Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

ΕΑΣ Γρεβενών: Περί βιολογικών το ανάγνωσμα

Με αφορμή την πρόσκληση δράσης για την βιολογική κτηνοτροφία μόνο του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 με πρώτο έτος εφαρμογής 2018 για την ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και την μετατροπή της κατανομής από εθνική σε περιφερειακή για να έχουμε δικαιούχους σε όλες τις περιφέρειες οφείλετε να ειπωθεί η αλήθεια για ακόμη μια φορά με αριθμούς και δεδομένα .

Ο ΑΣ Γρεβενών ορθά επισημάναμε το κίνδυνο με το υπ έγγραφο 162 στις 14/3/2017 προς τον Περιφερειάρχη αλλά και όλους του φορείς, ότι το κριτήριο natura σε συνδυασμό με τη μη περιφερειοποίηση των κονδυλιών οδηγεί στην απαγκίστρωση των βιολογικών από το νομό μας.

Όλοι γνωρίζουμε στην μεν βιολογική γεωργία ενταχθήκαν μόλις 38 άτομα για το 2017 στο σύνολο 1099 αιτήσεων ενώ η βιολογική κτηνοτροφία ακυρώθηκε λόγο βοσκοτόπων και τεχνικής λύσης.

Τον Οκτώβριο του 2017 κατά την διαβούλευση των κριτήριων από το ΥΠΑΑΤ αποστείλαμε το έγγραφο 174966/936 στις 6/10/2017 με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ Σημανδράκο και την επιτροπή βιοκαλλιεργητών απαιτώντας τα κριτήρια της παλαιότητας, της ορεινότητας, του ποσοστού βιολογικών ανά νομό ,των ιδιοπαραγόμενων ζωοτρόφων πάνω από 20 ΗΑ καθώς και των τιμολόγιων των παραγόμενων βιοπροιόντων.

Μετά από όλα τα παραπάνω η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:

Για το καλλιεργητικό έτος 2017 κανένας βιοκτηνοτρόφος και μόνο 38 βιοκαλλιεργητές πληρώθηκαν (περίπου 150.000 ευρώ) όταν όλος ο νομός λάμβανε 3 εκατ ευρώ ετησίως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

– Η προκήρυξη βιολογική γεωργίας του 2017 δαπάνησε 242 εκατ ευρώ και απομένουν μόλις 80 εκατ ευρώ για το 2018. Άρα καταλαβαίνουμε όλοι για να εισέρθουν τα 10 εκατ ευρώ που είχαμε την προηγούμενη πενταετία θα πρέπει να πάρουμε το 12% του προϋπολογισμού του προγράμματος πανελλαδικά .

-Το προηγούμενο ΠΑΑ τα Γρεβενά απολάμβαναν 15 εκατ ευρώ με το 1/3 του υπάρχοντος προϋπολογισμού για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία .

– Καμία προκήρυξη δεν ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 όπως διατυμπάνιζαν διάφοροι κυβερνώντες. Τέλος Φεβρουαρίου έχει ανέβει μόνο η Κτηνοτροφία, ενώ για την φυτική παραγωγή υπάρχουν αχαρτογράφητα νερά για το εάν και εφ όσον θα βγει με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό και φυσικά όλες τις νέες καλλιέργειες να είναι επιλέξιμες . Άμεση συνέπεια των παραπάνω αποτελούν τα επιπλέον κόστη πιστοποίησης για την καλλιεργητική περίοδο που τέλειωσε για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

– Ξαφνικά natura εκτός κριτηρίων και φυσικά περιφερειοποίηση σ αυτή την πρόσκληση. Πράγματα αδιαπραγμάτευτα στην προηγούμενη προκήρυξη όπου χάθηκε πακτωλός χρημάτων προς τις άλλες περιφέρειες (απαίτηση Βρυξελλών κατά τα λεγόμενα του ΥΠΑΑΤ σε όλες τις συναντήσεις ) . Μάλλον κύριοι κάποιοι έλεγαν ασύστολα ψέματα και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα.

– Κανένα κριτήριο για την μοριοδότηση των βιοκτηνοτρόφων των Γρεβενών δεν έγινε δεκτό παρόλο που πράγματι κατά γενική ομολογία ήταν οι πιο εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις στο υπουργείο για την πρόσκληση. (πλην της παλαιότητας που φυσικά ήταν ένα αίτημα πανελλαδικό όλων των συλλόγων βιοκαλλιεργητών και βιοκτηνοτρόφων).

– Με τη νέα προκήρυξη στην όποια πραγματικά υπάρχουν νέα κριτήρια και περιφερειακό μοντέλο κονδυλιών (χωρίς το κριτήριο natura) γνωρίζουμε ότι σίγουρα πανηγυρίζουν για ακόμη μία φορά συγκεκριμένες περιφέρειες όπως της Κρήτης με 33,8 εκατ εκεί οπού δεν υπάρχουν βοσκοτόπια και παλαιότητα βιοκτηνοτρόφων.

Τέλος εάν και εφ όσον ολοκληρωθεί η προκήρυξη της βιολογικής γεωργίας του 2018 θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο απολογισμό για τις τεράστιες ευκαιρίες που χαθήκαν στο νομό

με τελικές καταστάσεις πληρωμής και ένταξης

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω κατανοούμε απόλυτα την απέλπιδα προσπάθεια των κυβερνώντων με επικοινωνιακά τρικ και πυροτεχνήματα να σβήσουν την αποτυχία τους στην προκήρυξη της βιολογικής γεωργίας 2017 βλέποντας 242 εκατ ευρώ να κάνουν πραγματικά φτερά μπροστά από τα μάτια των βιοκαλλιεργητών του νομού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ                                             Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ                                                            ΦΩΛΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

To Top