Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης: 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωπο εξοντώθηκαν με  λεηλασίες, πυρπολήσεις χωριών, απαγχονισμούς και εκτοπισμούς την περίοδο 1916-1923 και ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία, ενώ άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους

O ποντιακός ελληνισμός δοκίμασε όλες τα εγκλήματα εις βάρος του, όπως αυτά αναφέρονται στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ως πράξεις Γενοκτονίας. Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με απαράδεκτη ηθικά καθυστέρηση εβδομήντα χρόνων, αποφάσισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς για τα εγκλήματα που διέπραξαν την περίοδο 1916-1923.

Είναι σημαντικό, μία τέτοια ημέρα, να μη ξεχνάμε. Είναι σημαντικό, κάθε μέρα, ν’ αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους. Και η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας, που επιτέλους πρέπει να ενταχθεί στα σχολικά βιβλία και να παραδίδεται στις νέες γενιές. Γιατί η Ιστορία φωτίζει και διδάσκει και η ιστορική αλήθεια βοηθά τους λαούς ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα που στρέφονται κατά της ανθρωπότητας, αποδοκιμάζει το μίσος και την καταστροφή και συμβάλλει στην οικοδόμηση της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλικής συμβίωσης όλων των λαών.

Η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης αποτελεί καθήκον μας απέναντι στη μνήμη των θυμάτων, γιαι την ηθική τους δικαίωση.

Το Γραφείου Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

To Top