Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ρόταρυ: Ένας Παγκόσμιος Οργανισμός με εθελοντική τοπική κοινωνική δράση

Ο Διοικητής της 2484 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, Κώστας Καρβούνης,
επισκέφτηκε τους δύο τοπικούς Ροταριανούς Ομίλους Κοζάνης, σε προγραμματισμένη διομιλική πανηγυρική εκδήλωση στις 2 Οκτωβρίου 2014.

Συναντήσαμε τον κ. Κώστα Καρβούνη και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συνομιλία:

Κύριε Καρβούνη κατά καιρούς διαβάζουμε και ακούμε θετικά σχόλια για το έργο του Ροταρυ, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το Ροταρυ και τι εκπροσωπεί. Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην πόλη μας θα ήθελα στη συνέντευξη αυτή να απαντήσουμε σε κάποια από αυτά. Κατ’ αρχήν, τί είναι το ΡΟΤΑΡΥ;

Το ΡΟΤΑΡΥ είναι ένας Παγκόσμιος ανοικτός σε όλους και δημοκρατικά οργανωμένος Εθελοντικός Οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που τους ενώνουν κοινές αξίες και κυρίως η διάθεση να προσφέρουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες στον τόπο τους αλλά και διεθνώς. Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά των ροταριανών ξεχωρίζει η δέσμευσή τους να προωθούν υψηλές ηθικές αρχές στην άσκηση των επαγγελμάτων τους και να προσπαθούν να οικοδομήσουν καλή θέληση και ειρήνη στον κόσμο.

Ποια είναι η δομή του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού; Πώς και από ποιούς διοικείται;

Το βασικό κύτταρο του Ρόταρυ είναι ο τοπικός ροταριανός όμιλος. Υπάρχουν σήμερα περίπου 34.000 Ροταριανοί Όμιλοι σε περισσότερες από 200 χώρες και γεωγραφικές περιοχές. Κάθε Όμιλος είναι εντελώς αυτόνομος, με δικό του καταστατικό εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές του κράτους στο οποίο ασκεί τη δραστηριότητά του. Έχει το δικό του Δ.Σ. το οποίο εκλέγεται κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνο για τις δράσεις του Ομίλου. Από εκεί και πέρα, κυρίως για λόγους οργανωτικούς, εκπαιδευτικούς και συντονισμού δράσεων σε υπερτοπικό επίπεδο ένας αριθμός «γειτονικών» ομίλων – συνήθως από 40 έως 75 – συναποτελούν μια Περιφέρεια. Υπάρχουν σήμερα 530 Περιφέρειες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουμε 2 ροταριανές Περιφέρειες σε ένα σύνολο 125 ροταριανών ομίλων. Το Διεθνές Ροταρυ διοικείται από 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου ανανεώνονται ανά διετία ενώ ο Πρόεδρος εκλέγεται κάθε χρόνο για μια ετήσια μη ανανεωνόμενη θητεία.

Πρόκειται δηλαδή για μια παγκόσμια οργάνωση, ένα παγκόσμιο ιστό με τοπικά παραρτήματα. Μήπως αυτό το γεγονός επηρεάζει αρνητικά τον «πατριωτισμό» των ροταριανών; Πώς μία Διεθνής οργάνωση προασπίζεται τοπικά και Εθνικά θέματα και προσφέρει υπηρεσίες στον κάθε τόπο;

Το Ρόταρυ είναι το πρώτο διεθνές κοινωνικό και επαγγελματικό δίκτυο που λειτουργεί πολλές δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των σημερινών ηλεκτρονικών Κοινωνικών Δικτύων. Ακριβώς αυτή η διεθνής διάσταση του Ροταρυ δίνει τεράστιες δυνατότητες στην προβολή και υπεράσπιση εθνικών υποθέσεων σε διεθνή fora καθώς επιτρέπει να μεταφέρεις απόψεις και να υπερασπιστείς θέσεις σε ανθρώπους που ο καθένας στον τόπο του μπορεί να κατέχει σημαντικές θέσεις ευθύνης ή διαμόρφωσης της κοινής γνώμης (opinion makers). Το γεγονός ότι συμμετέχουμε σε ένα Διεθνές δίκτυο δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε πρώτα απ’ όλα Έλληνες ή Τούρκοι ή Ιάπωνες κ.ο.κ.

