Συνήθως το κρέας με μελιτζάνες είναι ένα φαγητό που γίνεται στην κατσαρόλα, όμως ανακαλύψαμε ότι και στον φούρνο γίνεται το ίδιο πεντανόστιμο.
Συστατικά:
1 φλιτζάνι (250 ml) ελαιόλαδο
1 κιλό μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μικρές μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 φλιτζάνι ζωμό
½ φλιτζάνι νερό (ενδέχεται να χρειαστεί και λίγο περισσότερο)
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε φέτες μήκους 3-4 εκ. και τις μουλιάζετε σε κρύο νερό για 50 λεπτά. Στο μεταξύ, βράζετε το μοσχάρι και το μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 35 λεπτά. Κρατάτε 1 φλιτζάνι ζουμί και στραγγίζετε τις μελιτζάνες.
Απλώνετε το κρέας και τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ανακατεύετε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το ζουμί του κρέατος που έχετε κρατήσει. Προσθέτετε το μείγμα πάνω στο μοσχάρι και τις μελιτζάνες. Ραντίζετε με το λάδι και ½ φλιτζάνι νερό από πάνω.
Το ψήνετε σκεπασμένο για 20 λεπτά σε ζεστό φούρνο. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και το ψήνετε για άλλη μία ώρα. Κλείνετε το φούρνο και το αφήνετε για άλλα 20 λεπτά ξεσκέπαστο. Σερβίρετε ζεστό, αν και η γεύση του είναι πιο έντονη όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Απογειώστε τη γεύση σας συνοδεύοντας το υπέροχο αυτό πιάτο με το εκπληκτικό κόκκινο κρασί «Νάκος»!