Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ από τον Δημήτρη Πλιάφα

Έχω την εντύπωση ότι σαν χθες είχαμε Χριστούγεννα, και προτού το καταλάβω, κάνει την εμφάνισή του το Πάσχα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ειδικά αυτήν την γιορτή, την αγαπώ ιδιαίτερα. Από πάσης πλευράς. Αφήνει να πλανάται, να διαχέεται παντού το μήνυμά της. Ένα μήνυμα όχι απλά ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ, αλλά ΑΡΧΕΓΟΝΟ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ! Μου αρέσει φυσικά ΚΑΙ ο τρόπος εορτασμού, μου αρέσει βέβαια ΚΑΙ η άνοιξη, που συμπίπτει ΠΑΝΤΑ(!) μ’ αυτήν την γιορτή. Άλλωστε, είναι και μια γιορτή της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, και της ΕΛΠΙΔΑΣ.
ΠΑΣΧΑ! ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!
Ιδιαίτερα ΜΕΓΑΛΗ η εβδομάδα που διανύουμε, (η ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ, όπως την έλεγαν οι παλιοί), γεμάτη ΜΗΝΥΜΑΤΑ, γεμάτη ΚΑΤΑΝΥΞΗ, που όσο και αν θα θέλαμε να την «αποφύγουμε», δεν μπορεί να μην μας αγγίξει έστω και στιγμιαία. Είναι όμως και οι ύμνοι και τα τροπάρια που ακούγονται, που αν πει και «αφεθεί» κανείς, θα φτάσουν, θα αγγίξουν την ψυχή του.
«Ω γλυκύ μου έαρ», «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», «…..», σηματοδοτούν την αναγέννηση της φύσης, και βέβαια τη ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, η ΦΥΣΗ! Η φύση που ανανεώνεται, που γεμίζει χρώματα και ευωδιές, που σιγά – σιγά αφήνει, εγκαταλείπει το μουντό, το γκρίζο του χειμώνα, για να παραδοθεί στο λευκό, στο κόκκινο, στο πράσινο, στο μωβ, της επίκαιρης πασχαλιάς.
Σίγουρα, αυτά τα χρώματα, και αυτές τις ευωδιές, θα τα συναντήσουμε όχι μέσα στην πόλη φυσικά, αλλά βγαίνοντας λίγο παραέξω. Αν και ακόμη και οι μυρουδιές από το αγιόκλημα, από τις φρέζες από τα κρίνα, από τις βιολέτες, είναι ικανές να μας απογειώσουν, να αλλάξουν (έστω και για λίγο) τις προτεραιότητές μας.
Η σκέψη ότι ΠΑΝΤΑ μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, να έχουμε δίπλα μας καλύτερους ανθρώπους, μια ματιά στον συνάνθρωπο που υποφέρει ίσως περισσότερο από ότι (από όσο) υποφέρουμε εμείς, το νοιάξιμο για αυτούς που αγαπάμε, αρκούν για να δώσουν στον καθένα από μας ξεχωριστά την αφορμή για την δική του ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Αναμφισβήτητα η Ανάσταση του Χριστού είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. ΟΛΑ μέσα σ’ αυτήν την γιορτή διαγράφονται ΦΩΤΕΙΝΑ, ΚΑΘΑΡΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΩΡΑΙΑ! Εάν ανατρέξουμε στην ανθρώπινη ιστορία, το γεγονός της Ανάστασης, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ, όπως άλλωστε και τα μηνύματα που μας στέλνει. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΥΤΟΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ.
Άλλωστε, και η Ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση, συμπυκνώνεται στον ύμνο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ, ΘΑΝΑΤΩ ΘΑΝΑΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΝΗΜΑΣΙ ΖΩΗΝ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΟΣ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ να έχετε.

pdselect@gmail.com
www.pliafas.gr

To Top