Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Aντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Αρχής μαζί με τη συνήγορο κ. Καλλιόπη Σπανού παρευρέθηκε στην Φλώρινα

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσίας του Συνηγόρου του Πολίτη σε όλη την Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Αρχής μαζί με τη συνήγορο κ. Καλλιόπη Σπανού παρευρέθηκε στην πόλη της Φλώρινας τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014.
Στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Συνηγόρου με φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλους φορείς και πολίτες της περιοχής.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του είπε:
«Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του συνηγόρου του πολίτη,
Σας καλωσορίζω στη Φλώρινα και εύχομαι με αφορμή τη σημερινή σας παρουσία εδώ, να έχουμε ένα χρήσιμο και γόνιμο διάλογο. Μια ουσιαστική συνεργασία για τον σπουδαίο αυτό θεσμό, που θα μπορεί να απονείμει το δίκαιο στις σχέσεις μεταξύ της κρατικής οντότητας και των πολιτών.
Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να αποσαφηνίσουμε τους στόχους και το ουσιαστικό περιεχόμενο της συνεργασίας του πολίτη, των φορέων και των πολιτών.
Σε μια κοινωνία γεμάτη αντιθέσεις, διακρίσεις, αδικίες, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια κοινωνία που το κράτος με τη στενή και ευρεία του έννοια είναι δυνάστης του πολίτη, ο θεσμός του συνηγόρου του πολίτη, αυτής της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, αποτελεί το ανάχωμα για κάθε πολίτη. Αισθάνεται ότι έχει κάποιον πιο πέρα, δυνατό, που μπορεί να αντισταθεί στην κρατική αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Να επιβάλλει τη νομιμότητα και να δημιουργήσει μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Ο συνήγορος του πολίτη όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει ζηλευτό έργο. Και αυτό δείχνει την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού αυτού.
Η συνεργασία όλων των φορέων και των τοπικών αρχών με την ανεξάρτητη αρχή μπορεί να εγγυηθεί την καλή και αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού.
Πρόσφατα και το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας επέλεξε με μεγάλη πλειοψηφία το συμπαραστάστη του Δημότη και της Επιχείρησης, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη, και ελπίζω η συνεργασία μαζί σας να δώσει θετικά αποτελέσματα, προς όφελος της κοινωνίας.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της κακοδιοίκησης, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, η ενίσχυση της διαφάνειας και η προστασία της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη πρέπει να είναι στις προτεραιότητες κάθε φορέα. Κυρίως αυτών που ασκούν εξουσία.
Θέλουμε μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο, πιο ανοιχτή και πιο φιλική προς τον πολίτη. Και στην κατεύθυνση αυτή ο συνήγορος του πολίτη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Χρειάζεται όμως να τον στηρίξουμε όλοι. Να μην βάζουμε φραγμούς και εμπόδια που δυσκολεύουν το έργο του.
Θέλουμε ο θεσμός αυτός να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από την ίδια την πολιτεία, ώστε οι αποφάσεις του να είναι υποχρεωτικές και άμεσα εφαρμοστέες και να μην παραπέμπονται στις καλένδες.
Στο επίκεντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο πολίτης. Γι’ αυτό και βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από την κεντρική διοίκηση, και αυτό αποτελεί ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Ο Δήμος Φλώρινας θωρακίστηκε με τον θεσμό αυτό, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, για να ενισχύσουμε τη φωνή του πολίτη.
Καλωσορίζοντάς σας και πάλι στην πόλη μας, εύχομαι η συνάντησή μας να είναι γόνιμη και δημιουργική».

To Top