Κύριε Καρβούνη ασφαλώς δεν σας είναι άγνωστο το γεγονός ότι ορισμένοι κατηγορούν το Ρόταρυ ως μια μυστική ή παραθρησκευτική οργάνωση. Πολλοί μάλιστα σας προσάπτουν ότι το Ροταρυ είναι προθάλαμος της Μασονίας. Τί λέτε;

Είναι απορίας άξιον γιατί στη χώρα μας μια αναγνωρισμένη Διεθνής Οργάνωση, που κατέχει μάλιστα έδρα παρατηρητή στον ΟΗΕ και συνεργάζεται ισότιμα με άλλες οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η UNICEF και η Διεθνής Οργάνωση Υγείας στοχοποιείται με «κατηγορίες» που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι αυτές οι απόψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άγνοια και όχι σε υστερόβουλα κίνητρα.

Στο Ροταρυ δεν ενδιαφέρεται κανείς για τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές, πολιτικές ή άλλες προτιμήσεις ή αναζητήσεις κανενός. Γίνονται δεκτοί όλοι ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, πολιτική ή άλλη επιλογή. Οι Όμιλοι συνεδριάζουν τακτικά, σε εβδομαδιαία βάση, πάντοτε σε δημόσιο χώρο – συνήθως αίθουσες ξενοδοχείων, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ – και οι πόρτες είναι πάντοτε ανοικτές για οποιονδήποτε συμπολίτη ή επισκέπτη επιθυμεί να περάσει μαζί μας 1-2 ευχάριστες ώρες. Δεν υπάρχουν στο Ροταρυ «μυστικές» τελετές ή σήματα, στολές κανενός είδους ή «κρυφά» κείμενα. Κάθε νέο μέλος είναι αυτομάτως ισότιμο με κάθε άλλο, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και έχει τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάθε μέλος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει, να παραιτηθεί ή και να ξαναέρθει αν εξέλιπαν οι λόγοι που το οδήγησαν στην επιλογή της εξόδου. Στο Ροταρυ όλοι είναι σεβαστοί και μέσα από τη διαφορετικότητα προάγεται το κοινό μας ανθρωπιστικό έργο. Είναι λοιπόν σαφές ότι το Ροταρυ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Μασονία ή οποιαδήποτε παραθρησκευτική οργάνωση.

Μας είπατε ήδη ότι το Ροταρυ δεν ασχολείται με την πολιτική. Υπάρχει όμως η διάχυτη εντύπωση ότι οι ροταριανοί είναι κατ’ εξοχήν συντηρητικής «απόχρωσης». Τι λέτε γι αυτό;

Το Ροταρυ δεν ασχολείται με τις πολιτικές πεποιθήσεις, απόψεις κλπ των μελών του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν έχει τις απόψεις και τις θέσεις του για το Α ή το Β ζήτημα. Άλλωστε οι ροταριανοί είναι κατ’ εξοχήν ενεργοί πολίτες και το αποδεικνύουν έμπρακτα τόσο με την κοινωνική τους δράση όσο και με την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Για παράδειγμα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές βρέθηκα αρκετές φορές στην ευχάριστη θέση να ευχηθώ «καλή επιτυχία» σε ροταριανούς «αντίπαλων» παρατάξεων.

Στο σχόλιό σας περί «συντηρητικού προφίλ» θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ότι – καθώς η πλειονότητα των ροταριανών είναι καθημερινοί μαχόμενοι επαγγελματίες κάθε είδους που διακρίνονται πρωτίστως για το ήθος τους – ως άνθρωποι της δράσης και της δημιουργίας απέχουν πολύ από τον ορισμό του συντηρητικού, δηλαδή από την λογική εκείνου που επιθυμεί να διατηρηθεί μια όποια κατάσταση ανεξάρτητα από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του τόπου. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το Ροταρυ λειτουργεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου με ελάχιστες εξαιρέσεις χωρών οι οποίες ζουν κάτω από αυστηρά δικτατορικά ή θεοκρατικά καθεστώτα όπως είναι η Β. Κορέα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.

