Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Καθαρές κουβέντες κ. Λαφαζάνη

Του
Πάρι Κουκουλόπουλου
Η παρουσία του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στον τόπο μας σήμερα και αύριο είναι εξ ορισμού σημαντική. Οι πολίτες περιμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον να ακούσουν από τον κ. Υπουργό:
– Την υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για φθηνό ρεύμα στη Δυτική Μακεδονία και το χρονοδιάγραμμα της.
– Την πορεία των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής, Αγίων Αναργύρων.
– Την ανάκληση της απόφασης για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.
– Το σχέδιο επαναπόδοσης εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στην τοπική κοινωνία.
– Την αύξηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.
– Την αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς.
– Το τέλος της μαύρης αγοράς εργασίας.
– Την άποψη του για το πρωτοπόρο πανελλαδικά εγχείρημα της ΔΙΑΔΥΜΑ και τα επόμενα βήματα της.
Αρκετά από τα πιο πάνω θέματα παραδόθηκαν ώριμα στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και άλλα αποτελούν μόνιμη ατζέντα της περιοχής.
Υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα αρμοδιότητας του κ. Λαφαζάνη, από το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου μέχρι τα μάρμαρα Τρανοβάλτου. Προχωρημένα, επίσης, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά εκ των πραγμάτων η παρουσία του κ. Υπουργού με βάση τα όσα γνωρίζουμε είναι εστιασμένη σε θέματα ΔΕΗ.
Με αυτό το δεδομένο το μείζον θέμα που καθορίζει και το βαθμό της κρισιμότητας της επίσκεψης του κ. Λαφαζάνη είναι φυσικά αυτό της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V».
Εδώ δε χωρούν μισόλογα γιατί ο κ. Λαφαζάνης είναι ήδη με… κίτρινη κάρτα καθώς επί δύο (2) μήνες δεν υπέγραφε την άδεια εγκατάστασης για να ξεκινήσει το έργο.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η επίμονη επανάληψη από τον κ. Λαφαζάνη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις θέτει εξ αντικειμένου μεγάλα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου.
Εκτιμώ και σέβομαι τη συνέπεια του κ. Λαφαζάνη αλλά περιμένω ν΄ ακούσω πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο.
Καλώς ή κακώς η ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η πιστοληπτική αναβάθμιση της ΔΕΗ και η εξασφάλιση μεγάλου επενδυτικού δανείου για την Πτολεμαΐδα V είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει, δυστυχώς, για τη Μελίτη ΙΙ και τη «Μικρή ΔΕΗ».
Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια πιστεύω ότι η καλύτερη εξέλιξη που εξασφαλίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στο λιγνίτη και στη Δυτική Μακεδονία είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
Δεν έχω λοιπόν καμιά διαφωνία από θέση αρχής στο “stop” στην ΑΔΜΗΕ και στη «Μικρή ΔΕΗ», αλλά πρέπει να είναι σε όλους μας καθαρό ότι το χειρότερο όλων είναι ο εφιάλτης της ψυχρής εφεδρείας για το λιγνίτη και τη Δυτική Μακεδονία.
Περιττεύει να θυμίσω ότι η φύση των επενδύσεων στην ενέργεια (χρόνος- χρήμα) καθιστά ορατά τα αποτελέσματα των αποφάσεων ή των μη αποφάσεων σε ένα ορίζοντα 5 έως 10 ετών. Η Κυβέρνηση δύο μήνες τώρα συνεχίζει να αντιπολιτεύεται αντί να κυβερνάει, με εξαίρεση τον κ. Καμμένο και τις αθλιότητες της παρέλασης που είναι όντως καινούργια (;) πράγματα.
Τα όχι του κ. Λαφαζάνη από μόνα τους λένε λίγα και μπορεί να κρύβουν πολλά. Ο λιγνίτης και η Δυτική Μακεδονία όμως κ. Λαφαζάνη απαιτούν καθαρές κουβέντες.
 

To Top