Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Η Δυτική σας προτείνει… «Πρασόπιτα»

Υλικά
(Για ένα ταψί περίπου 20Χ30cm. Η πίτα θα είναι αρκετή για 6 άτομα.)

1 κιλό πράσα (το βάρος αναφέρεται σε καθαρισμένα πράσα)
7 χωριάτικα φύλλα
6 κουταλιές της σούπας περίπου ελαιόλαδο
3 αυγά (χτυπημένα)
200 γρ. φέτα σκληρή, κομένη σε κύβους ακανόνιστου μεγέθους
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομένο)
1 μικρό ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομένο)
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίστε, και κόψτε και πλύνετε τα πράσα. Κόψτε τα κατά μήκος στη μέση και μετά σε κομάτια περίπου 1cm. Δεν είναι ανάγκη να είναι εντελώς οποιόμορφα, ώστε στο τέλος να υπάρχουν κομάτια διαφόρων μεγεθών στην πίτα. Είναι σημαντικό να πλύνετε τα πράσα αφού τα κόψετε, αφού πολλές φορές εισχωρεί χώμα ανάμεσα στις στρώσεις τους.

1.Ζεστάνετε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρετε τα πράσα μαζί με όσο νερό έχει μείνει πάνω τους από το λύσιμο σε μέτρια φωτιά. Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 30′ λεπτά, ή μέχρι να καταλάβετε οτι τα πράσα έχουν μαραθεί καλά και σχεδόν ψηθεί.
2.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180’C, στη θέση των αντιστάσεων πάνω και κάτω αν υπάρχει.
3.Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο. Στο μεταξύ, μπορείτε να αλήψετε το ταψί ή το πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε με λάδι, και να στρώσετε στον πάτο του 4 από τα χωριάτικα φύλλα. Το μέρος του φύλλου που περισεύει από τον πάτο, γυρίστε το ώστε να καλύπτει τα πλάγια του σκεύους και να περισσεύει, ώστε στο τέλος της διαδικασίας να μπορείτε να το γυρίσετε και από πάνω. Καθώς στρώνετε κάθε φύλλο, καλό είναι να το περνάτε με λίγο λάδι χρησιμοποιώντας πινέλο μαγειρικής, ώστε να γίνουν πιο τραγανά.
4.Ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι με τα πράσα ανακατεύοντας καλά για να πάνε παντού και το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο (κρατήστε λίγο χτυπημένο αυγό για να το χρησιμοποιείσετε στο τέλος). Στη συνέχεια ρίξτε τον ψιλοκομένο άνηθο και δυόσμο, καθώς και τη φέτα, ανακατεύοντας και πάλι. Προσθέστε όσο λάδι σας περίσσεψε (κρατώντας λίγο για να αλοίψετε τα πάνω φύλλα), αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο σας, και ανακατέψτε. Προσοχή στο αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή.
5.Τοποθετήστε το μείγμα των πράσων στο σκεύος που προηγουμένως στρώσατε το φύλλο,και απλώστε το ομοιόμορφα σε όλη του την έκταση.
6.Απλώστε τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα πάνω από το μείγμα, και διπλώστε τα μαζί με το μέρος των φύλλων που περισσεύει από το κάτω μέρος του σκεύους, ώστε να «κλείσει» η πίττα, και να «σφραγιστεί» το μείγμα μέσα στα φύλλα. Καθώς απλώνετε τα φύλλα αλείψτε τα πάλι με λάδι. Στο τέλος αλείψτε το πάνω μέρος του τελευταίου φύλλου με το χτηπημένο αυγό που κρατήσατε.
7.Σ’ αυτό το σημείο καλό είναι να χαράξετε την πίττα με μαχαίρι, σχηματίζοντας τα κομάτια στα οποία θα την κόψετε όταν ψηθεί. Γι’ αυτό χτησιμοποιείστε ένα μυτερό μαχαίρι τρυπώντας το πάνω φύλλο, χωρίς όμως να φτάνετε στο κάτω.
8.Ψήστε την πίττα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’C, κατά προτίμηση στη θέση με τις αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 50′ λεπτά, ή μέχρι το φύλλο να φαίνεται καλά ψημένο και τραγανό.
9.Βγάλτε την πίτα απ’ το φούρνο, και αφήστε τη να κρυώσει λίγο.
Tips:

♦Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήστε λωρίδες φύλλου για να φτιάξετε ατομικά πιτάκια. Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι ιδανικά για snack σε εκδρομές,αλλά ακόμη και στο γραφείο αποφεύγοντας άλλα πρόχειρα γεύματα που δεν έχουμε φτιάξει εμείς και δεν γνωρίζουμε την ποιότητα των συστατικών.
♦Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σφολιάτα, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα έχει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά
♦Κόψτε την σε μερίδες, και απολαύστε τη συνοδεύοντας τη με μία φρέσκια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί

To Top