Εφημερίδα Δυτική Μακεδονία
Επικαιροτητα

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Το τελευταίο ατού»

   Με μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του Μπίλι Γουάιλντερ, συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή την Τετάρτη 20-7-2016, στις 9:30 μ.μ., στην αυλή του Φιλοπρόοδου. «Το τελευταίο ατού» (Ace in the Hole -1951) μια από τις πρώτες ταινίες που έθιξαν τη διεφθαρμένη δημοσιογραφία και τα επακόλουθα των στημένων ρεπορτάζ, με έναν ανεπανάληπτο Κερκ Ντάγκλας στον πρώτο ρόλο και δίπλα του τους Γιαν Στέρλινγκ, Μπομπ Άρθουρ, Πόρτερ Χολ.

   Ένας φιλόδοξος, ξεπεσμένος ρεπόρτερ, που έχει απολυθεί από 11 εφημερίδες για δυσφήμιση, μοιχεία και ποτό και εργάζεται πλέον σε μια μικρή τοπική εφημερίδα, πηγαίνει ένα ταξίδι στο Νέο Μεξικό, όπου ανακαλύπτει ένα δημοσιογραφικό λαβράκι: ένας άντρας έχει παγιδευτεί μέσα σε μια σπηλιά που κατέρρευσε. Πιστεύοντας ότι έχει βρει τη χρυσή ευκαιρία που θα τον ξαναφέρει στην επιφάνεια και θα του δώσει φήμη και σε συνεργασία με τον σερίφη που προσπαθεί να κάνει την πολιτική του για να επανεκλεγεί, εκμεταλλεύεται το γεγονός με ψεύτικα ρεπορτάζ του περί «κατάρας των νεκρών» με αποτέλεσμα να προσελκύσει την προσοχή πλήθους επισκεπτών στο μέχρι τότε ερημικό μέρος. Επιπλέον καθυστερεί επικίνδυνα τη διάσωση του παγιδευμένου, που θα μπορούσε να γίνει σε δύο ημέρες, χειραγωγώντας τους πάντες, δημιουργώντας ένα καρναβάλι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

   Το σκληρό κατηγορώ του ανεπανάληπτου σκηνοθέτη Μπίλι Γουάιλντερ απέναντι στο σάπιο σύστημα των μίντια και των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και στο αδηφάγο κοινό που προσελκύεται από στημένα σόου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η ταινία εμπνεύστηκε από δύο πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το ένα στο Κεντάκι το 1925 και το άλλο το 1949 στην Καλιφόρνια. Ο Κερκ Ντάγκλας σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας του στο ρόλο του κυνικού δημοσιογράφου, παραδόξως κατά τον Γουάιλντερ δεν είναι ο πιο αντιπαθής χαρακτήρας της ταινίας. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τον κόσμο και προσπαθεί να τον χειριστεί για το συμφέρον όλων. Ο Γουάιλντερ βάλλει περισσότερο κατά των αποδεκτών του «μεγάλου τσίρκου» που στήνει ο ήρωας, της μάζας με τα ανθρωποφαγικά ένστικτα που ηδονίζεται να συμπάσχει στο δράμα του παγιδευμένου. Ένας λόγος που η ταινία όταν πρωτοπροβλήθηκε στην Αμερική δεν είχε επιτυχία, σε αντίθεση με την Ευρώπη που έγινε ιδιαίτερα αγαπητή. Γυρίστηκε με έναν προϋπολογισμό 1,821,052 δολαρίων και απέφερε μόνο στην Αμερική 2,860,000. Τιμήθηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας με τα βραβεία σκηνοθεσίας και μουσικής (στον Χιούντο Φρεντχόφερ). Τα επόμενα χρόνια οι παραγωγοί θα της δώσουν τον τίτλο «The Big Carnival», με σκοπό να βελτιώσουν την εμπορική της αποδοχή, σίγουρα όμως δεν ήταν αυτή η λύση, καθώς τις επόμενες δεκαετίες η ταινία επανεκτιμήθηκε από κοινό και κριτικούς για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη.

   Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7 – 9.30 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού, όπου μπορείτε πριν τις καλοκαιρινές μας προβολές να το επισκέπτεστε. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, γεμίζει εδώ και δύο χρόνια με χρήσιμα αντικείμενα που προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που συγκεντρώνονται και εκτίθενται στο «μαγαζάκι», μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο γεμίζουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που ανοίγει στο τέλος του χρόνου για να ενισχύσει οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

   Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, καθώς και στη δράση συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων για 100 άπορες οικογένειες για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

   Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ

   στην αυλή του Φιλοπρόοδου

   Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη,

   η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

   ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

   Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

   Ace-in-the-hole5 Ace_in_the_Hole1 Ace_in_the_Hole2 ace-in-the-hole4

   To Top