Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτισμός

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Κλειστή θα παραμείνει και φέτος το Δεκαπενταύγουστο η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα μια και δεν θα πραγματοποιηθεί εκεί η θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αυτή ήταν η οριστική πληροφορία που ερχόταν από τη γείτονα χώρα, ενάμιση περίπου μήνα πριν.

Τα έργα ανάπλασης που εδώ και τέσσερα χρόνια εκτελούνται στο μνημείο, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία δεν έχουν ολοκληρωθεί, κι έτσι δεν μπορεί να γίνει η Λειτουργία, όπως είχε καθιερωθεί να γίνεται.

Ο ναός δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει παρά τις εντατικούς ρυθμούς των εργασιών αναστήλωσης και έτσι οι αρχές αποφάσισαν να μην ανοίξουν τον ναό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες στο βράχο της εισόδου και η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του μοναστηριού θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο του 2019.

Η αποκατάσταση και ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός της Μονής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και αναμένεται να τελειώσουν οριστικά το 2020.

Η φωτογραφία είναι από κάποιον τουρίστα που κατάφερε να φωτογραφίσει τις εργασίες στο εσωτερικό του ιστορικού μοναστηριού που άνοιξε μέχρι την είσοδο και δείχνει τη δουλειά που γίνεται.

Με τη βοήθεια των ορειβατών και των συρμάτων που τοποθετούνται γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν τα βράχια που δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο στην παρουσία του κόσμου.

To Top