Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Επιστολή Ανεξαρτητοποίησης κι Αποχώρησης από το «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας»

Προς: Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας, Μωυσιάδου Αναστασία

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε κινητικότητα στο χώρο της Δημοτικής Κίνησης «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» (παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ), έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αδράνειας. Στην τελευταία συνέλευση της Κίνησης εγκρίθηκε η «επικαιροποίηση» της ιδρυτικής της διακήρυξης, μας ενημερώνει η σελίδα της στο fb.

Η επικαιροποιημένη διακήρυξη κάνει μια απλή αναφορά στην ανάγκη αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό , διατείνεται ότι υπερασπίζεται το δημόσιο χώρο και πλούτο, και ότι στέκεται κοντά στους φτωχούς και τα άτομα που χάνουν τη δουλειά τους. Δεν αναφέρει καν τη λέξη «κυβέρνηση», πολύ περισσότερο δεν καταπιάνεται με κριτικές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Η επικαιροποίηση «ξεχνά» να αναφέρει τις λέξεις «Καλλικράτης» ή «μνημόνιο» (ενάντια στα οποία η Κίνηση ισχυριζόταν ότι πάλευε πριν τις εκλογές του 2014). Δεν κάνει καμία αναφορά στον «κόφτη», στην αύξηση της φορολογίας και στις περικοπές συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, στο ξεπούλημα όλης της Δημόσιας περιουσίας, στην υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην τρόικα-κουαρτέτο, που ψηφίστηκαν λίγες μέρες πριν εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Ποιος ευθύνεται για όλα αυτά; Ο Θεός, η φύση και το κακό το ριζικό μας ; Ή έχουν ονοματεπώνυμο οι υπεύθυνοι;

Η διακήρυξη δεν αναφέρεται στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή μας μετά από 1 χρόνο κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Με τη ΔΕΗ να σβήνει τα φουγάρα και την κυβέρνηση να ξεπουλά τον ΑΔΜΗΕ, με τα ορυχεία να κλείνουν, με εκατοντάδες εργολαβικούς εργάτες να μένουν απλήρωτοι και να χάνουν τη δουλειά τους. Με το Μποδοσάκειο στα πρόθυρα έκρηξης, με τις ελλείψεις προσωπικού να κοστίζουν πλέον ανθρώπινες ζωές. Με την ανεργία των νέων στα ύψη και τα μαγαζιά να συνεχίζουν τα λουκέτα το ένα πίσω από το άλλο. Με τους χιλιάδες συμπολίτες μας να δηλώνονται σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας της Περιφέρειας, από τους οποίους μόνο λίγες εκατοντάδες τελικά «εξυπηρετούνται» με ελάχιστα προϊόντα , αφού στηθούν σε ταπεινωτικές ουρές. Για όλα αυτά έχει να πεί κάτι η διακήρυξη; Έχει θέση το Ρεύμα Πολιτών; Έχει να προβεί ενάντια σε κάποια διαμαρτυρία, χλιαρή έστω, για τους υπαιτίους; Ή μήπως δεν υπάρχουν υπαίτιοι;

Επιπλέον –γενικώς- δηλώνει ότι στηρίζει τα κινήματα πολιτών… Καλό ακούγεται, αλλά εδώ δεν πρόκειται για έκθεση ιδεών, ούτε ζούμε σε παράλληλο σύμπαν. Το Ρεύμα Πολιτών ούτε πήρε θέση ενάντια στις κυβερνητικές, τροϊκάνες κι εργοδοτικές επιθέσεις (ούτε στην περιοχή μας ούτε γενικώς), δεν πήρε κάποια πρωτοβουλία ούτε στήριξε ως δημοτική κίνηση τις κινητοποιήσεις που προέκυψαν, για παράδειγμα, τους προηγούμενους μήνες, όπως τις γενικές απεργίες , τις κλαδικές κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών κι αγροτών, των δημοσίων υπαλλήλων, την κινητοποίηση στις 17 Νοεμβρίου, την κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, το διεθνές κάλεσμα για κινητοποίηση στις 15 Μαΐου. Δε στήριξε ως παράταξη την εκδήλωση συμπαράστασης τους πρόσφυγες που διοργανώθηκε τον Απρίλιο από την Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας. Ενώ υπήρξε κινητοποίηση πολιτών της Εορδαίας για να διαμαρτυρηθούν για όλα τα παραπάνω στην επίσκεψη του Α.Υπουργού Υγείας Π.Πολάκη, εκπρόσωποι της δημοτικής κίνησης ήταν παρόντες για να τον υποδεχτούν με ενθουσιασμό.

Η παράταξη «Ρεύμα Πολιτών» λοιπόν είναι σαφές ότι αποτελεί τον κυβερνητικό βραχίονα στην τοπική αυτοδιοίκηση, και μάλιστα με την «ειδική αποστολή» να κάνει τον κόσμο να αποδεχτεί το δόγμα Τσίπρα «Δεν υπάρχει εναλλακτική».

Όμως υπάρχει εναλλακτική χωρίς μνημόνια και νεοφιλελευθερισμό. Η λύση είναι να μπλοκάρουμε την κυβερνητική πολιτική, να αντισταθούμε και ανατρέψουμε τις επιθέσεις των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός ο δρόμος θα ανοίξει σε συνεργασία με το εργατικό, το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό και τα υπόλοιπα κινήματα και αντιστάσεις, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της πραγματικής και μαχόμενης Αριστεράς. Σε ρήξη με τις δυνάμεις της υποταγμένης μνημονιακής «Αριστεράς» που πρωτοστατεί στη δεξιά πολιτική των μνημονίων, του ρατσισμού και του αυταρχισμού, ψηφίζοντας μέτρα που η Δεξιά ούτε θα μπορούσε να διανοηθεί. Η ελπίδα κρατιέται ζωντανή , αντιστέκεται στο μνημονιακό καθεστώς , και θα βρεί το δρόμο της στην πάλη για την ανατροπή του. Κι αυτή η ελπίδα δε χωράει σε παρατάξεις και σχήματα που στηρίζουν το μνημονιακό καθεστώς.

Γι αυτούς τους λόγους ανακοινώνω ότι αποχωρώ από τη Δημοτική κίνηση «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» και συνεχίζω ως ανεξάρτητος τοπικός σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Πτολεμαΐδας.

Βασίλης Δημάκης, άνεργος μετά το πρόσφατο κλείσιμο των ορυχείων.

To Top