Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Εγκαταλειμμένοι και αβοήθητοι και οι κτηνοτρόφοι των Καμβουνίων απ’ τον κ. Περιφερειάρχη

Την αδιαφορία και την ανικανότητα της αποδεικνύει για μια ακόμα φορά η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, έχοντας εγκαταλείψει αβοήθητους τους κτηνοτρόφους των ορεινών Καμβουνίων.

Οι άνθρωποι αυτοί, που μοχθούν καθημερινά κάτω απ΄ τις πιο δύσκολες συνθήκες, το μόνο που ζήτησαν είναι να υπάρχει Κτηνίατρος στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σερβίων, που τους είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ, αλλά δυστυχώς ο κ. Καρυπίδης αμέλησε να εφαρμόσει τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και φυσικά να απαντήσει ακόμα και στην επιστολή που του έστειλαν οι κτηνοτρόφοι.

Γι΄ αυτό ο συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Π.Σ., ελπίζοντας να λυθεί έστω αυτό το θέμα.

Κοζάνη 20Ιουλίου 2016

Κύριε Πρόεδρε,
Στις 30 Ιουνίου 2016 123 Κτηνοτρόφοι των ορεινών Καμβουνίων, απέστειλαν μια αγωνιώδη επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία εξέφραζαν την έντονη διαμαρτυρία τους και την αγωνία τους, καθώς το Κτηνιατρικό Κέντρο Σερβίων που εξυπηρετεί την περιοχής τους, παραμένει χωρίς Κτηνίατρο εδώ και δύο χρόνια.
Σκληρά εργαζόμενοι Κτηνοτρόφοι, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν όρθια την Κτηνοτροφία μας και διαχειρίζονται ένα ζωϊκό κεφάλαιο 80.000 γιδοπροβάτων και 1800 βοοειδών, στερούνται κτηνιατρικής φροντίδας και υποστήριξης.
Πέρα από το μείζον πρόβλημα που αυτή η έλλειψη Κτηνιάτρου στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σερβίων, δημιουργεί για την ασφάλεια του Ζωικού Κεφαλαίου και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας γενικότερα, υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα εξυπηρέτησης των κτηνοτρόφων μας, που ακόμη και για μια απλή Άδεια Διακίνησης Ζώων αναγκάζονται να μεταβαίνουν οι ίδιοι στο Κτηνιατρικό Κέντρο της Κοζάνης σε μια απόσταση 140 χιλιομέτρων.
Το πρόβλημα αυτό θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό την αμέσως επόμενη περίοδο, καθώς θα ξεκινήσουν οι οικονομικές ενισχύσεις για μια σειρά ζωονόσων, που οι Κτηνοτρόφοι μας περιμένουν με αγωνία για να ανταποκριθούν στις ζημιές που αυτές προκάλεσαν στο Ζωικό τους Κεφάλαιο και που η εκταμίευσή τους απαιτεί την πιστοποίηση από τον αρμόδιο Κτηνίατρο.
Με βάση τα παραπάνω ρωτούμε τον κύριο Περιφερειάρχη,
1. Γιατί ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του ενέκρινε ήδη από τις 28 Μαρτίου 2016 την πρόσληψη 4 Κτηνιάτρων για την ΠΕ Κοζάνης και από 1 Κτηνίατρο για τις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών, με 8μηνη σύμβαση και πληρωμή από τους ΚΑΠ της Περιφέρειας, η απόφαση παραμένει ανενεργή;
2. Γιατί ενώ υπήρχε απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου και οι οικονομικοί πόροι της Περιφέρειας επαρκούν, δεν πίεσε στο μεταξύ διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποστείλει την έγκριση πρόσληψης των Κτηνιάτρων αυτών;
3. Γιατί, ακόμη καλύτερα, δεν απαίτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των προσλήψεων Κτηνιάτρων που το ίδιο έκανε για να καλύψει επείγουσες ανάγκες, να συμπεριλάβει και το Κτηνιατρικό Κέντρο Σερβίων στις προσλήψεις αυτές, εξοικονομώντας έτσι τους ΚΑΠ της Περιφέρειάς μας;
4. Γιατί τέλος έδειξε τέτοια αβελτηρία για την στήριξη ενός τομέα της Οικονομίας της Περιφέρειας, που αποτελεί ΕΛΠΙΔΑ για την ΑΝΑΚΑΜΨΗ του παραγωγικού δυναμικού της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεντρώνει ανθρώπους που βάζουν μεράκι και σκληρή δουλειά για να παράγουν ονομαστής ποιότητας ζωϊκά προϊόντα; Γιατί εδώ και ένα μήνα σχεδόν δεν απάντησε στην αγωνιώδη επιστολή αυτών των Κτηνοτρόφων, ζητώντας μια απλή συγνώμη για την καθυστέρηση και την αναποτελεσματικότητα των ενεργειών του και ενημερώνοντάς τους έστω και με καθυστέρηση για την όποια ενέργεια προτίθεται να κάνει;
Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε δίκαιο αίτημα των ανθρώπων της παραγωγής στο σύνολο της Περιφέρειας και θα σταθούμε στο πλάι των Κτηνοτρόφων των Καμβουνίων προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυτονόητη απαίτησή τους για Κτηνιατρική Κάλυψη από το Κτηνιατρικό Κέντρο Σερβίων.
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

To Top