Αυτό το οποίο υπάρχει ως “ετικέτα” αν μου επιτρέπετε τον όρο, είναι ότι αποτελείτε την ελίτ της κάθε τοπικής κοινωνίας. Ισχύει αυτό κ. Καρβούνη;

Η συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών επαγγελμάτων απαιτούν πρωτίστως επαγγελματική και φυσικά προσωπική ηθική. Οι επαγγελματίες που λειτουργούν με όρους ευθύνης συνήθως καταφέρνουν και διακρίνονται επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων είναι – ο καθένας και η καθεμία στο χώρο του, στο επάγγελμά του – διακεκριμένα μέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει φυσικά δεν είναι η οικονομική κατάσταση των μελών μας αλλά η κοινωνική τους υπόσταση και κυρίως το περίσσευμα καρδίας που διαθέτουν.

Είστε δηλαδή μία φιλανθρωπική Οργάνωση;

Είμαστε μια παγκόσμια ανθρωπιστική εθελοντική οργάνωση με σκοπό το “υπηρετείν υπεράνω εαυτού”. Προσφέρουμε τον χρόνο μας, το όποιο ταλέντο μας και τις ικανότητές μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, συμμετέχοντας ταυτόχρονα όσο μας επιτρέπουν οι μικρές μας δυνάμεις σε διεθνή ανθρωπιστικά προγράμματα. Ακριβώς αυτό είναι που κάνει το Ρόταρυ ξεχωριστό. Πρέπει να ξέρετε ότι σε κάθε γωνιά της γης δεκάδες χιλιάδες προγράμματα υλοποιούνται από ροταριανούς αυτή τη στιγμή που μιλάμε αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ξεχωρίζει ασφαλώς η μεγάλη εκστρατεία για να εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα από τον πλανήτη.

Μα όλα αυτά τα προγράμματα χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα! Ποιος σας χρηματοδοτεί;

Το Ροταρυ έχει μόνο φανερούς οικονομικούς πόρους που προέρχονται από τις εθελοντικές εισφορές των μελών και των φίλων του. Είναι η δύναμη των πολλών. Η αξιοπιστία της οργάνωσής μας – μετρημένη βάσει διεθνών προτύπων από επίσημους οίκους αξιολόγησης – την κατατάσσει ανάμεσα στις κορυφαίες παγκοσμίως ως προς την διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων. Έτσι, είναι πολλές χιλιάδες οι δωρητές και ευεργέτες σε όλο τον κόσμο που συνεισφέρουν τακτικά στα προγράμματα του Ροταρυ και στον παγκόσμιο κουμπαρά μας, το καμάρι μας, το Ροταριανό Ίδρυμα.

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Το 1917 καθιερώθηκε ένα κοινό ταμείο “με σκοπό να κάνει καλό στον κόσμο”. Όταν το 1928 το κεφάλαιό του ανήλθε στα 5.000 δολάρια, το ταμείο μετονομάστηκε σε Ροταριανό Ίδρυμα και από τότε αποτελεί μία άλλη οντότητα του Διεθνούς Ρόταρυ. Είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, ελάχιστο διοικητικό κόστος και διαχειρίζεται και επενδύει με φειδώ και προσοχή τα αποθεματικά του ώστε με την απόδοση των επενδύσεων να χρηματοδοτούνται εκατοντάδες προγράμματα ετησίως.
Μιλήσατε πριν για την πολιομυελίτιδα. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 3 δεκαετίες να δούμε κρούσμα της νόσου. Ποια είναι η σημερινή εικόνα παγκοσμίως;

