Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Επαναπροσδιορίζοντας το Ελατοχώρι Πιερίας

Ένα νέο τουριστικό προφίλ για το Ελατοχώρι Πιερίας, προτείνoυν οι σπουδαστές του τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων», που εκπονείται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α.

Το πρόγραμμα αυτό που στόχο έχει την καταπολέμηση της ανεργίας, θα κορυφωθεί με διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί 26 και 27 Μαΐου στο Ελατοχώρι ενώ το βράδυ της 26ης Μαΐου θα δοθεί ιστορικό συμπόσιο, το οποίο θα ταξιδέψει γαστρονομικά τους συμμετέχοντες στην εποχή του Ομήρου και της Μούσας Καλλιόπης δίνοντας μια «πρόγευση» για το νέο brand του Ελατοχωρίου.

Aνταποκρινόμενοι στη θέληση της τοπικής κοινωνίας του Ελατοχωρίου, οι εκπαιδευόμενοι του προγράμματος, με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με τους τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να δημιουργήσουν μια νέα τουριστική ταυτότητα για το Ελατοχώρι Πιερίας που να βασίζεται στο τσάι Oλύμπου (sideritis scardica) που καλλιεργείται στην περιοχή.  Δηλαδή,  να «επαναπροσδιορίσουν το Ελατοχώρι».            

Συνολικά, 40 νέοι εκπαιδευόμενοι, πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων και ορισμένοι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού, μαζί με έξι καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων σχετικών με τον τουρισμό θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους.

Το νέο τουριστικό προϊόν, με έμβλημα το τσάι Ολύμπου, θα περιλαμβάνει οργανωμένες δράσεις σχετικές με την γαστρονομία, το φυσικό περιβάλλον, βοτανικούς κήπους, επισκέψιμα τουριστικά αγροκτήματα, εικαστικά δρώμενα και εκθέσεις καθώς και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Η σύνδεση όλων των προαναφερομένων δράσεων, όλες βασισμένες στην τοπική παράδοση, θα δημιουργήσει μία ισχυρή και συνεπή ιστορία ικανή να προσελκύει το επιθυμητό προφίλ επισκεπτών και να διαμορφώσει την νέα εικόνα του Ελατοχωρίου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Χρέωση (15 ευρώ/άτομο) υπάρχει μόνο για τη συμμετοχή στο ιστορικό συμπόσιο «Νόστιμον ‘Ημαρ» το Σάββατο 26 Μαΐου, με περιορισμένο αριθμό θέσεων (έως 150 άτομα).

Για δηλώσεις συμμετοχής στο ιστορικό συμπόσιο μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 698 595 6069, 699 726 3064, και 23510 82 942

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Σάββατο 26.05.18


Ώρα 17.00:  Προσέλευση (ξενοδοχείο Μύθος) 

Συνέδριο: Έναρξη – Χαιρετισμοί Συζήτηση.

Ομιλητές:

Δρ. Νότης Αργυρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ 

«Οι τροφές της Πιέριας Γης (τσάι Ολύμπου, κάστανο, βελανίδι, καρύδι, κεράσι, μαύρος χοίρος, οίνοι Πιερίας Ολύμπου)»

Μιλτιάδης Μυτελέτσης, αρχαιολόγος Ε.Φ.Α. Πιερίας 

«Το πολιτισμικό περιβάλλον της Πιερίας κατά την αρχαιότητα»

Chef Τάσος Χριστόπουλος 

«Προσδιορίζοντας τη γαστρονομική ταυτότητα του Ελατοχωρίου»

Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, δ/ντής Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων και η ομάδα των εκπαιδευτών του προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού με τους εκπαιδευόμενους.

«Από τη θεωρία στην πράξη: η ιδέα και η εφαρμογή του προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού στην περίπτωση του Ελατοχωρίου»

Συντονισμός: Σάκης Παπαδόπουλος αρχισυντάκτης στο περιοδικό και την ιστοσελίδα “omorfa taxidia” 


Ώρα 20.30:
Ξενοδοχείο Νικέλλη. 

