Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Ανησυχητικά στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα: Το 80% δεν γνωρίζει ότι νοσεί

Τα στοιχεία για την ηπατίτιδα C στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά καθώς «το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν», όπως επισήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος Γεώργιος Νταλέκος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ασυμπτωματική νόσο.

Μόνο το 20% όσων έχων προσβληθεί από ηπατίτιδα C στη χώρα μας το γνωρίζουν και από αυτούς μόνο το 7%-8% έχει λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C και μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωστεί. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Νταλέκος, ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1,9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από αυτούς, 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

«Με περίπου 4.000 καινούριες διαγνώσεις τον χρόνο και μόλις 2.000 άτομα να μπαίνουν σε θεραπεία, γίνεται ξεκάθαρο ότι απαιτείται να κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που γίνονται μέχρι στιγμής», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης. Ο ίδιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει στην Ελλάδα αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Ο Γ. Καλαμίτσης, ο Γ. Νταλέκος καθώς και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδας «ΗΠΑΡχω», Πλ. Σουβλής, επισήμαναν την ανάγκη λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευρυνθεί ουσιαστικά η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείας, οι οποίες -όπως είπαν- εκριζώνουν τον ιό σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι οποίες σήμερα κοστίζουν πολύ ακριβά (περίπου 40.000) για το Σύστημα Υγείας.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος «Προμηθέας» ξεκινά την υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας ενημέρωσης, με τίτλο «εCυ, έκανες το τεστ;». Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά). Με τη βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» στοχεύει στη διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων.

To Top