Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ε. Ουζουνίδου: «Με στημένα τρικ περάσανε τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα»

Με προκλητικές μεθοδεύσεις και στημένα τρικ η κυβέρνηση, με οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών της (5 από τη Ν.Δ. και 3 από το ΠΑΣΟΚ), πέρασε σήμερα από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με ονομαστική ψηφοφορία μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση Σαμαρά επιλέγει με την ψήφιση της απαράδεκτης τροπολογίας-ντροπολογίας να κλείσει τα αφτιά της στις εκκλήσεις των πολιτών, των κοινωνικών φορέων, των επαγγελματιών, ακόμα και δικών της στελεχών, επιμένοντας στη βάρβαρη και άδικη φορολογική της πολιτική, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των δανειστών σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης, και παρά τις θετικές εισηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κας Σαββαΐδου και του Υφυπουργού του, μετά από τεκμηριωμένο φάκελο που τους απεστάλη εδώ και ένα μήνα, για την απαλλαγή καταβολής ΕΝΦΙΑ οικισμών του νομού μας με ΦΕΚ μετεγκατάστασης, και παρουσίαζε αναλυτικά τα προβλήματα κάθε οικισμού, συμπεριέλαβε ένα ελάχιστο και μόνο μέρος περιπαίζοντας ουσιαστικά την κοινωνία, ακυρώνοντας ουσιαστικά την απαλλαγή με την φράση μη ηλεκτροδοτούμενα και υιοθετώντας γι άλλη μία φορά άκριτα τις μνημονιακές επιλογές. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ μόνο τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν το 2013 των οικισμών Πεπονιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας- Παναρέτης και Πυλωρών Νομού Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, είχε τεκμηριωθεί η μη διαχείριση και απαξίωση κτισμάτων και γης σε μία περιοχή που δεν μπορείς πλέον να δομήσεις.

Καμία αναφορά στο επίσης δικαιότατο αίτημα απαλλαγής του οικισμού Ποντοκώμης, που, ενώ έχει κηρυχθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του, δεν έχει συντελεστεί ακόμη, με ευθύνη της πολιτείας κι όχι των πολιτών. Κανένα έλεος για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα ακίνητά τους και ζουν σήμερα δίπλα στις εξορύξεις.

Ομοίως καμία αναφορά στον οικισμό Ακρινής, οικισμό που είναι κυριολεκτικά στις αποθέσεις της ΔΕΗ, δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα η μετεγκατάστασή του, είναι τόσο απαξιωμένος, που, κάτοικοι που μπορούν, τον έχουν εγκαταλείψει.
Καμία πρόνοια για αυτούς τους οικισμούς, όπως και γι άλλους της Περιφέρειάς μας που είχαμε επίσης τεκμηριώσει, των νομών Γρεβενών και Φλώρινας.
Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα για την επιτυχή έκβαση του δίκαιου αιτήματος εξαίρεσης όλων των ακινήτων των ανωτέρω οικισμών μας. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι παντελώς άδικος, αντικοινωνικός και αποτελεί στην πραγματικότητα δήμευση της περιουσίας του ελληνικού λαού.
Στον αντίποδα της μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, με την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία, που θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο, δε θα εξολοθρεύει τα σπίτια μας και τις μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογεί δίκαια και με προοδευτική κλίμακα το σύνολο της περιουσίας.

To Top