Iστορικό Συμπόσιο και δρώμενο «Νόστιμον ‘Ημαρ»

Νόστιμον Ήμαρ ονομάζει ο Όμηρος την επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Την επιστροφή στον τόπο μας, στις μυρωδιές και στις γεύσεις που με νοσταλγία αναπολούμε.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ

2351082942 / 6985956069 / 6997263064


Κυριακή 27.05.18

10:00 – 12:00 Παλιό Ελατοχώρι

ΔΡΑΣΗ Α- ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΔΡΑΣΗ Β- ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, “ΦΟΡΗΤΟΣ” ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Βοτανικό μονοπάτι, πάρκο Μουσών πηγή Κεραμίδα

12:00 – 14:00 Νέο Ελατοχώρι 


ΔΡΑΣΗ Γ- Εικαστικές εκθέσεις

ΔΡΑΣΗ Δ- Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης

ΔΡΑΣΗ Ε- Επισκέψιμα Αγροκτήματα Νέο Ελατοχώρι, Iερός Ναός Αγίου Νικολάου περιοχή Πέτρες και Παναγίας Αγρότισσας.

14:30 Παλιό και Νέο Ελατοχώρι 


Προαιρετικό γεύμα (χρέωση ατομική) με τη συνοδεία του θεατρικού δρώμενου ‘
Νόστιμον Ήμαρ’ Το δρώμενο αναφέρεται στη γαστριμαργική εμπειρία του μαύρου χοίρου μαγειρεμένου παραδοσιακά με τσάι Ολύμπου, με σκηνές από την Οδύσσεια αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

17:00 – 19:00 Ελατοχώρι, ξενοδοχείο Σεμέλη 


Εργαστήριο Α- γαστρονομία, φυσικό περιβάλλον, επισκέψιμα αγροκτήματα, βοτανικός κήπος

Εργαστήριο Β – εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και δρώμενα

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων διημερίδας – Λήξη 


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Οι σπουδαστές του τμήματος Εναλλακτικού Τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Επανεκκίνηση των Νέων», που εκπονείται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με το Rutgers University των Η.Π.Α. συνδιοργάνωσαν με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης και τους τοπικούς φορείς του Ελατοχωρίου διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί 26 και 27 Μαΐου στο Ελατοχώρι Πιερίας, με την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό η προτεινόμενη νέα, ολιστική τουριστική ταυτότητα του Ελατοχωρίου.

Το βράδυ της 26ης Μαΐου θα δοθεί ιστορικό συμπόσιο, το οποίο θα ταξιδέψει γαστρονομικά τους συμμετέχοντες στην εποχή του Ομήρου και της Μούσας Καλλιόπης δίνοντας μια «πρόγευση» για το νέο brand του Ελατοχωρίου και την Κυριακή 27ης Μαΐου  Λήξη στο Ξενοδοχείο Σεμέλη.

.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία το βράδυ στο πανέμορφο αυτόν τόπο είναι χαμηλή.

H παρουσία σας θα μας τιμήσει και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!

Λόγω της ιδιαιτερότητάς της ,η εκδήλωση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό.

Υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού της Αμερικανικής Γεωργικής σχολής είναι η κ. Σουμελίδου Μαρία 2310492851

Special Projects Coordinator American Farm School Strategic Projects Management Office   msoume@afs.edu.gr 

 Υπεύθυνη οργάνωσης, συντονισμού και εκπρόσωπος των τοπικών φορέων

Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου.

Αναστασία Μποστανίτη Κιοσέ

κιν 6997263064 – althaia@hotmail.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας για την συμμετοχή σας  στο συμπόσιο:

Γιώτα Δρούγκα Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου.

2351082242 και 6948128104

Η προπώληση προσκλήσεων  ξεκινάει από ΤΡΙΤΗ 22 5 2018  

ΤΙΜΗ 15 ΕΥΡΩ 

Ελατοχώρι: Καφέ Ιταμος

Κατερίνη: Βιβλιοπωλείο Σαββίδης στον Πεζόδρομο Κατερίνης

Πιστεύουμε ότι, στα πλαίσια της Κοινωνικής μας ευθύνης, μόνο με την προσφορά και την συνεργασία όλων μας θα κατορθώσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στον τόπο μας.  Δράσεις όπως αυτή, που θα επικοινωνήσει το νέο συνδυαστικό τουριστικό προϊόν σε κάθε γωνιά της χώρας μας και έξω από αυτήν, είναι πλέον μονόδρομος εάν πραγματικά επιθυμούμε έναν βιώσιμο, αειφόρο τουρισμό που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στον ευρύτερο χώρο της Πιερίας.

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας,

To Top