Συνδυάστε το σκορδάτο κοτόπουλο στο φούρνο με μανιτάρια με λευκό κρασί ΝΑΚΟΣ!
Ένα φαγητό που το σιγοψήνουμε για να συμπυκνώσουμε τα αρώματα των υλικών του. Ιδανικό για οικογενειακά και φιλικά γεύματα.
Υλικά συνταγής
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 (1½ κιλό περίπου) κοτόπουλο ολόκληρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε κομμάτια 5 εκ.
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 400 γραμμ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια, π.χ. πλευρότους, Portobello κ.ά.
- 1/2 φλ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (προαιρετικά). Πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 15΄-20΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε με τα υπόλοιπα μανιτάρια στο κοτόπουλο.
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 250 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 250 ml ζωμός κότας ή νερό
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1½ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τοποθετούμε ολόκληρο το κοτόπουλο και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για 7΄-8΄ μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σέλερι, το σκόρδο, τα μανιτάρια (αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση) και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2΄. Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι. Αδειάζουμε το φαγητό σε ταψί. Περιχύνουμε με το ζωμό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και ψήνουμε για 1½ με 1 ώρα και 45΄. Αλείφουμε συχνά το στήθος για να μην ξεραθεί. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε με προσοχή σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Τοποθετούμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε σιγά σιγά το ξινόγαλο ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα με το βρασμό. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε ολόκληρο το κοτόπουλο σε πιατέλα και γύρω γύρω τοποθετούμε τα λαχανικά με τη σάλτσα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες βραστές ή ρύζι.