Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Στόχος να καθιερωθεί η Διεθνής ΄Εκθεση Γούνας Καστοριάς ως η πρώτη κλαδική Έκθεση στον κόσμο

«Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση της γουνοποιίας», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” Ηρακλής Καλλισθένης, μιλώντας στα εγκαίνια της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας που άνοιξε τις πύλες της σήμερα το απόγευμα στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.
«Η μεγάλη κρίση όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καλλισθένης άρχισε από τον Αύγουστο του 2014 όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος πελατών.
Ο πόλεμος όμως κατά της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον κλάδο, μία πληγή η οποία δύσκολα θα κλείσει. Η γούνα δεν επηρεάζεται από την Ελληνική κρίση αλλά όταν φτάσαμε στο σημείο ο καλύτερος μας πελάτης η Ρωσική αγορά κατέρρευσε, αλλά και η ουκρανική κατά συνέπεια ένας σημαντικός εξίσου για μας πελάτης. Ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 60% αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις και το 70%. Στο Ντουμπάι δε όπου η αγοραστική περίοδος διαρκεί από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, μια πολύ καλή αγορά για την Καστοριά, οι επιπτώσεις κυμάνθηκαν στα ίδια ακριβώς επίπεδα, λόγω της πτώσης που είχε το ρούβλι».
Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς με την διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως καταβάλλει και φέτος την προσπάθεια ώστε να τονωθεί η αγοραστική δύναμη, να γίνουν εμπορικές πράξεις που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και το εργατικό δυναμικό. Είμαι υποχρεωμένος να προσπαθήσω για το καλό των γουνοποιών του κλάδου και του τοπικού συμφέροντος”.
Ο κ Καλλισθένης αναφέρθηκε και στις δημοπρασίες του εξωτερικού όπου οι Καστοριανοί για τα αρσενικά γουνοδερματα είχαν συμμετοχή 10% έναντι 80% των Κινέζων και φέτος το 98% το πήραν οι Κινέζοι και το 2% όλοι οι υπόλοιποι.
Όπως καταλαβαίνετε είπε ο κ Καλλισθένης χωρίς πρώτη ύλη πως θα δουλέψουν οι γουνοποιοί;
Η 40η ΔΙΕΘΝΗΣ EΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, φιλοξενείται έως την 9η Μαΐου στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας , ένα κτίριο το οποίο αποτελεί όχι μόνο στολίδι αλλά και την αιχμή του δόρατος για την προώθηση των προϊόντων γούνας, που όλοι εμείς οι γουνοποιοί με την μοναδική μας τέχνη, παράδοση και αγάπη παράγουμε εδώ και αιώνες.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους που συνεισέφεραν με την αγάπη τους και το μεράκι τους, για να υφίσταται εδώ και 100 χρόνια ο Σύνδεσμος και να συνεχίζει να μεγαλουργεί!
Ο κ Καλλισθένης μίλησε όμως και για τη συμπεριφορά των τραπεζών που ενώ τα προηγούμενα χρόνια στέκονταν δίπλα στους γουνοποιούς φέτος «δεν θέλουν ούτε να μας δουν ούτε να μας ακούσουν»!
Όμως ο κ Καλλισθένης ανέφερε κι ένα θετικό σημείο στην μαυρίλα της κατάστασης επισημαίνοντας ότι οι φαρμαδόροι της Καστοριάς πάνε καλά και οι τιμές τους είναι αρκετά καλές σε σχέση με πέρυσι.
Κλείνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των γουνοποιών , συνεχίζοντας το μεγάλο συνδικαλιστικό και κοινωνικό της έργο, θα αφουγκράζεται πάντα τα όποια θέματα και προτάσεις και θα αναβαθμίζει συνεχώς την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς με σκοπό να την καθιερώσει ως την πρώτη κλαδική Έκθεση στον κόσμο.

To Top