Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Η Δυτική σας προτείνει… «Σουηδικά γλυκά ψωμάκια με κρόκο Κοζάνης»

Συστατικά
130ml ή 1/2 κούπα γάλα
6 – 7 ίνες κρόκος Κοζάνης (ή αλλιώς σαφράν)
400 γρ. ή 3 1/2 κούπες αλεύρι
50 γρ. ή 1/2 κούπα τριμμένο αμύγδαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
25 γρ. νωπή μαγιά
120 ml ή 1/2 κούπα χλιαρό νερό
50 γρ. ή 1/4 κούπα βούτυρο
2 βανίλιες

Για την επάλειψη
1 αυγό
1 κουταλιά σούπας νερό

Οδηγίες
1.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μας να βράσει. Με το που πάρει την πρώτη βράση, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε τον κρόκο Κοζάνης να μουλιάσει μέσα σε αυτό για 15 λεπτά.
2.Εντωμεταξύ, σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι, το αμύγδαλο, το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε λίγο για να ενωθούν και δημιουργούμε μια λακουβίτσα.
3.Λιώνουμε την μαγιά μας στο χλιαρό νερό μας.
4.Προσθέτουμε στο μπωλ με το αλεύρι το γάλα που έχουμε μουλιάσει τον κρόκο Κοζάνης, το νερό που έχει την διαλυμένη μαγιά και τις βανίλιες και ανακατεύοντας σιγά σιγά με το χέρι μας ταυτόχρονα ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.
5.Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αισθανθούμε ότι η ζύμη μας είναι μαλακιά και ελαστική.
6.Τοποθετούμε τη ζύμη στο ίδιο μπωλ και καλό θα είναι να το έχουμε λαδώσει λίγο και το σκεπάζουμε με ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη. Το αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
7.Αφού έχει φουσκώσει πλέον η ζύμη μας την χτυπάμε με την γροθιά μας να “πέσει”. Τη διαιρούμε σε 12 μέρη και αρχίζουμε και πλάθουμε σε διάφορα σχήματα.
1.Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε 2 βουτυρωμένα ταψιά αραιά μεταξύ τους και τα σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
2.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
3.Χτυπάμε το αυγό με το νεράκι και τα αλείφουμε.
4.Ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
5.Τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Tip: Προσέξετε το χρόνο ψησίματος για να μην σας αρπάξουν! Αυτά τα ψωμάκια θέλουν ίσα ίσα να ροδίσουν.

To Top