Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ομιλία Προέδρου Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Άρη Κουρκούτα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, άνεργοι, συνταξιούχοι

Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική με την ίδια αδιέξοδη πολιτική.
Συνεχίζει να υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, να επιβάλλει μέτρα που οδηγούν στην εισοδηματική καθίζηση του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την έξοδο από την κρίση.

Ένας ακόμη αντεργατικός – αντιλαϊκός προϋπολογισμός λιτότητας και φοροεπιδρομών που οξύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνήθη και μόνιμα υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Σήμερα αντιστεκόμαστε, αντιδρούμε και απεργούμε κατά των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών, που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, το κοινωνικό κράτος να μετατρέπεται σε φιλανθρωπικό, με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας να συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του για πολλοστή φορά τα βάρη της κρίσης και των ελλειμμάτων για τα οποία δεν ευθύνεται.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική καταργώντας εκτός από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

Βάζει στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό νόμο, το δημοκρατικότερο νόμο της Ευρώπης, με στόχο την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη χειραγώγηση των συνδικάτων και την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων.

Παραδίδει έναντι πινακίου φακής στους ιδιώτες, Δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά (Ρεύμα, Νερό, Λιμάνια, Υγεία, Παιδεία, Δίκτυα Μεταφορών και Υποδομές).

Επιχειρεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ασφάλειας.
Ισοπεδώνει πλήρως ακόμα και τα ελάχιστα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες
της ασκούμενης πολιτικής.

1 στις 4 θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση, έχουν χαθεί
Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27% όταν στο τέλος του 2008 ήταν 7,2%

Πάνω από το 70% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά περισσότερο από έναν χρόνο.

Είμαστε πρώτοι στην Ε.Ε σε φτώχεια και υστέρηση βασικών αγαθών

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

Την αποκατάσταση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, τόσο διαμέσου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και διαμέσου του Κρατικού Προϋπολογισμού, αντικρούοντας την συνεχιζόμενη φοροδοτική εξουθένωση της μισθωτής εργασίας

Να σταματήσει επιτέλους η δογματική εμμονή κυβέρνησης και δανειστών στην αδιέξοδη πολιτική, η οποία επιτείνει την κρίση και τις συνέπειες της χωρίς να δίνει λύση.

Να σταματήσει κάθε σκέψη για νέα μέτρα, νέες περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ.

Να σταματήσει κάθε σκέψη για διαθεσιμότητες, απολύσεις, λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας.

 

Να σταματήσει η αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό (διαθεσιμότητα ¨C κινητικότητα ¨C απολύσεις).
3
Να αποκατασταθεί άμεσα και συνολικά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Να επανέλθει ολικά ο θεσμός του Ο.ΜΕ.Δ.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα.

Να υπάρξει μέριμνα και προστασία των απλήρωτων εργαζομένων.

Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος και να σταματήσει κάθε άλλη παρέμβαση.
Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΡΑΣΜΟ
Κουρκούτας Αριστείδης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζανης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 27/11/2014 και ώρα 11:00 π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.

Απαντάμε σε όλους αυτούς:

Η Κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας νόμους και επιβάλλοντας μέτρα που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα.
Η πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη της χώρας και ο ελληνικός λαός, είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η λιτότητα, ο εκφοβισμός, οι απολύσεις, οι φοροεπιδρομές.
Το χειρότερο όλων είναι οι διαρκείς παρεμβάσεις στα Δημοκρατικά και Κοινωνικά μας Δικαιώματα, μέσα από τις αλλεπάλληλες επιστρατεύσεις απεργών, την κατάργηση και τις συνεχείς «παρακάμψεις» Δημοκρατικών Θεσμών και Διαδικασιών.
Η κυβέρνηση εκτός από την οικονομία κακοποιεί κατά επανάληψη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, παραβιάζει το Σύνταγμα με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και αντεργατικών σκοπιμοτήτων.
Η μαύρη εργασία παρά τα υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες κερδίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο έδαφος με τους αποδυναμωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην μπορούν να προστατεύσουν τον εργαζόμενο από φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας.
Στο «όνομα» της μείωσης του χρέους προωθείται το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος όπως αποφασίστηκε προσφάτως για τη ΔΕΗ, ώστε να εξευμενισθούν οι «αγορές»
και να υφαρπάξουν οι κερδοσκόποι και οι δανειστές τις πιο παραγωγικές και κερδοφόρες δραστηριότητες
του κράτους.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα οριστικό τέλος στον αυταρχισμό και στην φτωχοποίηση
Ενωμένοι και αποφασισμένοι
Απεργούμε ¨C Διεκδικούμε – Απαιτούμε:

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες ¨C Επαναφορά του Εργατικού δικαίου και των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).

Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Να σταματησει κάθε σκέψη για νέα μέτρα , νέες περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ

Να σταματήσει η αποψίλωση των Δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό (διαθεσιμότηττα, κινητικότητα, απολύσεις

Ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια. Για αυτό η ενότητα όλων των εργαζομένων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι προαπαιτούμενα ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας, στη διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων, ώστε να επιβάλλουμε λύσεις φιλεργατικές και αναπτυξιακές προς όφελος του λαού και της χώρας.

Σ’ αυτή την Απεργία πάμε
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ….
ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΝ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

Εγκρίνεται

Αν Γεν. Γραμματέας

Μαρου Στέλιος

To Top