Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Δήμου Αμυνταίου, Γιώργου Γιαννιτσόπουλου

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας προκειμένου σήμερα να σας παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου, ως επικεφαλής του Συνδυασμού «Συνεργασία για την Ανάπτυξη του Δήμου Αμυνταίου».Στόχος μας είναι μαζί με μία ομάδα ικανών και εργατικών ατόμων, που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που θα κάνει τον Δήμο μας περισσότερο λειτουργικό, φιλικό και ανθρώπινο για κάθε πολίτη, για κάθε επαγγελματία και εργαζόμενο,για κάθε συμπολίτη μας κάθε ηλικίας, όχι μόνο για ορισμένους, αλλά για όλους.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ, ενώπιόν σας και ουσιαστικά ενώπιον όλων των δημοτών του Αμυνταίου, ως επικεφαλής αυτού του Συνδυασμού.Για εμένα αυτή η θέση ευθύνης είναι μία μεγάλη πρόκληση, μία πρόκληση που στόχο έχει να δώσω μία ακόμη «μάχη» στη ζωή μου, όπως κάνω χρόνια τώρα από άλλες θέσεις ευθύνης που είχα την τιμή να βρίσκομαι, χωρίς καμία ιδιοτέλεια, αλλά με όρεξη, με μεράκι, με επεξεργασμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για κάθε τομέα, για κάθε πλευρά αυτού του δύσκολου αλλά και σημαντικού έργου που επιθυμώ να αναλάβω.

Προηγουμένως ακούσατε δύο λόγια για το ποιος είμαι, από που προέρχομαι και τι έχω κάνει έως τώρα στη ζωή μου.Αυτό που θέλω να κρατήσετε από όσα ακούσατε είναι κυρίως ένα. Ότι είμαι άνθρωπος που δε με φοβίζουν τα δύσκολα, οτι ξέρω να βρίσκω λύσεις μέσα από συνέργειες και συνεργασίες,τιμώ την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν,σηκώνω τα μανίκια και δε φοβάμαι ούτε τη σκληρή δουλειά, ούτε τις ευθύνες. Δεν θα ακούσετε από εμένα θεωρίες.Από σήμερα κιόλας θα ακούσετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το πώς σκοπεύω να διοικήσω,εφόσον οι συμπολίτες μου με εμπιστευτούν και με τιμήσουν με την ψήφο τους, την οποία με μεγάλο σεβασμό και αίσθημα ευθύνης ζητώ.

Θα σας δώσω το περίγραμμα του τρόπου με τον οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να διοικηθεί ο Δήμος Αμυνταίου,θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι μία καλή βάση για να αλλάξουν προς το καλύτερο πολλά μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας.Πρώτα από όλα, βέβαια, θέλω να επισημάνω πως πεποίθησή μου είναι ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου διοικητικά περνά κατά κύριο λόγο μέσα από τους Δήμους και τολμώ να πω μέσα από το όραμα και την εργατικότητα των Δημάρχων τους.Αυτό που διαχρονικά όλοι έχουμε δει είναι ότι όπου υπάρχουν ανήσυχοι άνθρωποι και οραματιστές Δήμαρχοι, εκείνες οι περιοχές, εκείνοι οι Δήμοι βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο και κινούνται σε μεγαλύτερες ταχύτητες ανάπτυξης.

Δυστυχώς, ο δικός μας Δήμος υστερεί σημαντικά σε καίριους τομείς και παρουσιάζει πολλές ελλείψεις.Υπάρχουν ελλείψεις σε επίπεδο ποιότητας της καθημερινότητάς μας, σε επίπεδο πολιτισμού,σε επίπεδο στήριξης της επιχειρηματικότητας και γενικότερα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας.Ζούμε σε ένα γεωφυσικό περιβάλλον με 4 λίμνες, συνδεδεμένες μεταξύ τους με φυσική ροή και παρόλα αυτά οι αγρότες ποτίζουμε με γεωτρήσεις, αντλώντας νερό από πολύ μεγάλο βάθος. Οι λίμνες τον χειμώνα πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι δημιουργούν βάλτους και έλη, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

