Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Πολιτική

Επιχειρηματικότητα- Ενέργεια- Γούνα, Θύματα της ανικανότητας του κ. Καρυπίδη

«Έλεος με το λαϊκισμό κ. Ζεμπιλιάδου!», μας απάντησε ο κ. Καρυπίδης, ξεχνώντας προφανώς τη λαϊκή παροιμία πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

Θα μπορούσαμε να του παραθέσουμε έναν τεράστιο αριθμό παραδειγμάτων που θα τον έπειθαν πως όταν μιλάει για λαϊκισμό είναι σαν να φωτογραφίζει τον εαυτό του.  

Αλλά επειδή δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με φωτογραφίες και φιέστες, στις οποίες οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε πως έχει διαπρέψει μέχρι τώρα, συνεχίζουμε με την ουσία. Και η ουσία είναι πως βασικοί και κύριοι τομείς της τοπικής οικονομίας βουλιάζουν εξ αιτίας του.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και να τι λένε.   

Επιχειρηματικότητα

Ο άξονας προτεραιότητας τρία (3) για τη «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»  με προϋπολογισμό 31.080.937εκ€ είναι τρία χρόνια μετά στο μηδέν! (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό πίνακα)

Οι προσκλήσεις είναι στο μηδέν όπως στο μηδέν είναι φυσικά και οι εντάξεις, οι συμβάσεις και οι πληρωμές.

Το πόσο σημαντικός είναι ο άξονας αυτός στη στήριξη των επιχειρήσεων, φαίνεται από το γεγονός πως στον τόπο μας οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, χωρίς να τις παρέχεται η παραμικρή στήριξη.

Τι θα πρόσφερε η αξιοποίηση του άξονα τρία (3);

Μέσω των επιμέρους δράσεων αυτού του άξονα  (3.1 και 3.2) θα διευκολύνονταν:

–  η οικονομική αξιοποίηση νέων ιδεών,

– η ενίσχυση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων,

– οι δράσεις για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν αποτελεσματικά για να αναπτυχθούν σε περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς αγορές,

Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε κι ας αναζητούν καθημερινά σανίδα σωτηρίας δεκάδες επιχειρηματίες μας.

Ενέργεια

Ο άξονας προτεραιότητας τέσσερα (4) που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει προϋπολογισμό 27.307.908εκ€ είναι κι αυτός στο μηδέν! (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό πίνακα)

Επιμέρους δράσεις αυτού του άξονα (4.1 και 4.2) αφορούν:

– τη στήριξη της ενεργειακής απόδοσης,

– την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, και

– τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, στα δημόσια κτίρια, και στον τομέα της στέγασης .

Από τον άξονα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η έρευνα και η καινοτομία στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το κυριότερο όμως είναι πως η αξιοποίηση του άξονα τέσσερα (4) θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα οικονομική προοπτική για την Περιφέρεια μας, έτσι ώστε να παραμείνει Ενεργειακό Κέντρο προωθώντας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μαζί με την Περιβαλλοντική της αναβάθμιση.

Επίσης, είναι ο άξονας που ταιριάζει στο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό μας που έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα της Ενέργειας.

Γι’ αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτική για εργασία σε νέους επιστήμονες και τεχνίτες, σε εξειδικευμένους Μηχανολόγους και Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και του δικού μας Πανεπιστημίου και θα άνοιγε μια νέα αγορά απασχόλησης για τους άνεργους της περιοχής μας.

Ποιοτική απασχόληση και στο βάθος η… γούνα

Ο άξονας οκτώ (8) για την προώθηση της διατηρήσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και την υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, προϋπολογισμού 1.753.367 εκ. € είναι επίσης στο μηδέν (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό πίνακα),  αλλά και η δράση 10.1.1.01 «Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης συνδεδεμένα με πρακτική άσκηση σε κλάδους αιχμής της οικονομίας της Περιφέρειας, τα οποία οδηγούν σε πιστοποίηση» δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Αυτός ο άξονας αλλά και η δράση που προαναφέρθηκε έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς εδώ βρίσκεται και η περίφημη δράση που αφορά στην πιστοποίηση της απασχόλησης στη γούνα, όπου περιμένουν ακόμα την εξειδίκευση!

Η δράση του άξονα αυτού για την «Προώθηση της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» είναι η απάντηση στην  ανεργία που χτυπάει τις περιοχές της γούνας. Καστοριά, Βόιο, και Γρεβενά.

Οι γουνοποιοί αγωνιούν καθώς, ενώ αυτοί τέλειωσαν το “Master Plan” που τους ζητήθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο, το θέμα τους δεν προχωρά και ο Συνδυασμός μας ακόμη περιμένει απάντηση για το θέμα, σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε τον Αύγουστο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά).

Αν το θέμα κολλάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο καθεστώς ενίσχυσης, είναι δυνατόν μετά από τόσα πήγαινε έλα στην Αθήνα, τόσα φιλιά και αγκαλιές με την Κυβέρνηση να μην μπόρεσαν να το λύσουν;

Μήπως το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί καν σ’ όλες αυτές τις συναντήσεις;

Μήπως ο κ. Περιφερειάρχης νομίζει πως οι προσωπικές δημόσιες σχέσεις υποκαθιστούν και το ρόλο του ως αιρετού που οφείλει να αγωνίζεται και να διεκδικεί για τα θέματα του τόπου του;

Πληρώνουμε ακριβά τον… αντιλαϊκιστή κ. Καρυπίδη

Ο κ. Καρυπίδης μπορεί τώρα πια να πιστεύει πως είναι το υπόδειγμα και το φωτεινό παράδειγμα του «αντιλαϊκιστή», ωστόσο την αδυναμία, την ολιγωρία και την ανυπαρξία του σε ουσιαστικούς και καίριους τομείς τις πληρώνουμε πολύ ακριβά. Και τις πληρώνουμε με το να:

  • είμαστε πρώτοι στην ανεργία πανευρωπαϊκά
  • κλείνουν οι επιχειρήσεις μας η μια πίσω απ’  την άλλη, με μεγαλύτερο ρυθμό από οπουδήποτε αλλού
  • είμαστε τελευταίοι στον τουρισμό
  • δέχονται οι αγρότες μας τα χειρότερα πλήγματα, όπως συνέβη με τη χαμένη βιολογική καλλιέργεια, την εξισωτική αποζημίωση που ταξίδεψε για αλλού, τους περισσότερους νέους αγρότες που έμειναν εκτός, και τα αρδευτικά μας που δεν τα έχει καν ακουστά ο Υπουργός
  • έχει η Δυτική Μακεδονία μεγάλη μετανάστευση νέων στο εξωτερικό.

Αυτά λένε, δυστυχώς, τα επίσημα στοιχεία, όσο και αν δεν αρέσουν στον κ. Καρυπίδη, ο οποίος προσπαθεί με δελτία τύπου για εντάξεις έργων να θολώσει την εικόνα και να παραπλανήσει. Μόνο που οι εντάξεις αυτές έπρεπε να γίνουν τον πρώτο χρόνο της θητείας του και τώρα να κάνει απολογισμό πεπραγμένων.

Για να συμβεί όμως αυτό, ακόμα και από κάποιον που δεν διέθετε πρόγραμμα και γνώση, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να δουλέψει μεθοδικά, συντονισμένα και σκληρά και όχι να κάνεις δημόσιες σχέσεις αγωνιώντας μόνο για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον.       

                                                                                   Γεωργία Ζεμπιλιάδου

                                                                                 Περιφερειακή Σύμβουλος

                                                                  Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 

To Top