Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

15 Αυγούστου, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

15 Αυγούστου, η μέρα που κοιμήθηκε η Μητέρα του Χριστού, η Παναγία στην οποία όλοι προστρέχουν όπως κάθε παιδί προστρέχει στην μητέρα του.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και οι πιστοί προετοιμάζονται από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο που για τους Ορθόδοξους χριστιανούς αποτελεί το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με κατάνυξη, κατακλύζουν τα αμέτρητα μοναστήρια και εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας και να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της. Η μεγάλη λατρεία που έχουν οι Έλληνες για τη «μάνα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα που της έχουν προσδώσει. Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Γλυκοφιλούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.

Η Παναγία της Τήνου, η Παναγία Σουμελά, η Παναγία της Εκατονταπυλιανής, η «Οφιούσα» της Κεφαλονιάς, η Παναγία Αγιασώτισσα, η Παναγία της Ολύμπου στην Κάρπαθο, η Παναγία Φανερωμένη στην Άνδρο είναι μόνον μερικά από τα μέρη που κατακλύζονται από πιστούς κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου.

Το πανέμορφο Μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου, στον Εθνικό δρόμο Κοζάνης – Καστοριάς ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και ο ναός χτίστηκε το 1797. Το 1993 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα οι 20 περίπου μοναχές καθοδηγούνται από την γερόντισα Θεολογία. Το έθιμο των καβαλάρηδων που έρχονται με τα καταστόλιστα άλογα να προσκυνήσουν την Παναγιά συγκεντρώνει πλήθος πιστών κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα.

 

To Top