Στον τομέα της βιοτεχνίας – βιομηχανίας έχουμε οριοθετήσει ως βιομηχανική μια περιοχή, όπου όμως είναι αδύνατον να εκδοθούν άδειες βιομηχανικής δραστηριότητας. Οι υποσχέσεις και τα σχέδια για έναν ενεργειακό Δήμο Αμυνταίου ήταν όλα ένα ακόμη κενό γράμμα. Η ΔΕΗ ήρθε, πήρε και φεύγει. Αυτό που αφήνει πίσω της είναι εγκαταλελειμμένα ορυχεία, αποθέσεις με μπάζα και τέφρα και διαλυμένα τα γύρω χωριά. Καμία προσπάθεια τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει γίνει, ώστε να αποτραπεί η μεγάλη αυτή καταστροφή του γεωφυσικού τοπίου. Καμία ενέργεια από πλευράς Δημάρχων δεν έχει γίνει, ώστε να ισοσταθμιστεί το επιπλέον κόστος που έφερε στους αγρότες η καταστροφή του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Στον κλάδο της κτηνοτροφίας, κανένα ανταποδοτικό τέλος για την καταστροφή των βοσκοτόπων. Αυτά όλα είναι φυσικά μόνο ένα μέρος όσων πρέπει να αλλάξουν, μόνο ένα μέρος όσων είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

Θέλοντας να είμαι ξεκάθαρος απέναντι στους συμπολίτες μου, από τους οποίους ζητώ να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, πρώτα από όλα δεσμεύομαι για τον τρόπο με τον οποίο εγώ και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού μου σκοπεύουμε να διοικήσουμε.Η διαφορά με το παρελθόν θα είναι εμφανής από την 1η μέρα.Δε θα λειτουργήσω συγκεντρωτικά ούτε εγώ ούτε οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο πλευρό μου.Θα έχω πλήρη ευθύνη, όπως και όλοι οι συνεργάτες μου θα έχουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Ειδικότερα για την εσωτερική διοίκηση:

  1. Τα Κοινοτικά Συμβούλια και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου θα αναλάβουν πραγματικές ευθύνες,θα χειρίζονται τα θέματα που αφορούν την εκάστοτε Κοινότητα, χωρίς να κρατάει ο Δήμαρχος όλες τις αρμοδιότητες.Τα Κοινοτικά Καταστήματα θα λειτουργούν το ελάχιστο 4 ώρες ημερησίως, με γραμματειακή υποστήριξη, επικοινωνώντας με ιντερνετική σύνδεση με τα κεντρικά του Δήμου.Το Κοινοτικό Συμβούλιο θα συντάσσει τονπροϋπολογισμό του σε ανοιχτές Κοινοτικές Συνελεύσεις και στη συνέχεια θα τον καταθέτει στον Δήμο. Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου θα έχει την αρμοδιότητα να υπογράφει όποιο έγγραφο αφορά τους κατοίκους της κοινότητάς του. Για το Αμύνταιο, τον Φιλώτα και τον Αετό θα θεσμοθετήσουμε το « Συμβούλιο Γειτονιάς», ώστε το Κοινοτικό Συμβούλιο να παρακολουθεί ακόμα καλύτερα τα θέματα.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα προσυνεδριάζει για κανέναν λόγο. Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κυκλικά στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παίρνουν τον λόγο, θα λένε την άποψή τους για το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης και μετά θα ψηφίζουν.
  3. Θα θεσμοθετήσουμε Γενική Συνέλευση Νεολαίας, στην οποία θα συμμετέχουν νέες και νέοι του Δήμου Αμυνταίου. Το νέο αυτό όργανο του Δημοτικού Συμβουλίου θα ονομάζεται «ΤΑ ΘΕΛΩ της ΝΕΟΛΑΙΑΣ». Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νεολαίας θα συμμετέχει σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και θα έχει λόγο ως Δημοτικός Σύμβουλος.
  4. Ο Δήμος θα διοικείται από τον κεντρικό Αντιδήμαρχο. Ο κεντρικός Αντιδήμαρχος θα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου. Οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι, αλλά και οι Αντιδήμαρχοι που θα έχουν την ευθύνη των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων θα συνεργάζονται άρρηκτα με τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια και θα μεταφέρουν τα θέματα στον κεντρικό Αντιδήμαρχο.
  5. Ο Δήμαρχος θα παρακολουθεί όλα τα εσωτερικά θέματα, αλλά θα ασχολείται με τα εξωτερικά και κυρίως με την ανάπτυξη του Δήμου Αμυνταίου, με στόχο την άνοδο του ΑΕΠ του Δήμου μας. Με μια μικρή ομάδα στελεχών, τεχνοκρατών και αιρετών, θα σχεδιάσει την ανάπτυξη του Δήμου.

Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε εμείς θα βασιστεί σε 3 Πυλώνες.

