Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση με την τρόικα – «Ναι» για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τους τόνους σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, κατέβαλλε και πάλι ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της τρίτης.

Ο κ. Χαρδούβελης, έκανε λόγο για μαραθώνιο και τόνισε πως «έχουμε δρόμο». «Είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε δρόμο, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τη δουλειά το καλοκαίρι και συνεχίζουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκαν είπε πως «φυσικά τα αποδέχθηκαν και συνεχίζουμε» .

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας: «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε και αύριο (σ.σ.: σήμερα, Τετάρτη) με τον ίδιο τρόπο με τους υπουργούς», είπε ο κ. Κοστέλο.

 

«Ναι» για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in.gr, η τρόικα φέρεται να έχει δώσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει σε εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί ζήτημα για τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) εμφανίσθηκαν συγκαταβατικοί σε πολλά από τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και στο σκέλος των μακροοικονομικών μεγεθών.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών στο 8μηνο 2014, αλλά και στοιχεία για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος και το 2015. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών, παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ, περιγράφοντας και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη χώρα. Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν λίγο χρόνο προκειμένου οι αλλαγές να αναλυθούν από τα τεχνικά κλιμάκια των οργανισμών, ωστόσο εμφανίσθηκαν θετικοί στην χορήγηση εκπτώσεων εφόσον δεν τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος.

Οι σημερινές συναντήσεις

Σήμερα, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί: Αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, ακολούθως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, έπειτα ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύριο, Πέμπτη, το πρωί θα γίνει με τους επικεφαλής της τρόικας ένα είδος ανασκόπησης, με τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις και στη συνέχεια προβλέπεται ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ενώ η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα το βράδυ της ίδιας μέρας.

Πηγή: http://www.eklogika.gr

To Top