Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Αναγγελία Συνεδρίου: «Δυτική Μακεδονία: παρελθόν-παρόν-προοπτικές»

Η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνει το τριήμερο 5-7/02/2016, το 4ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο:»Δυτική Μακεδονία: παρελθόν-παρόν-προοπτικές». Ο σκοπός του συνεδρίου είναι η ανασύσταση της Ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να παρουσιαστεί η εξέλιξη της στο πέρασμα των αιώνων και να διαγραφούν οι προοπτικές της στο μέλλον πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της χώρας αλλά και το διεθνές οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό.

Δυτική Μακεδονία: παρελθόν-παρόν-προοπτικές

Η ιστορική αναδρομή μιας περιοχής, της Δυτικής Μακεδονίας στην προκειμένη περίπτωση, δεν συνδέεται απλώς με την αναπαραγωγή ήδη γνωστών συμβάντων αλλά με την ανάλυση της ιστορικής σκέψης σχετικά με το τι ακριβώς αποτελεί το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο θα επαναπροσδιοριστεί η σημασία των γεγονότων του παρελθόντος και ο αντίκτυπος τους στο παρόν.
Μέσα από την αναδίπλωση του παρελθόντος προβάλλει το παρόν το οποίο δεν είναι ανεξάρτητο από όσα έχουν ήδη διαδραματιστεί αλλά και από όσα ταυτόχρονα συνυπάρχουν σε τοπικό, εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Το παρόν και κατάλληλοι χειρισμοί του θα καθορίσουν το μέλλον και τις προοπτικές της περιοχής ώστε να παρουσιαστεί οικονομική και πολιτισμική ανάκαμψη πάντα ενταγμένη στο διεθνές οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες επιστήμονες που θα ήθελαν να παρουσιάσουν σχετική εισήγησή τους στο συνέδριο, να το δηλώσουν έως τις 22 Ιανουαρίου 2016, καταθέτοντας ταυτόχρονα τον τίτλο της εισήγησής τους και σύντομη περίληψη (15-20 σειρές) . Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ειδική Έκδοση της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης». Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες που θα συμμετάσχουν με εισήγηση να ακολουθήσουν το περιεχόμενο, την στοχοθεσία καθώς και τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου με τους οποίους θα πρέπει η προτεινόμενη εργασία να παρουσιάζει συνάφεια.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί ο επιστημονικός λόγος είναι:
– Παιδεία
– Οικονομία
– Κοινωνία
– Ιστορία
– Πολιτισμός
– Λογοτεχνία
– Τέχνη

Δηλώσεις συμμετοχής Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης», Πτωχοκομείου 7 Κοζάνη, Τ.Κ 50100 ( Δρ. Όλγα Κούρτογλου τηλ. 6970341723) mail: kasomoulisnikolaos@yahoo.com

To Top