Ο 1ος Πυλώνας θα έχει να κάνει με την αναβάθμιση – βελτίωση όλων των δομών, υπηρεσιών και υποδομών του Δήμου μας. Την άνοδο και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των συνδημοτών μας.Ο 2ος Πυλώνας είναι αυτός που θα καθορίσει την ταχύτητα που θα γίνουν όλα αυτά. Είναι ο Πυλώνας που θα καθορίσει την άνοδο του πρωτογενούς παραγόμενου πλούτου. Για να το πετύχουμε αυτό θα δημιουργήσουμε μια Δημοτική Επιχείρηση, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι της περιοχής μας.Η αναπτυξιακή αυτή επιχείρηση θα έχει 3 Επιτροπές Διαχείρισης. Η 1η Επιτροπή θα στοχεύσει στην αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής μας μέσω υποδομών και υπηρεσιών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Δήμου μας. Η 2η Επιτροπή θα έχει ως μέλημά της την βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη του Δήμου μας και η 3η Επιτροπή την ανάπτυξη των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Δήμου Αμυνταίου. Ο 3ος Πυλώνας θα στοχεύσει στην ανάπτυξη του τουρισμού του Δήμου Αμυνταίου, με τη συμμετοχή όλων των επαγγελματιών και όλων των συλλόγων που ασχολούνται με τον τουρισμό και την προβολή της περιοχής. Όλα τα παραπάνω είναι ο κορμός και η κεντρική ιδέα, για το πρόγραμμα, που θα ξετυλίξουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Κυρίες και Κύριοι,

Απομένουν περίπου δύο μήνες έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές .Καλώ όλους τους πολίτες να ενδιαφερθούν για το ποιούς θα εκλέξουν Κοινοτικούς Συμβούλους, Προέδρους Κοινοτήτων, Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους. Καλώ τους ικανούς συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να βάλουν υποψηφιότητα για Κοινοτικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, να έρθουν κοντά μας, να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου, για να έχουν πραγματικά τον ρόλο που τους αξίζει και να συμβάλουν σε μία νέα και δυναμική προσπάθεια που θα φέρει νέο αέρα στον Δήμο μας.Καλώ , τέλος, τους συνυποψηφίους μου για τη θέση του Δημάρχου του Δήμου Αμυνταίου και ειδικότερα αυτούς που έχουν ήδη διατελέσει Δήμαρχοι, να έρθουμε σε έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ μας,έναν διάλογο υγιή, με βάση τις ιδέες, τις θέσεις, το πρόγραμμα και το όραμα του καθενός μας για τον Δήμο Αμυνταίου.

Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες δεν υπάρχουν. Οι εκλογές αυτές δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητες. Ως επικεφαλής του συνδυασμού μας ζητώ να ξεκινήσει και ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος μέσα από ανοιχτές και δημοκρατικές συζητήσεις ενώπιον των συμπολιτών μας, ώστε όλοι να κριθούμε βάσει του τί πραγματικά πρεσβεύουμε.Έχουμε συνηθίσει κατά την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι να ρίχνουν λάσπη ο ένας στον άλλον, να απειλούν με δικαστήριακαι οι εκλογές να καταλήγουν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, με πολύ φανατισμό και τρόπαιο την καρέκλα του Δημάρχου.

Εμείς, στους δύο μήνες που απομένουν, θα ανοίξουμε έναν διάλογο με όλους τους πολίτες, σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας, για να ακούσουμε και τα προβλήματα, αλλά κυρίως να αφουγκραστούμε για ιδέες και σκέψεις των συμπολιτών μας με στόχο ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο Δήμο. Εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν τη διοίκηση τουΔήμου μας, να γνωρίζουν ότι δε θα αναλωθούμε σε διαμάχες για το παρελθόν, δεν μας ενδιαφέρουν τα λάθη που έχουν γίνει. Δικαστήρια τέλος! Σίγουρα θα υπογραμμίσουμε όσα δεν έχουν γίνει, αφετηρία σημαντική για να κριθούμε όλοι επί των πραγματικών προβλημάτων.Όχι για να δικάσουμε κοινωνικά κάποιους, αλλά για να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, παραλείψεις, αστοχίες. Αποκλειστική έγνοια μας είναι να έχουν όλοι οι πολίτες του Δήμου μας αυτό που δικαιούνται. Να είναι ο Δήμος αρωγός σε όλες τις δραστηριότητες των πολιτών, από την υγεία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Τον τρόπο τον ξέρουμε, συνεργάτες έχουμε και ο στόχος μας είναι να βάλουμε τον Δήμο μας σε μια τροχιά ανάπτυξης, μακριά από τη μιζέρια, την κατάθλιψη και τη στασιμότητα. Στις 26 Μαΐου, οι πολίτες έχουν τη δύναμη να δώσουν το τέλος σε όλα αυτά και να δημιουργήσουν μια νέα αρχή. Τη νέα αρχή που δικαιούμαστε όλοι, αλλά κυρίως οι νέοι του Δήμου μας.

 

 

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Κ. Γιαννιτσόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Αμυνταίου

 

To Top