Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

49η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 49ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2017. Μέσα σε ένα συγκινησιακό κλίμα η Γενική Συνομοσπονδία τίμησε εκπροσώπους της που αφιέρωσαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον. Στις δύο ημέρες του Συνεδρίου το παρών έδωσαν 220 εκπρόσωποι, οι οποίοι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος.

Η Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, στο Ψήφισμά της, εκτιμώντας ότι στο υφιστάμενο πλαίσιο διαμόρφωσης όρων μιας εύθραυστης ανάκαμψης για την οικονομία, σε μια φάση κατά την οποία το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμπιέζεται από πολιτικές υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης, και έχοντας διαγνώσει ότι οι σχεδιαζόμενες πολιτικές δεν θέτουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση της θέσης των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών, δηλώνει ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διεκδίκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων  της μικρής επιχείρησης που σχετίζονται με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το υψηλό γραφειοκρατικό κόστος, τη φορολογική δικαιοσύνη, την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους.

Καθώς είναι καθολικά αποδεκτό ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα συμβάλλουν καθοριστικά στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστιθέμενη αξία, η ΓΣΕΒΕΕ διακηρύττει σήμερα πιο έντονα από ποτέ ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί πολιτικές οι οποίες θα στοχεύουν:

–         Στη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

–         Στην ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη προστασία της α’ κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους επαγγελματίες και τους εγγυητές

–         Στη δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου για την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων και χρεών των ΜμΕ

–         Στην άμεση ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας για επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους χωρίς προαπαιτούμενα

–         Στην άμεση θεσμοθέτηση μιας πάγιας ρύθμισης 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία

–         Στο πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ / ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο

–         Στη φορολόγηση μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων με την κλίμακα των μισθωτών

–         Στην καθιέρωση ειδικών εργαλείων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών της μικρής επχιειρηματικότητας

–         Στη διατήρηση και επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της χώρας, δεδομένης της ανάγκης ενίσχυσης της τουριστικής ανταγωνιστικότητας και των τοπικών κοινωνιών, καθώς και της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων

–         Στη βελτίωση της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου, ζήτημα το οποίο άπτεται της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα επεσήμανε  πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και πόσο αβέβαιη είναι η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μικρές επιχειρήσεις και παρέθεσε μια σειρά από ρεαλιστικές προτάσεις που πρέπει να υιοθετήσουν, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός ως προς την «αστάθεια» των πολιτικών απέναντι στις ΜμΕ και την απουσία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μόνο ένας αφελής παρατηρητής θα πίστευε πως η βελτίωση κάποιων δεικτών αποτελεί σημάδι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η κρίση και κατά μείζονα λόγο, η επιβληθείσα πολιτική της εσωτερική υποτίμησης, δεν είναι φυσικό φαινόμενο όπως η θεομηνία. Αντίθετα, είναι φαινόμενο κοινωνικό και για το λόγο αυτό, τόσο οι αιτίες του όσο και οι συνέπειές του, κρύβουν πίσω του συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα». Αναφερόμενος στα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε ότι «στη νέα συγκυρία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, δεν έχουμε μόνο να παλέψουμε με αντιλήψεις και πρακτικές που διαπνέονται από το δόγμα της ευθανασίας των ΜμΕ. Έχουμε, και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, να παλέψουμε και τις κατεστημένες δικές μας νοοτροπίες και πρακτικές. Έχουμε, με άλλα λόγια, να παλέψουμε και ενάντια στον κακό και αποστεωμένο μας εαυτό».

Ο κ. Καββαθάς ολοκλήρωσε την ομιλία του καταθέτοντας τις προτάσεις πολιτικής της ΓΣΕΒΕΕ τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών στους 20 συνδικαλιστές της ΓΣΕΒΕΕ για την μακρόχρονη και ουσιαστική προσφορά τους για τη στήριξη των ΜμΕ και του Συνδικαλιστικού κινήματος. Στη τελετή δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους κ.κ. Σπυρίδωνα Αναγνωστόπουλο, Νικόλαο Αντζινά, Ιωάννη Βαφειάδη, Δημήτριο Γιαννούκα, Ευστράτιο Δαγκωνάκη, Ευστάθιο Δάρα, Νικόλαο Δημητρόπουλο, Νικόλαο Ζαχαρόπουλο, Κωνσταντίνο Ζηνέλη, Κωνσταντίνο Καγκελάρη, Αναστάσιο Κοτταρίδη, Βασίλειο Λιαμέτη, Γρηγόριο Λιάντα, Κωνσταντίνο Μαυρίδη, Θεόδωρο Μπαζίγο, Ελευθέριο Ντεγιάννη, Κοσμά Περπιράκη, Ευστάθιο Πλαστάρα, Αριστείδη Ποζρικίδη, Νικόλαο Σακελαρίδη, Ευάγγελο Σουλτανά και Γρηγόριο Τσάμη.

Την 49η Τακτική Γενική Συνέλευση, τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Ηλίας Ξανθάκος – Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Θανάσης Μπούρας – Βουλευτής ΝΔ & Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέκος Οφίδης – Μέλος του Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ & Γραμματέας Τομέα ΕΒΕ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Τζίμας – Υπεύθυνος Τμήματος ΕΒΕ ΚΚΕ, Μάριος Γεωργιάδης Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων– Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Δημήτρης Στρατούλης – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, Γιώργος Κουτρουμάνης – Ειδικός Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Βερνίκος – Πρόεδρος ΟΚΕ & Εκπρόσωπος Προέδρου ΣΕΤΕ, Γεώργιος Γεωργακόπουλος – Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ, Άκης Σκέρτσος – Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Γιώργος Καρανίκας – Γενικός Γραμματέας ΕΣΕΕ, η κα. Γεωργία Παπαδάκου – Πρόεδρος των Συνταξιούχων Εμπόρων, καθώς και οι πρώην Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και Διονύσης Κορφιάτης.

To Top