Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Brexit: Αντιμέτωπη με έναν λογαριασμό έως και 20 δισ. ευρώ βρίσκεται η Βρετανία

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι κοινές υποχρεώσεις που πρέπει να ρυθμιστούν και οι οποίες ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κοινές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν δεκαετίες πριν και αφορούν από πληρωμές συντάξεων μέχρι δεσμεύσεις για χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Το ποσό δεν είναι αμελητέο. Είναι μάλιστα ικανό να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της χώρας και να εκτροχιάσει τη μετάβαση στο Brexit, σύμφωνα με διάφορους ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους που μετέχουν στη διαδικασία.

Τα 20 δισ. ευρώ του βρετανικού λογαριασμού προς την ΕΕ προέρχονται από τη συμμετοχή του Λονδίνου σε πολυετείς υποχρεώσεις τριών διαφορετικών κατηγοριών. Τόσο πιστώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 241 δισ. ευρώ, όσο και υποχρεώσεις για συντάξεις που αγγίζουν τα 63,8 δισ. ευρώ, αλλά και μελλοντικές συμβατικές και άλλες δεσμεύσεις για δαπάνες, ύψους 32 δισ. ευρώ.

Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από βρετανούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στην είδηση ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν δισεκατομμύρια στερλίνες στην Ευρώπη για το Brexit.

Στο μεταξύ, φουντώνει στη Βρετανία η αντιπαράθεση με αφορμή τις προθέσεις της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι για «σκληρό» Brexit. Δικηγόροι που επιχειρούν να υποχρεώσουν τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το ερώτημα αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. ή όχι, υποστήριξαν χθες, ενώπιον τριμελούς επιτροπής ανώτατων δικαστών, ότι η απόφαση της Μέι να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 αυτοβούλως αντιπροσωπεύει αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας.

Πηγή: www.cnn.gr

To Top