Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Διαδρομές για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους και κτήρια της Κοζάνης

Διαδρομές για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους και κτήρια της Κοζάνης- Θα βελτιωθεί η πρόσβαση στην Κεντρική Πλατεία, το Δημοτικό Ωδείο, το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης, το Δημοτικό Κήπο, το ΔΑΚ και το σχολικό συγκρότημα Πανοράματος

Η βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, νήπια, γονείς με μικρά παιδιά κ.α.) στους κοινόχρηστους χώρους και κτήρια και η ευκολότερη μετακίνηση τους εντός της πόλης της Κοζάνης είναι στο επίκεντρο του έργου του Δήμου Κοζάνης με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΑμεΑ», του οποίου η μελέτη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

Ένα έργο που θα καλύψει σημειακά και στοχευμένα μια σημαντική περιοχή της πόλης της Κοζάνης και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δομές όπως το νέο κτήριο της Βιβλιοθήκης, ο Δημοτικός Κήπος, το ΔΑΚ, το Δημοτικό Ωδείο αλλά και το σχολικό συγκρότημα Πανοράματος.

Η περιοχή παρέμβασης αφορά στις περιοχές:

  1. Οδός Αργύρη Επταλιώτη (από Ελένης Μήλιου έως Σιαλβέρα ).
  2. Διασταύρωση Π.Χαρίση και Τριανταφυλλίδη.
  3. Διασταύρωση Π.Χαρίση – Σαμαρίνας.
  4. Οδός Φαρμάκη (από Φον Καραγιάννη έως Ολυμπίου Γεωργάκη)
  5. Πλατεία Αυλιώτη ( τμήμα ΟΤ 327)
  6. Διασταύρωση οδών Αλκέτα – Ηροδότου – Ψαρρών
  7. Οδός Π.Χαρίση και Δαβάκη (από κεντρική πλατεία έως Νέα Βιβλιοθήκη)
  8. Οδός Σαμαρίνας

Λίγα λόγια για το έργο

Η άναρχη και παράνομη στάθμευση που καταλαμβάνει κάθε ελεύθερο χώρο ενίοτε και τα πεζοδρόμια, περιορίζοντας στο ελάχιστο το χώρο διέλευσης των οχημάτων είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή της μελέτης.

Ειδικά, τα πεζοδρόμια, το πλάτος των οποίων είναι περίπου ένα μέτρο , δυσχεραίνουν την κίνηση των πεζών και καθιστούν αδύνατη την κίνηση ατόμων ΑμεΑ.

Στην περιοχή μελέτης υπάρχουν ως επί τω πλείστον κατοικίες αλλά και γραφεία – ιατρεία. Λόγω της παραπάνω εικόνας της περιοχής δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών, τόσο των διερχομένων αλλά και των επισκεπτών/κατοίκων.

Λόγω της ύπαρξης πέριξ των περιοχών επέμβασης πεζοδρομίων με σχετικά επαρκές πλάτος για την κίνηση πεζών και ατόμων ΑμεΑ επιχειρείται με τις επεμβάσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν σταδιακά «διαδρομές» που θα εξασφαλίζουν ασφαλέστερη και περισσότερο άνετη κίνηση πεζών, ενώ συγχρόνως η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις διασταυρώσεις οδών εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα στους διερχόμενους οδηγούς.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 100.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και θα καλυφθεί από πιστώσεις του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.

To Top