπειες στην οριακή λειτουργία τους. Εκτός και αν στο ΨΝΑ οι συνδικαλιστές του Σύριζα έχουν, επίσης, έτοιμο και τον αντικαταστάτη του αποπεμφθέντα και ο Υπουργός και ο κ Υ.ΠΕάρχης σπεύσουν να τον διορίσουν για την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης, βεβαίως, στο όνομα της οποίας προφανώς θα ενταφιαστεί κατά τα φαινόμενα οριστικά και η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που αντιμάχονται, μεταξύ άλλων, και οι συντεχνίες.

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Βουλευτής Ν. Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος

To Top