Η πολιομυελίτιδα είναι μια μάστιγα που αφήνει πίσω της νεκρούς και αναπήρους. Το 1985, έτος κατά το οποίο με πρωτοβουλία του Δ. Ροταρυ ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία για την εκρίζωσή της, καταγράφονταν από τις επίσημες υπηρεσίας υγείας παγκοσμίως περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα της νόσου ετησίως. Από τότε το Ρόταρυ πρωτοστατεί στον εμβολιασμό όλων των παιδιών του κόσμου συνεργαζόμενο με την Unicef, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κυβερνήσεις κρατών, σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και προπαντός με την υποστήριξη χιλιάδων εθελοντών. Σήμερα η νόσος έχει περιοριστεί κατά 99% – με μόλις μερικές δεκάδες νέα κρούσματα το 2013 εντοπισμένα σε 3 δυσπρόσιτες και σε εμπόλεμη κατάσταση περιοχές του πλανήτη, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Βόρειο Πακιστάν. Μένει μια τελική προσπάθεια για να αποτελέσει τη δεύτερη ασθένεια μετά την ευλογιά που εκλείπει από τον πλανήτη. Στις μέρες μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αναμολύνσεις. Άτομα που μετακινούνται από χώρα σε χώρα μπορεί να μεταδώσουν ξανά τον ιό σε περιοχές απ’ όπου είχε εκλείψει. Και η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μακριά από τις κρίσιμες περιοχές.

Με ποιο άλλο τρόπο το Ροταρυ κάνει πράξη το σύνθημά του «Υπηρετείν Υπεράνω Εαυτού»;

Τα προγράμματα του Δ. Ροταρυ εστιάζουν σε 6 τομείς δράσης: την προώθηση της Ειρήνης, την καταπολέμηση ασθενειών, την εξασφάλιση καθαρού νερού, την προστασία των μητέρων και των παιδιών, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την υποστήριξη της ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες. Δημοφιλή προγράμματα παγκόσμιας εμβέλειας είναι οι υποτροφίες με ή χωρίς φιλοξενία, η υποστήριξη κέντρων για μεταπτυχιακές σπουδές στη διαμεσολάβηση και την ειρηνική επίλυση κρίσεων, οι ανταλλαγές νέων για γνωριμία με έναν τόπο ή για σπουδές, οι ομάδες ανταλλαγών νέων επαγγελματιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η μικρο-χρηματοδότηση της οικογενειακής επιχειρηματικότητας σε περιοχές του τρίτου κόσμου, η υποστήριξη της εκπαίδευσης και μάλιστα αυτή των κοριτσιών και μια σειρά άλλα ευρείας ή τοπικής εμβέλειας προγράμματα.

Κύριε Καρβούνη μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια αν θέλετε, για να γίνει κάποιος ροταριανός; Και τι κόστος έχει η συμμετοχή κάποιου στο Ροταρυ;

Βασική προϋπόθεση είναι να ασκεί ένα οποιοδήποτε αναγνωρισμένο επάγγελμα και να χαίρει εκτίμησης στον κύκλο του. Από εκεί και πέρα μετράει η διάθεση του καθενός να συνεισφέρει με τις ιδέες και τη συμμετοχή του στα προγράμματα και τις δράσεις του ομίλου του. Όσο για το κόστος, στην πραγματικότητα οι υποχρεωτικές συνδρομές δεν ξεπερνούν τα 3-4 € την εβδομάδα, δηλαδή τα 15€ το μήνα. Σε αυτό το κόστος οι περισσότεροι όμιλοι προσθέτουν το κόστος του φαγητού ή του ποτού που συνοδεύει τη συνάντησή τους χωρίς όμως αυτό να είναι γενικός υποχρεωτικός κανόνας. Είναι θέμα κάθε ομίλου να ορίσει τη δική του πολιτική στο θέμα αυτό.

Γενικότερα νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τα μέλη του ροταριανού ομίλου της περιοχής του και να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Διεθνούς Ροταρυ (www.rotary.org) ή της δικής μας Περιφέρειας της Β. Ελλάδας (http://rotarydistrict2484.org) για να πάρει πληροφορίες και να έχει μια σφαιρική εικόνα του έργου των ροταριανών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ κ. Καρβούνη

To Top