Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των πολιτών του Βελβεντού

Στη Λαϊκή Συνέλευση της 17ης Μαρτίου 2014 οι πολίτες του π. Δήμου Βελβεντού, μέσα από απόλυτα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, αποφασίσαμε να καθορίσουμε τη στάση μας για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 με μια κορυφαία αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Δηλαδή με ένα άτυπο μεν, αλλά ουσιαστικό και καθοριστικό Δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στις 24 & 25 Μαρτίου 2014. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν να μην συμμετέχουμε στις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές (Δημοτικές & Περιφερειακές) της 18ης Μαΐου. Την απόφασή μας αυτή καταστήσαμε γνωστή προς κάθε κατεύθυνση με ποικίλους τρόπους.
Θεωρούσαμε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για τη μη συμμετοχή μας στις κάλπες, σήμαινε και τον έμπρακτο σεβασμό του, από όσους τουλάχιστον συμμετείχαμε σ’ αυτό, με την συνειδητή απουσία μας τόσο από τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών όσο και από την ψηφοφορία για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Αλλιώς ποιο είναι το νόημα ενός δημοψηφίσματος, όταν αυτό δεν γίνεται σεβαστό, από όσους τουλάχιστον παίρνουν μέρος;
Στον πρώτο γύρο των εκλογών της 18ης Μαΐου, οι πολίτες του π. Δήμου Βελβεντού, σε μεγάλο βαθμό, αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετική πορεία και συμμετείχαν στις εκλογές. Σε μεγαλύτερο όμως βαθμό αποφάσισαν, όπως είχαμε προτείνει και συναποφασίσει, ν’ ακολουθήσουν τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ΑΠΟΧΗΣ, η οποία αποτελούσε μία από τις μορφές αγώνα και έναν σημαντικό σταθμό που είχαμε επιλέξει για την επιτυχή έκβαση του τελικού μας στόχου, που δεν είναι άλλος, από την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού.
Στη Λαϊκή Συνέλευση της Τρίτης 20 Μαΐου που ακολούθησε, όπως είχε προαποφασιστεί από τη λαϊκή συνέλευση της 17ης Μαρτίου και είχε ως θέμα ποια θα είναι η στάση μας τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών που συνέπιπταν με τις ευρωεκλογές, επιβεβαιώθηκε πρώτα και πάνω απ’ όλα, με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, μέσα από πολλές και διαφορετικές απόψεις και προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν, η βούληση της κοινωνίας μας να αγωνιστεί ενωμένη για να επανασυσταθεί ο Δήμος Βελβεντού, ανεξάρτητα από την έκβαση και τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οφείλουμε όμως να τονίσουμε και να διατρανώσουμε τα εξής:
Σε κάθε περίπτωση, αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε την άδικη απόφαση της κυβέρνησης που κατάργησε βίαια τον Δήμο μας. Η αποχή μας, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό το άτυπο αλλά ουσιαστικό δημοψήφισμα, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την πολιτική εξουσία για την αδικία που υπέστη η κοινωνία μας με τον «Καλλικράτη» και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό επιχείρημά μας για την επανασύσταση του Δήμου. Η αποχή αυτή ως αποχή διαμαρτυρίας και όχι αδιαφορίας ήταν ο σημαντικότερος σταθμός και σημείο αναφοράς του αγώνα μας μέχρι τις εκλογές της 18ης Μαΐου. Ο αγώνας μας πλέον θα συνεχιστεί αμείωτος και με άλλες μορφές που θα συναποφασίσουμε, όπως πάντα.
Σεβόμαστε απολύτως τη βούληση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας που αρνήθηκαν να συμμετέχουν και να εκπροσωπηθούν, συναινώντας με τη συμμετοχή τους σε έναν αχανή και ακυβέρνητο Δήμο, που άλλοι επέβαλαν σε μας χωρίς τη θέλησή μας και που μόνο προβλήματα συσσωρεύει καθημερινά.
Σεβόμαστε, παράλληλα, τη βούληση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας που επέλεξε άλλο δρόμο, το δρόμο της συμμετοχής, πιστεύοντας ότι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης» θα αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη συμμετοχή μας στον ενιαίο δήμο.
Γι’ αυτό:
Θα συνεχίσουμε δυναμικά και ενωμένοι, πέρα από κόμματα και χρώματα, την αταλάντευτη αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε η κοινωνία μας εδώ και τέσσερα χρόνια με σκοπό την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού. Γιατί το μέλλον και η βιωσιμότητα του τόπου μας περνάνε μέσα από τη επανάκτηση της αυτοδιοικητικής του αυτονομίας. Κι ο αγώνας για να το πετύχουμε αυτό εξαρτάται άμεσα από τη δική μας στάση και βούληση.
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την πολιτική ηγεσία, τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής μας αλλά και της Κυβέρνησης, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Πιστεύουμε βαθιά σε μια πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση, θεσμό δημοκρατικής συμμετοχής και όχι μόνο τοπική διοίκηση και ετεροδιοίκηση.
Δηλώνουμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συνθήκες, σταθμίζοντας τις κατά καιρούς διαμορφούμενες καταστάσεις. Σε καμιά περίπτωση δε θα εμπλακούμε σε εκλογικά παιχνίδια που αφορούν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις ορισμένων πολιτικών και κομματικών κύκλων, σε ψεύτικα διλήμματα και κομματικά κελεύσματα, που μόνο στόχο έχουν την διαίρεση της κοινωνίας μας και την πραγματοποίηση των συμφερόντων τους.
Οι πολίτες έχουν μνήμη, κρίση και συνείδηση και γνωρίζουν πώς να πράξουν.
Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας αυτή υπογραμμίζει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο την ενότητα των πολιτών για την ευόδωση του αγώνα μας, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό προς τους στόχους μας και διαψεύδει για μία φορά ακόμη όσους νομίζουν ότι η κοινωνία μας θα αποδεχτεί τις παλινωδίες του «Καλλικράτη», θα υποχωρήσει ο αγώνας μας και θα ατονήσουν οι προσπάθειές μας. Η επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού, ως Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η επιθυμία και η βούληση ολόκληρης της κοινωνίας του Βελβεντού. Και σ’ αυτό δεν χωράει καμιά αμφιβολία.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

To Top