Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Ανάργυροι: Κραυγή αγωνίας των κατοίκων που έμειναν αβοήθητοι

Την εύλογη και δικαιολογημένη αγωνία των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων που ο οικισμός τους επλήγη από την κατολίσθηση εξέφρασε πρόσφατα με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Aγώνα.

Αγωνία που οφείλεται στο γεγονός πως παρά τις υποσχέσεις Υπουργού και Περιφερειάρχη για άμεση και ταχύτατη αντιμετώπιση του προβλήματος τους δύο μήνες μετά φαίνεται να μην έχει γίνει τίποτα και οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς θα καταφέρουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους, ενόψει μάλιστα και του χειμώνα που δεν θα αργήσει.

Για το λόγο αυτό ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετική επερώτηση και δηλώνει πως δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα να ξεχαστεί αλλά θα αγωνιστεί δίπλα στους κατοίκους για να δοθούν άμεσες και πειστικές λύσεις.

 

Η επερώτηση που καταθέσαμε έχει ως εξής:    

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 10 Ιουνίου 2017 η πρωτοφανής κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου μετατοπίσθηκαν 80 εκατομμύρια κυβικά  μέτρα εδάφους, τρομοκράτησε τους κατοίκους των Αναργύρων που συνειδητοποίησαν πως ο κίνδυνος αφανισμού του οικισμού τους ήταν πλέον στο κατώφλι των σπιτιών τους.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα και την επαγγελματική ζωή των κατοίκων του οικισμού. Οι άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, οι αγρότες έχασαν τις καλλιέργειές τους και οι επαγγελματίες τη δουλειά τους. 

Οι εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δημιούργησαν την ελπίδα στους κατοίκους πως σε εύλογο χρονικό διάστημα ο εφιάλτης θα αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά και η ζωή τους θα ξανάμπαινε σε κανονικούς ρυθμούς.

Στις 11 Ιουνίου 2017 ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, δήλωνε χαρακτηριστικά πως: «Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση» και διευκρίνιζε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης».

To Top